Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

13 Ocak '08

 
Kategori
Müzik
 

Mozart etkisi (hastalıkta, sağlıkta)

Mozart etkisi (hastalıkta, sağlıkta)
 

muhteşemmm varlık...


Yazıma başlamadan evvel bir dilek tutayım " bu yazıyı okuyan herkese nasip olsun, bu kitabı almak" umarım gerçekleşir dileğim; şimdi kitabın detaylarına inelim...

Kitabevinde tesadüfen elime geçti, Mozart Etkisi idi kitabın adı, rastgele açtığım sayfada "Otitis Media"başlığını görünce kaldım tabii ki sayfalarda.. Hızlıca bir göz attım ki muhteşem güzellikte bir kitap hemen aldım.. Ve elimden düşüremediğim kitaplar arasında çoktan yerini aldı...

Dünyanın farklı yerlerinde, sayısız doktor, şifacı ve müzik terapisti Mozart Etkisini depresyondan, kansere, yüksek tansıyondan kronik ağrılara ve duygusal sorunlardan zihinsel sorunlara kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanıyor. Don Campbell bu kitabında, müzik zevkiniz ne yönde olursa olsun Mozart Etkisi'nden faydalanabilmeniz için gerekli bilgiyi çok açık bir dille ve örneklerle veriyor.

Campbell ses, müzik ve diğer titreşimlerin anne karnından başlayarak yaşamın tüm dönemlerinde sağlık, eğitim ve davranış alanlarında önemli etkilere sahip olduğunu açıklıyor. Kolayca uygulanabilecek egzersizlerle beden ve zihin sağlığınızı artırmanın yollarını öğretiyor...

Müzik duygularınızı etkiler, mutlu, huzurlu , yaratıcı, umutlu, heyecanlı, güçlü, inançlı, karamsar, depresif ve umutsuz da yapar.. Fakat müziğin tüm bunların ötesinde bir gücü daha vardır. Belli başlı sesler tonlar ve ritimler, özellikle Mozart'ın müziği, ilahiler, caz , New Age, Latin pop , tasavvuf ve hatta rock müzik zihni açar, yaratıcılığı geliştir ve bedeni iyileştirir. İşte bu duruma Mozart Etkisi adı verilir.

Her müzik türünde çok çeşitli tarzlar olduğunu unutmamak lazım. Bazıları etkin ve baskınken diğerleri edilgen ve rahatlatıcıdır. Örneğin hızlı caz kan dolaşımınızı hızlanlandırır, nabzınınızı arttırır ve hormonlarınızı tavana fırlatırken yavaş caz kan basıncınızı düşürebilir, beyninizi alfa durumuna getirebilir ve sizi sakinleştirebilir.

Gregoryen ilahileri ferahlık hissi yaratmak için nefes alıp vermenin doğal ritmini kullanır. Sessizce çalışmak ve meditasyon yapmak için harikadır, stresi de azaltabilir.

Barok müziği; daha yavaştır (Bach, Handel , Vivaldi, Corelli) bir istikrar, düzen ve tahmin edebilebilirlik, emniyet hissi yaratır ve çalışma için zihinsel açıdan uyarıcı bir ortam yaratır.

Klasik müziğin (Haydn ve Mozart) berraklığı, sadeliği ve şeffaflığı vardır. Konsantrasyonu, hafızayı ve üç boyutlu algıyı geliştirebilir.

Romantik müzik (Shubert, Shumann, Tchaikovsky , Chopin ve Liszt) Sempatiyi , merhameti ve sevgiyi artırmak için kullanılır...

Aslında liste daha uzun , en iyisi bu konuyla alakalı bir araştırma yapıp blog hazırlamak ... Tamam söz hazırlayacağım..

Bu arada kelebek doğduğundan beri klasik müzik, ve Joy Fm. radyosunu dinlemekte, yok eğer bu kız günün birinde tatlıses, kibariye, gibi çok değerli müzisyenleri!! dinler vede onların fanı olursa evlatlık verilecek haber oluna... adayların bir e-maili yeter :)

 
Toplam blog
: 86
: 8215
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Çocuk yetiştiriyorum dünyanın en zor, en güzel, en önemli işi değil mi? İşim bu. Vizyonum, Eğ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara