Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Muğla Devrim Gazetesi'nin kuruluş yıl dönümü geldi...

Muğla Devrim Gazetesi'nin kuruluş yıl dönümü geldi...
 

Tarihçi Gazeteci Ünal Türkeş


Not: Dün gece elimde Hafız İbrahim Mersin var, okuyorum. Kitabın bir sayfasında Yazarı Ersin Tosun şöyle anlatıyor; 1 Nisan 1965 günü İbrahim Mersin, köyünden Muğla'ya gelir.Şehir meydanınında kaldırımda ilerlerken, yaşlı bir adamın yanında karısı ile yürürken birden bire yere yığıldığını görür. Koşarak yanına ulaşır. İhtiyar adam fenalaşmıştır. Hemen sağına soluna bakınır. Yoldan geçmekte olan özel bir araca el kaldırır. Durmasını bekler. Araç hafif yavaşlar, aracı kullanan "yerim yok" der ve yoluna devam eder. Daha sonra durdurdukları başka bir araç ile ihtiyar adamı hastaneye yetiştirirler. Bu olay İbrahim Mersin'i çok etkiler. Hemen arkadaşı olan Erman Şahin'in "Devrim Gazetesi"ne gider. Çok üzgün ve öfkelidir. Muğla'ya her geldiğinde mutlaka uğrayıp uzun uzun sobhet ettiği Devrim Gazetesi'nin sahibi Erman Şahin'den kağıt kalem ister ve bir şiir yazar. Şiiri tamamladıktan sonra Erman Şahin'e "bu şiiri mutlaka yarınki gazetede yayımla" diyerek oradan ayrılır. Şiirin adı Ah insanlar. Ah Böyle Olmamalıydı. (Erman Şahin uzunca dönem Muğla Devrim Gazetesi'ni çıkardı. 1973-1980 ve 1984 -1989 arası CHP'den Muğla Belediye Başkanlığı yaptı. 1991-1993 arası SHP'den 19. Dönem Muğla Milletvekilliği yaptı. 49. Hükümette Devlet Bakanı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini üstlendi. İbrahim Merisn'in yakın arkadaşıydı.N.K)

MUĞLA DEVRİM GAZETESİ'NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ GELDİ...

Muğla Devrim Gazetesi varlığını ve sesini Anadolu Basınının en güzide, en ilkeli savunucusu olarak tüm ülkede Muğla ve diğer kentlerin çeşitli katmanlarını konu alarak güçlü ve devrim ilkelerine bağlı, basının sorunlarını Muğla'dan ülkeye taşıyan ve çözümler üreten bir yapıda sürdüren gazete sahibi Yerkesik kökenli Ünal Türkeş ağabeyim tüm ülkeye ve Ülke basınının gündemine Devrim’i taşımaktadır.

Muğla Devrim gazetesi ilkeleri ve güçlü çizgisi ile ayakta kalmanın başarısını gösteren bir Anadolu Basını örneğidir. Devrim gazetesi 51. Yılına ayak bastı, ne güzel. Yarım asrı geçiyor 19 Ekim'de. Bir yarım asır, dile kolay.

Geçen yıl bunu anıtlaştıran bir kitap çıkardı sevgili ağabeyim Ünal Türkeş . Kitabı , sevgili hocam Muğla Üniversitesi doçentlerinden Dr. Ali Abbas Çınar hazırladı. Devrim adının tarihini Ankara arşivlerinden bulup çıkardı, getirdi ve kamuoyuna bir kitap olarak sundu. Kutlarım hocamı, emeğini. Muğla ve Anadolu Basını kamuoyuna bir kitap hazırladı geçmişten geleceğe Devrim nedir, anlatan gazete nasıl çalışmıştır, kuruluşu , belgeleri, bilgileri, yazarları, gazetecileri ile. 19 Ekim 1960'tan 19 Ekim 2009'a.

Muğla Devrim Gazetesine başladığım zaman Ünal Türkeş ağabeyim yazmalısın konuştuklarımızı , sohbetlerimizi, gözlemlerini diyerek yazmaya teşvik etti. Çok mutluyum, yazmadan yaşadığımı anlayamam, ben.

Ben yazıma devam ederken Ünal Türkeş ağabeyimi yetiştiren, "o bir yanan meşaledir" dediğim büyük tarihçi ağabeyimin annesi yaşadığım beldemizde mahalle sakinimiz ve büyüğümüz rahmetli Firdevs teyzemin sohbetlerimizde geçmişteki anısını yad etmeden geçemem.

Devrim bu yıldönümünde kadrosuyla yazarları ve dostları, kamuoyu ile yine çok mutlu yine çok zengin.

Devrim, şimdi gözlemliyorum içinde çalışanları sevgili gazeteci genç dostlar Süleyman Akbulut, Devrim'in ilkelerine, gazetenin esaslarına sıkı sıkıya bağlı ve Devrim Sanat Sayfası'nı çıkarmak için on beş günde bir canla başla telefon görüşmelerini sağlayan Nazife Ersöz ve Güliz Şenol dostlarla ve arkadaşlarımla, kendi ilkelerinde aranılan gazete ve haberlerine, sayfasına kavuştu.

Devrim için Sanat sayfası diye bu yaşında, delikanlı çağında koşan Yükselecek Demirel, o Devrim'in en ince dostlarındandır.

Devrim’i tek mizahi köşe yazarı gönül dostum Sakin Koşar beyefendi ve yine Gönül teli Ünal Türköz’ü, Ramiz Şencan’ı yazılarında okuduğum, dalında tek olan seçici konularıyla, onlar Gazetemiz Devrim’in üyeleridir.

Devrim bir soyağacıdır. Devrim'i okumak artık bir heyecan, bir bekleyiş olmuştur. Devrim Anadolu'nun çeşitli kentlerindeki dostları ile daima çoğalmakta, daima ilerlemektedir.

Devrim'i kucaklayan çınar Ünal Şöhret Dirlik ağabeyimle telefonda görüştük gelmez olur muyum ben o gün, Muğla'da paneldeyim diyor, heyecanla, soluğuyla, sesiyle.

Devrim'i hep birlikte anıtlaştıralım o gün. O gün sembol olsun Anadolu basınına. O günün hatıralarına fotoğrafları çektirelim, albümün sayfalarına sararıp gidecek yıllarına ve renklerine.

Devrim'in kuruluş yıldönümünü karşılayacağımız bugünlerde elimde Hafız İbrahim Mersin Gökova'da bir Sosyalist" kitabı var . Dün gece okumaya başladım. Aldığım tarihi baş sayfasında not düştüğüm, okudum. Kasım 2009. Kitabın giriş sayfasında bir şey buldum paragrafda. Kitabın yazarı Ersin Tosun şöyle başlamış. "2005 yılı yaz aylarıydı. TÜSTAV sarı defterler dizisinden çıkan "Nail Çakırhan'ın Anıları" kitabının hazırlıklarını yürütüyorduk. Eşimle Ula Akyaka'ya giderek Nail Çakırhan evlerini görmek istedik. Arşiv görevlimiz Sibel Servet Sular, babası Yücel Sular'ın uzunca bir dönem bu bölgede bankacı olarak çalıştığını, çok yakın dostları olduğunu söyleyerek bize kalmamız için yer bulmada yardımcı olacağını söylemişti. Akyaka'ya vardığımızda Sibel'in aile dostu "Devrim Mersin" bizi bir pansiyona yerleştirdi."

Bu paragraflarda sevgili dostlarımız Yücel Sular'ı hatırladım, kitabın sayfalarında. Kızı Sibel Sular'ı. Yakın ve candan dostlarımızı, tanıdıklarımızı. Birlikte geçen günlerimizi. Yücel Sular Yerkesik Ziraat Bankasında görev yapmış ve ailesiyle Yerkesik'te oturmuşlardı. Yerkesik onların bir yöresi ve coğrafyası, hatıraları olmuştur. Hala görüşüyor ve özlüyoruz , dostlarımızı. Sibel, Marmara Üniversitesi'ni kazanarak gitmişti, anımsıyorum.

DEVRİM biz sevenlerinin sesi ve soluğu. Matbaa kısmında çalışan arkadaşımı, gazeteyi her gün gönderen arkadaşımızı sevgiyle bu gün de anımsıyorum.

Devrim geçmişten geleceğe bir ekol, bir yol, bir ışık. Devrim bir sanat.

Ben Altan Öymen'in konuşmasını dört gözle bekliyorum, konuşması çağın yakın tanıklığı, dile getireceği söyleşisi merakla bekleyeceğim bir şey. "Öfkeli Yıllar" kitabıyla tanığım olaylara o günlere ve gazeteciliğine Altan Öymen'in sesine. Ulus'taki hareketlere.

Devrim tüm sevenleri ve dostları ile her geçen gün büyüyor ve çoğalıyor. Yaptıklarıyla ve ilkeleriyle, Anadolu Basını.

Devrim'in kuruluş yıldönümünde; okurlarıyla buluşan sesi Gazetem Devrim'i Ünal Türkeş ağabeyimin eşi Melda Türkeş'e ve kızı- damadı Aslı ve Mahir Ateş'e, Ankara'da, o küçükken sanat musikisine hayranlığını Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde görevli olduğu Dış işleri Bakanlığı kadrosunun yanında heyecanla sürdüren Atalay Türkeş'i, Fethiye'den Cumhuriyet Gazetesi'nde zaman zaman yazılarını okuduğumuz kardeşi İbrahim Türkeş ağabeyimi ve İstanbul'da oturan kız kardeşi Ünsal Şeker ve eşi Turgut Şeker'i sevgiyle yıldönümünde kutluyorum ve selamlarımı yolluyorum.

Turgut Şeker ağabeyim Yerkesik Kütüphanesi için kitap göndermiş, Ünal ağabey telefon açarak bildirdi, getireceğini söyledi. Yerkesik Kütüphanesini kucaklayan ve seven tüm dostlarına bu güzel günde sevgiyle teşekkür ediyorum. Gönlüm nasıl ısınıyor, nasıl çoğalıyor bilseler dostlarım, gönül dostlarım hepsine teşekkür ediyorum.

DEVRİM'in kuruluş yıldönümü bize umutlu ve mutlu, bize ve dostlarına ışık, Geleceğe yol gösteren olsun... Devrim geçmişten geleceğe bilinçli ellerde taşınıyor....

www.mugladevrim.com.tr

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..