Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '12

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl'dan Bir zamanlar Osmanlı'ya Ecdad savaşları..

Muhteşem Süleyman'ın Harem hayatı çevresinde yaşananları anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisi, yeni kanalında biraz daha çeki düzen verilmiş olsa da, genel olarak bilinen Osmanlı tarzının dışında olduğu eleştirilerini alıyordu.

Hatta, ecdad saygısı yüksek kesimlerce/isimlerce ağır suçlamalara hedef oldular bu dizinin yapımcıları... Osmanlı'ya karşı bir önyargı veya hesaplaşma amacı olduğu vurgusu yapıldı. Sanki, birileri, bizdeki ecdad saygısına karşılık, "işte sizin ecdad, ecdad dedikleriniz, görün bakalım..." demek istiyordu.

Muhteşem Yüzyıl'ın yapımcılarının böyle bir negatif bakışları olmasa bile, dizinin hem içerik hem de tavır ve eda bakımından Osmanlıyı yansıtmadığını, daha ziyade Avrupa saraylarına benzetilerek popüler hale getirilmek istendiğini söyleyebiliriz, en hafifinden.

TRT'nin yeni dizisi "Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam", Muhteşem Yüzyıl'a, "Osmanlı öyle olmaz, böyledir..." anlamında bir karşılık dizisi haline geliyor... Yapımcılar bunu hesap etmiş olsa da olmasa da...

TRT, zaten güzel işler yapıyor son zamanlarda. Televizyonculuğun "dizi savaşları" haline geldiği günümüzde, TRT de yaptığı dizi ataklarıyla, bunca kanal içerisinde bir adım öne çıkıyor; Seksenler, Kurt Kanunu bunlar arasında benim izlediklerim...

III.Ahmet dönemindeki Patrona Halil isyanını işleyen Bir Zamanlar Osmanlı, Muhteşem Yüzyıl da olmayan Osmanlıya ait otantik özellikleri bihakkın barındırıyor. Diziyi izlediğiniz de, "işte bunlar Osmanlı.." diyorsunuz.

Sinemanın Sultanı, Türkan Şoray'ın Hatice Sultan rolü de, Issız Adam romantizminin oyuncusu Cemal Hüner'in Osmanlı silahşörü rolü de, komedi dizisinde "koyu Bilal" olarak tanıdığımız Fırat Tanış'ın Patrona Halil rolü de gerçekten iyi oturmuş üzerlerine.

Tavır, hal ve eda; kostüm ve mekan seçimleri gerçekten takdire şayan... Uzman ellerinden çıktığı belli olan işler olmuş. Senaryonun sürükleyiciliğini de söylemeden geçmeyelim ayrıca...

Zaman içerisinde "Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam" dizisinin Muhteşem Yüzyıl'ın tahtını sallayacağına eminim.

Sallayacak çünkü, yukarda da söylediğim gibi, diziyi istediğiniz de " İşte bizim ecdadımız!..." diyorsunuz, rahatlıkla... Dizinin Osmanlıdaki ilk organize kıyam (kalkışma)'ı işliyor olması ve bu çerçevede ortaya çıkan entrika ve macera da cabası, diyebiliriz.

Bir Zamanlar Osmanlı, popülerize edilmiş Osmanlı (Muhteşem Yüzyıl)'yı yenecek diyorum ben sonuç olarak...

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..