Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Mutlu çiftlerin sırları

Mutlu çiftlerin sırları
 

Mutlu bir evlilik yapmak kolay değil ama sanıldığı gibi imkânsız da değil. Evliliğimizin bizi çok etkilediği bir gerçektir. Evde mutlu olmayan insan işyerinde de sıkıntılı oluyor. Evli bir insanla konuşurken size önce evliliğindeki olumsuzluklardan bahseder, sonra da sen yine de evlen diyerek bitirir. Socrates’ de mutlaka evlenin diyor. Karınız iyi çıkarsa mutlu, kötü çıkarsa benim gibi filozof olursunuz!

Ben de kesinlikle evlenin diyenlerdenim. Ama evlilikte yapmamanız gerekenleri yapmamak şartıyla. Evliliğinizde şunlara dikkat edin:

1- Eşinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Evliliklerin genelde ilk yıllarında çok konuşurlar evli çiftler. Ancak zamanla daha az konuşur hale gelirler, bu da paylaşımı azaltmakta ve yabancılaşmayı arttırmaktadır.

2- Eşinize güvenin, sırdaşınız olsun. Onunla her şeyinizi paylaşın. Buna geçmişinizde dahil. Yalanlar ve güvensizlik üzerine kurulan hiçbir evlilik yürümez.

3- Onunla konuşurken de, tartışırken de, sevişirken de gözlerinin içine bakmayı ihmal etmeyin.

4- Ona onun sevgi diliyle yaklaşın. Kimi insan güzel sözlerden, kimi güzel çiçeklerden, hediyelerden, kimi bir öpücükten mutlu olur. Bunları onlardan ihmal etmeyin.

5- Evinizin bazı kuralları olsun bunları ihlal etmemeye gayret gösterin.

6- Tartışmaların konu dışına çıkmasını engelleyin. Evliliğin en zor zamanları tartışma anlarıdır. Tartışırken konu dışına çıkıldı mı tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Yakın zaman olaylarına sonra daha geçmiş olaylara ve kişilikleri tartışmaya başlar insan.

7- Eşinizin hassas olduğu konularda onları kırmayın. Erkekler, erkeklikleriyle ilgili sözlere çok tepkisel olurlar. Örneğin; “Sen ne pısırık bir adamsın!”, “Adam bize bağırdı, senin sesin bile çıkmadı!”, “Ailene karşı beni koruyamıyorsun!” ve “Hakkını aramaktan bile acizsin!” gibi cümleler. Kadınlarda hassastırlar; “Bir çocuğu bile bakamıyorsun!”, Ne geveze bir kadınsın sen!”gibi.

8- Gece, yatağa küs girmeyin. Muhakkak barışın.

9- Eşinizin değer verdiklerine sizde değer verin.

10- Ona sürpriz yapın.

11- Onunla empati kurun. Duygularını anlamaya çalışın. Onun ifade etmek istediği şeyi siz ona ifade edin. Günümüzde kadınların doktora gitme istekleri erkekler tarafından burun kıvrılarak karşılanır. Hele bir de depresyon, panik atak gibi bir rahatsızlık varsa erkekler bu durumu adlandırmakta çok zorlanırlar. “Neyin var ki? Sen, kendi kendine yapıyorsun” bu tip cümleler bayanları olumsuz etkiler. Eşim beni anlamıyor, benden de hastalığımdan da sıkıldı. Bir bayan danışanım kocasının bu yaklaşımından dolayı ondan duygusal olarak uzaklaşmış ve bir süre sonra fırsatçı bir erkeğin az kalsın tuzağına düşecekken olayın ortaya çıkmasıyla evliliğini kurtarmış.

12- Biz dilini kullanın. Bir probleminiz varsa bunu dile getirirken “Bizim bir problemimiz var, anlaşamıyoruz” gibi ifadeler kullanın.

13- Eteğinizde taş biriktirmeyin. Özellikle evliliğin ilk yıllarında çiftlerin çok konuştuğunu söylemiştik. Bu konuşmalar tartışmaya döndüğünde birçok söylenmesi gereken şey söylenmemektedir. Yine eşinizin kırıldığınız bir davranışını konuşmayabiliyorsunuz. Ancak ne zaman ki olumsuzluklar artıyor, çünkü bir şeylerin üstünü örtüyorsunuz sürekli, işte o zaman bütün biriktirilenler dökülüyor ortaya. O zamanda bazı şeyler eskisi gibi olmuyor.

14- Eşinizin ailesine değer verin. Ancak ailelerinizi evliliklerinizden uzak tutun. Burada aynı evde oturmayın anlamını çıkarmayın lütfen. Evinizle ilgili kararlarınızı eşinizle beraber verin.

Mutluluk elinizde, kaçırmayın…

 
Toplam blog
: 59
: 2088
Kayıt tarihi
: 07.11.07
 
 

Psikolojik Danışmanım, 3 tane dünya tatlısı çocuğum var. Beşiktaşlıyım... Psikolojiye doğuştan bi..