Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

04 Ağustos '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Mutlu Eden Besinler

Mutlu Eden Besinler
 

Kendinizi mutsuz hissettiğinizde ne yaparsınız?
- Kocaman bir hamburger ya da pizza yanında kızartılmış patates?
- En yakın arkadaşla kahvenin yanında cheesecake?
- Evde bir film açıp cips, kola partisi?
- Bir paket çikolata, en sevdiğiniz atıştırmalık veya?
...
Eminim seçeneklerin en az birinde kafanızı salladınız.  Bu yönelimler sonucunda özellikle de kilo ya da sağlık probleminiz de varsa duygu durumunuz yanı sıra bir şeyler daha olumsuz gidebilir... İşte sizler için hem sağlıklı hem de serotonin salgılatıp ya da bu sinyal ağını uyarıp duygu durumunuzu iyileştirecek, mutlu olmanıza yardım edecek besinler;
 
1. Yoğurt, Kefir
Bu iki mucizevi besin içerdiği sağlığa yararlı bakteriler sayesinde gösterdiği probiyotik etki ile beyin bağırsak bağlantısını hızlı bir şekilde uyararak serotonin yani mutluluk hormonu salgılamanızı sağlayacak. Yanı sıra kalsiyum kaynaklarının da serotonin salgılanmasını uyardığı bilinmekte. Bir taş ile iki kuş yani!
 
2. Balık
Olur mu demeyin! İçerdiği sağlıklı yağ asidi olan omega-3'ün mutluluk hormonu salgılanmasını uyardığı ispatlanmış. Günlük beslenmemizde yer verebileceğimiz diğer omega 3 kaynakları ise ceviz, semizotu, keten tohumu.
 
3. Bitter Çikolata
Kakao oranı yüksek çikolatalar, beyinde endorfin ve serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor. Püf nokta; yağ oranı daha yüksek sütlü ya da beyaz çikolatalar yerine kakao oranı yüksek çikolataların tercihi.
 
4. Muz
İçeriğinde bulunan potasyum ve B grubu vitaminler sayesinde serotonin salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
 
5. Kabak Çekirdeği
İçerdiği triptofan isimli aminoasit mutluluk öncüsüdür. Yani bir takım işlemlerden sonra serotonine dönüşmektedir. Sakinleşmek, rahatlamak isteyenler için iyi bir alternatiftir.
 
6. Hindi Eti
Kabak çekirdeğine benzer bir şekilde serotonin öncüsü olan triptofan içeriği zengin bir besindir. Yanı sıra protein, B12, Selenyum minerali desteği de sağlamaktadır. Bu zengin içeriğe sahip olan hindi stres seviyesinin düşmesine yardımcı olmakla kalmayıp yaşlanma karşıtı etki de göstermektedir.
 
7. Kahve
Dozunda içilen kahve, içeriğindeki kafein sayesinde mutlu hissetmeye yardımcı oluyor ancak fazla kafein de anksiyeteyi ve stres seviyesini arttırmaktadır. Sağlıklı beslenme kuralları çizgisinden çıkmayarak günlük 4 kupa kahveyi aşmamakta fayda var.
 
Ve Fiziksel Aktivite
Aktiviteye yer vermeden yazımı bitirmek istemedim çünkü stresli zamanlarda yapılan yürüyüşün stres seviyesini düşürdüğü ve duygu durumunu düzenlediği gerek hayvan gerekse insan deneylerinde ispatlanmış.
 
Sağlıklı ve bol gülücüklü günler dilerim :)
 
Diyetisyen Sevde Kahraman
 
 
 
Toplam blog
: 45
: 54
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..