Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '20

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Müzeler Haftasına Az Kala...

 
 
 
 
 
              Müzeler Haftasına az kala...
SEVGİLİ OKUYUCUM, Her yıl Mayıs ayının 18’i ile 24’ü arasındaki hafta “MÜZELER HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de de müzeler, yedi günlük hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzer. Haftanın konusu Müzeler, tarihte yaşamış olan insanlardan, toplumlardan, milletlerden kalma eserleri, tarihi kalıntıları, eşyaları sergileyen mekanlardır. Bu bakımdan insanlık tarihi ile ilgili bilgi, görgü ve fikir sahibi olmak için  müzeleri gezip, dolaşmak gereklidir. Bu bakımdan ülkemizde ‘arkeolojik kazılar’ sürekli devam eder. Yapılan bu tarihi kazılar sonucu eskiden kullanılan çeşitli ev eşyaları, mutfak eşyaları, madeni paralar, silahlar, heykeller ve insana ve yaşanılan tarih döneme-evresine ait  birçok belge, bulgu, kültür mirası ortaya çıkarılarak, kayıt altına korumaya alınır. Müzelere konur ve insanların bilgisine ve değerlendirmesine sunulur.
 
Bu bakımdan bir şehrin ilk gezilmesi gereken merkezlerinden en önde gelenleri arasında müzeler vardır. Bu nedenle bir şehri gezdim, gördüm, tanıdım demenin ön koşullarından birisini gidilen şehrin müzesinin ziyareti oluşturur. Böylece gerek yurt içinde gerek yurt dışında eskiden insanların nasıl bir hayat yaşadıkları, toplumsal ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları, yönetim, ekonomi, eğitim, sanat, bilim, gelişmişlik düzeyi gibi daha bir çok önemli konuda görerek, dinleyerek, anlayarak, anlatarak, paylaşarak, merak duygumuzu tatmin eder, öğreniriz. Bu nedenle müze gezisi yapmak, çok keyifli olduğu kadar başlı başına bir okul vazifesi görmesi ile de insana ve hayatına çok şey katar. Sözgelimi sanat müzesini gezmek, bir sanat eserini okumak gibidir.
 
Müzeler Haftası, Müzelerimiz, Müzeler:
DEĞERLİ OKUYUCUM, Müzeleri gezmek, Hem görsel ve kültürel olarak, hem de bilgisel olarak bizlere çok şey katar. Türkiye'mizde ziyarete açık müze türleri arasında Müze Anıtları, Arkeoloji Müzeleri, Etnografya Müzeleri, Devrim Müzeleri, Tarih- Sanat Müzelerini sayabiliriz. Bu çerçevede Türkiye’miz, müzeleri açısından çok değerli bir yerdedir. Hani neredeyse her kentimizde birden çok müze bulunur. Ülkemizin tüm müzeleri, sadece ülke sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımız için değil ülkemizi ziyarete gelen turistler için de önemli kültür merkezleridir. Bu bakımdan ülkemizi bir yılda binlerce turist ziyaret ederek, tarihi- kültürel miraslarımızı görmeye gelir.
 
Yine dünyanın her yerinde günümüz insanı ile geçmişin insanı arasında adeta bir köprü vazifesi görerek, iletişim merkezi konumunda bulunan Müzeler, kuruluş amaçlarına göre çeşitlilik gösterir. Genellikle günümüzde karşımıza çıkan müze türleri: Etnografya Müzeleri, Açık Hava Müzeleri, Dokunulabilir Müzeler, Vakıf Müzeleri, Sanal Müzeler ve Mobil Müzelerdir. 
 
Müzeler Haftasının önemi: DOSTLARIM, ülkemizde müze haftasının kutlanması, tarihi değerlerimizin korunması, anlaşılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından önem taşır. Bu haftada ve her zaman ücretli-ücretsiz gezilebilecek birçok müze ile müzelere düzenlenen okul gezileri hem farklı  şehirleri hem de farklı müzeleri gezip, dolaşma, tanıma imkanını sağlar. Ve ayrıca önemli olarak, her yaştan insanımızın tarihi entelektüel gelişimine katkı sağlar. Bu anlamda ülkemizdeki ve dünyadaki müzeleri gezmek, müzeler haftası açısından önemlidir.
 
Özet: CANLARIM, müzeler, kültür, bilim, sanat, felsefe ve benzeri alanlarda sosyalleşmek ve kendini geliştirmek isteyen insanların gidip, gördükleri çok önemli Tarihi merkezler olarak, varlıklarını sürdürecektir. Bu bağlamda Müzeler Haftası süresince Coronavirüs Pandemi felaketine rağmen en azından sanal müzeleri ziyaret etmek, gezmek, görmek, bilgilenmek, kültürlenmek her bilinçli yurttaşımızın güzel bir uğraşı olmalıdır. Müzeler haftamızın herkes için güzellikler içinde geçmesini diler, yararlı olmasını temenni ederim, efendim.
 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..