Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Nârım, narım

Nârım, narım
 

narın ve kırmızı pancarın muhteşem uyumunu deneyin...


‘’Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane!’’

Al yanaklım, narım.

Faydalarını bir bir sayayım.

Meyvesi, meyve kabukları, taneleri, tanelerini kaplayan beyaz zarı, kökleri ve dalları, her birinin yararları farklı.

Alternatif tıp da kullanılması da ayrı.

Potasyum ve mineral deposu, C vitamini yüklü.

İdrar söktürücü, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyici, kalp ve damar dostu ve de enerji deposu.

Kış bütün haşmeti ile hüküm sürerken, her yer beyaza bürünmüşken!

 Aman diyeyim! Bağışıklık sisteminizi koruyun.

Genelde kış döneminde hazırlanan ve semt pazarlarında da kolaylıkla bulunan nar ekşisi çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanılmakta.

Nar ekşisini ben evde kendim hazırlamayı tercih ediyorum.

3 ya da 4 kilo ekşi narı (Hicaz narı diye de adlandırılıyor) sıkarak, bir miktar tuz ilavesi ile kaynatıyor ve şişelerde muhafaza ediyorum.

Gelelim kırmızı pancara; Karaciğerin destekçisi, kan temizleyici, mineral zengini.

Narın ve kırmızı pancarın muhteşemdir beraberliği.

Anlatmakla bitmez lezzeti.

Nar ve kırmızı pancar, her ikisi de antioksidan özelliği taşımaktalar.

Pancar turşusu için malzemeler;

1 kg. kırmızı pancar,

2 bardak ekşi nar suyu,

1 fincan sirke,

5 diş sarımsak,

1 çay kaşığı tuz,

1 çorba kaşığı zeytinyağı,

Kırmızı pancarları iyice yıkayıp, kabuklarını ince ince soyup ve halka şeklinde doğrayarak, üstlerini bir miktar geçecek şekilde su ilavesiyle bir tencerede haşlayın. Pancarlar haşlanırken, nar suyu, sirke, tuz ve ince halkalar şeklinde doğranmış sarımsaklar ile zeytinyağını geniş bir kapta karıştırın.

Bu arada pancarın taze sap ve filizlerini de taze soğan ile kavurarak ve üzerine yumurta kırarak da ayrıca bir yemek çeşidi hazırlayabilirsiniz.

Haşlanan pancarları, bir kavanoza yerleştirin ve haşlama suyunun yarısını da hazırladığınız narlı sosun içerisine karıştırdıktan sonra, sosu da kavanoza dökün ve ılındıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, bir hafta kadar serin bir ortamda muhafaza edin.

Bir hafta sonra pancar turşusunu, yemeklerinizin yanında sevdiklerinize sunabilirsiniz.

Afiyet şeker, sofralarınız bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen olsun.

Sevgi ve saygılarımla.

Ayşen Arslangiray Kura

29.01.2012/İzmir

Fotoğraflar, adanakent.com ve hangimoda.com adreslerinden alınarak, kolajlanmıştır.

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..