Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '17

 
Kategori
Kültürler
 

Namazı Kılmamak Günah, Kılmak Sevap mı?

Namazı Kılmamak Günah, Kılmak Sevap mı?
 

Konuyu iki farklı cihetten değerlendirmekte fayda var. Konuya durumun kendisi ve sonuçları itibarı ile ayrı ayrı bakalım:

Namaz kılma eyleminin bizzat kendisine bakacak olursak namaz kılmak bir borcun ödenmesi gibidir. Kılmamak ise kişiyi borcundan kaçmak ve Yüce Bir Padişahın emrine itaatsizlik yönünden cezaya müstahak eder. Borcunu ödememek ve emre itaatsizlik bir suç mudur, evet beşeri sistemlerde de bunlar suçtur. Diğer yandan borcunun ödemek veya verilen emri yerine getirmek sevap mıdır? Namazı kılmak evet bir borcu ödemektir, bu yönüyle aslında sevap olacak bir durum yoktur. Ancak Allah'ın merhameti öyle tecelli eder ki bu borcu ödemek için katlanılan şartların ağırlığı nispetinde bir sevabı da kazandırması muhtemeldir, umulabilir. Meleklerin namaz kılması belki sevap kazandırmayabilir zira herhangi bir zorluk ile mücadele etme durumunda değiller. İnsan ise namazı kılmak için önce nefsini ve şeytanı yenmesi gerekir. Bununla birlikte dünyevi zorlukları da yenmesi gerekir, soğuk su ile abdest alır, hasta ise abdest almak daha zor olabilr, yolcu ike namaz kılmanın zorlukları olabilir, bulunduğu ortam namaz kılmasını zoraştırabilir,vb. Ancak bunları aşıp namazı kıldığında umulur ki bu zorlukları aşıp Allah'ın emrini yerine getirmesi sevap kazanmasına vesile olur.

Diğer yandan namaza sonuçları itibarı ile bakılırsa, namazı kılmayan adam namaz vakitleri arasında işlenen küçük günahlarının affı fırsatını kaçırdığı için ciddi bir günah bakiyesi ile karşılaşır (zira namaz iki namaz arası işlenen günahların affına vesiledir). Dolayısı ile namazı kılmak halihazırda zaten günah bataklığında olan günümüz insanı için günde 5 sefer günahlarından arınma fırsatı vermesi ile kişiyi cehennemden kurtarma ve cennete girmesine vesile olma özelliği taşır. Ya değilse namazı kılmamak tek başına cehenneme sokar gibi ifade etmek yerine (ki bu da hak olabilir), namaz fırsatını kullanamamak günahlar ile ilahi hesaba gidip sevap-günah dengesinde %51’i kaçırmaya sebebiyet verebilir. Ve bu cihetle namazsızlık kişiyi cehenneme sürükleyebilir...

 
Toplam blog
: 37
: 1204
Kayıt tarihi
: 31.03.17
 
 

Hakikati salt aklına ve ilmine güvenerek aramak, karanlık bir gecede, ıssız bir çölde kafa feneri..