Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '19

 
Kategori
Kitap
 

Ne Okusam? 5 Kitap Önerisi

Zülfü Livaneli-Edebiyat Mutluluktur
Zülfü Livaneli okumak her zaman insanın ufkunu açıyor. Edebiyatı daha çok sevmeme neden olan yazarlardandır Livaneli. Yılların tecrübesi ve birikimini  Livaneli kitaplarını okuyunca görmek ve onun gibi yazabilmeyi hayal etmek…
 
Kitaptan Alıntılar;
 
Eğer bir roman, ne kadar önemli bir konu anlatırsa anlatsın, sizi sıkıyorsa, içinize fenalıklar basmasına neden oluyorsa, en iyisi kaldırıp bir kenara koymaktır. Borges de bunu tavsiye eder ve ekler: "Dünyada okunmayı bekleyen o kadar iyi kitap var ki!"
 
Amerikan başkanlarından Woodrow Wilson "Eğer bir köpek yüzünüze bakıp da yanınıza gelmiyorsa vicdanınızı kontrol edin" buyurmuş.
 
Roman insanı anlatır ancak insanı anlattığı zaman roman olur. 
 
Yazmanın birinci kuralı okumaktır. Okumak zihninizi açıyor. Bir edebiyat ırmağı akıyor beyninize ve gönlünüze. Hemeroslardan başlayan bir nehir.
 
Edebiyatın malzemesi doğrudan doğruya hayattır ve edebiyat sıkıcı bir şey değildir, bir zevk meselesidir.İnsanlar zevk aldıkları için kitap okurlar.
 
Kaan Murat Yanık-Uzakların Şarkısı
Yazarın cümlelerindeki mecazlar, kurduğu hayal ve gerçek  arası dünyada anlattığı hikayeler çok etkileyici. Altını çizerek okuduğum romanlar benim için çok daha kıymetli. Bu güzel ve etkileyici cümleleri kuran yazarın kitaplarını okumayı seviyorum.
 
Kitaptan Alıntılar;
 
Elimdeki kitabı sımsıkı tutuyor, içindeki karakterleri yere dökmekten korkuyordum. Lakin içlerinden biri kitabın ipine tutunarak aşağı indi. Benimle gelmek istemediğine hükmedip, gitmesine izin verdim.
 
Gözleri terk edilmiş bir evin açık pencerelerini andırırdı hep.
 
 
Kar, bedenimle ruhum arasındaki boşluğa yağıyordu. Çocukluğum avucumda tanelendi...
 
.....kendi sesini yiyor, soğukla örtünüyor, sessizliği kışkırtıyor.
 
...yağan bahar yağmuru misali susmak bilmezdi...
 
Nazlı Eray-Sinek Valesi Nizamettin
Nazlı Eray kitaplarını ilk okuduğumda "Nasıl yani? Yazar iyice uçmuş" dediğimi hatırlıyorum. Zengin bir hayal gücünün eseri öykü ve romanlarında, gerçek dışı, olağanüstü, fantastik ögeler bu alemden alıp başka dünyalara götürüyor bizi Nazlı Eray.  Tek bir kitabını okuyan bile anlayabilir Ona neden fantastik edebiyatın kraliçesi denildiğini. 
 
Sultanahmet’teki otoparktaki sinek valesi Nizamettin, aşık olduğu Rihanna ve lokması döküldükten sonra ulaştığı Nizamettin Adası; bir ölüden geriye kalan anı ve eşya yığını. Helvan karılmış, duan okunmuş bile olsa ölmemiş olabilir misin? Nizamettin’in çelişkisi. Ziraat’e para yatırınca insan yaşını gence fiksleyen Medyum Meziyet. Ronaldo ile Roma’da dizdize yemekler
 
Ayşe Kulin-Kanadı Kırık Kuşlar
Ayşe Kulin okumayı sevdiğim doğrudur. Araştıran, tarihi gerçekleri roman tadında anlatan ve su gibi akan romanların yazarı Ayşe Kulin. Bu romanı ise bende tüm Milli duygularımı canlandırdı, Atatürk'ün ne kadar ileri görüşlü ve yenilikçi bir lider olduğunu tekrar hatırlattı. Zaman ve mekan değişse de insanların hırslarının her dönem aynı olduğunu görmek ve kıyaslama yapmak imkanı sunuyor roman ayrıca bizlere.
 
1933 yılında Nazi döneminde Hitler Almanya’sından kaçan Yahudi bilim adamı Prof. Gerhard ve ailesinin Türkiye’de dört kuşak sürecek hikayesini anlatıyor. Onunla birlikte  gelen Alman bilim adamlarının Türkiye’ye bilim ve sanat alanındaki katkıları günümüze kadar yaşanan sosyo politik olayları da gözler önüne seriyor. “Vatanı sevgi olan” insanlar var bu kitapta. Ülkemizde insanların hayatını etkileyen bir çok siyasi olay da romanda yer alıyor ve yakın tarihimize ışık tutuyor.
 
30’lu yıllar Türkiye’nin çağı yakalamak için olağanüstü gayret gösterdiği, kadın-erkek her insanın fedakârlık yaptığı bir dönem. 1933’te Atatürk, üniversite reformu yapıyor, Darülfünun kapatılıyor, yerine üniversite kuruluyor, o günlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin eline önemli fırsat geçiyor, Hitler, Yahudi kökenli bilim adamlarını atıyor. Atatürk de Yahudi bilim adamlarını Türkiye’ye davet ederek üniversitede görev veriyor.
 
Azra Kohen-Gör Beni
Azra Kohen'in tüm kitaplarını okumanızı öneririm. İnsan olabilmeyi, çevreciliği, doğayla barışık yaşamayı, inancı, her anlamda temiz kalabilmeyi ve daha önce göremediğimiz geçekleri tüm çıplaklığı ile kaynak da belirterek gözler önüne sunuyor.
 
Son kitabı; İki Devrin Hikayesi  ‘Gör Beni’, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını anlatıyor, şahane bir kurgusu var ve bugüne kadar belki de hiç merak etmediğimiz, öğrendikçe şaşırdığımız olaylar, bilgiler bizim de araştırmamız için alt bilgide kaynak ismi verilerek belgelendirilmiş. Osmanlı'nın son döneminde Sarayda yetişmiş, Sadrazam oğlu olan Selim ve Kurtuluş Savaşında Ege'de babasını ve abisini kaybetmiş Atatürkçü, savaşçı, azimli, şifacı Ülkü'nün aşkı çevresinde şekillenen bir hikaye okuyoruz. Bir tarafta öğretmenleri Fred'in ilginç bilgileriyle öğrenme aşkı ile hayatları kesişen Orhan ve İlmiye'nin hikayeleri. Osmanlıyı Türkleri birbirine düşürmeye çalışan dış güçler, İnsanlık tarihi, din tarihi ile bildiğimiz, öğrendiğimiz tarihin doğru bilinen yanlışları yüzümüze tokat gibi çarpıyor. 
 
 
https://fatmacanbulaterdem.wordpress.com/
https://mavianne.blogspot.com/
https://www.instagram.com/mavianne/
 
Toplam blog
: 306
: 1007
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Çevre Mühendisiyim. Kitap okumayı, film izlemeyi, yazı yazmayı seviyorum. 2 erkek çocuk annesiyim..