Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Neden Alex?

Neden Alex?
 

Alex, Roberto Carlos, Ronaldinho - Brezilya Milli Takımında


Ne yazıkki çok tipik bir durum yaşanıyor Fenerbahçe kulübünde. Tam Alex gibi bir oyun kurucunun etkili olabileceği kadro kuruluyor, tam taraftar kafasında Stoch, Alex, Dia ve önlerinde Niang olunca Alex'in sunacağı resitale hazırlanırken, Alex, Türkiye'ye gelmiş geçmiş en performanslı futbolcu, takımdan soğutuluyor. Daha geçen yıl, önünde sakar Guiza, sağında asla kanat oyuncusu olmayan Mehmet Topuz, solunda asla kanat oyuncusu olmayan Özer Hurmacı'ya rağmen takımı sırtlamış, motive etmiş ve takımı şampiyonluğu sadece 30 küsür şutun kaleye girmemesinden kaçırmış Alex birdenbire takımda kötü adam durumuna düşürüldü.  

Oysa dostun, düşmanın anlayabileceği, 6 yıllık hiç bir başka fenerlinin yaklaşamadığı muhteşem bir performans sergiledi Alex. Tam ona göre bir kadro kurulmuşken neden hedef haline döndü? Çok basit bir sebepten ötürü: Fener Aykut'un takımı denebilmesi için, Aykut ihtilal yaptı, takımı tekrar yarattı denebilmesi için önünde iki engel vardı; birincisi geçen sene başkanın da desteğiyle sabote ettiği Daum (bakınız bir önceki blogum) ve takımın esas lideri, herkesin saygı ve hayranlık duyduğu Alex.  

Bu durum neden tipik ve olağan derseniz, yeni gelenin ilk işinin ondan önceki kişinin/kişilerin izini silme ihtiyacı ülkemizin önde gelen davranış şekillerinden değilmidir? Evet, şu an Alex gittiğinde ileride ligin yükünü kaldırabilecek bir kadro kuruldu, Alex'in pozisyonunda Topuz, Hurmacı veya Emre oynayabilir ama Alex ile gerçekten Avrupa'da ses getirecek bir performans yakalanabilir. Öbür türlü ligimizde başa oynayan bir takımdan öteye gidemeyiz. UEFA şampiyonu olan Galatasaray takımından Hagi'yi çıkarsaydınız Galatasaray o kadrosu ile 3 büyüklerden biri olmaya devam ederdi ama UEFA'yı asla kazanamazdı.  

Futbolun bu kadar önemli olduğu bir ülkede, nüfusu oldukça yüksek bu ülkede neden futbolda (veya tüm spor branşlarında) başarılarımız bir elin beş parmağı kadar bile değil? Çünkü hep insanlar ve demode duygular başarının önüne geçiyor. Bu yıl Fenerahçe'nin önünde büyük bir fırsat var. Avrupa'da başarı Volkan, Santos, Bilica, Lugano, Gökhan, Emre, Baroni, Stoch, Alex, Dia ve Niang onbiri ile mümkün. Bu kadronun destek grubu da oldukça iyi, Selçuk, Mehmet Topuz, Özer, Caner, Kazım, Semih, Gökhan Ünal bu kadroda yer yer rol alabilirler (zaten ligde bu kadro 6 yabancı sınırına takılıyor). Fakat üst seviye bir başarı için takımın ofansif beyni Alex olmalıdır.  

Alex'in Fener performansı 261 maç, 126 gol, 124 asist. Bu istatistiğe herhalde bir 150 de al da at pası (atılamayan, bakınız son Young Boys maçı ilk yarısında Gökhan'ın topu alamadağı iki pas), belki de golle sonuçlanan 100 den fazla atak organizasyonu başlatması eklendiğinde akıllara durgunluk veren bir bilanço çıkıyor . Evet yerini başka oyuncular doldurabilir ama bu performansın yakınından bile geçemezler. Şayet başkan Mesut Özil'i ayarlamış ve getiriyorsa o zaman nasıl olsa seneye gidecek Alex'ten bu yıl vazgeçebiliriz. Amacımız sadece ligimizde şampiyonluk kovalamak ise yine Alex'siz idare ederiz ama amacımız Avrupa kupasında ortalığı sarsmak ise bu sadece Alex ile mümkün olur bu sene.  

Fenerbahçe'yi bu noktaya getirimiş olan başkanımız kendi emeklerini fevri kararlarla bir çok defa kısırlaştırmıştır, ama bu karar herkesten çok onun hak ettiği başarıyı kendi elleriyle itmesi olur. Alex'in takıma hemen tekrar kazandırılması lazım. Unutulmaması lazım ki Fenerbahçe Alex'ten büyüktür ve Alex'e mahkum değildir ama aynı derecede Aykut'un egosundan da büyüktür; Aykut'un 6 aylık bir başarızsız dönemde takımdan gönderileceğini (veya istifa edeceğini) ama bu dönemden toparlanmanın 1 yıldan fazla süreceğininin de bilincinde olunmalı.  

Oyuncuların da fazlasıyla sevdiği ve saygı duyduğu bu oyuncu takımdan uzaklaşınca, zaten Aykut hocadan çok haz duymayan bu oyuncuların hocalarına karşı tavrı ne olacaktır? Geçen sene bu oyuncuların şampiyonluğu kaçırmasında Aykut'un payesi yokmudur? Oyuncuların arasında bunun bahsi yapılmıyormudur, bilincinde değilmidirler? Bu takım Alex gibi bir emektarına nankörce davranınca öteki oyuncuların performansı artacakmıdır, düşecekmidir? Bütün bu konuların iyice araştırılmadan Alex'i göndermek çok riskli, gereksiz ve zamansız bir kumardır. Eminim başkanımız bunun farkına varacaktır ve Fenerbahçe'nin bu sene başarılı olması için gerekenleri yapacaktır.
 

 
Toplam blog
: 24
: 1070
Kayıt tarihi
: 27.07.10
 
 

Eğitimimi Fransa, Türkiye ve Amerika'da fransısca ve ingilizce olarak tamamladım. Bilgisayar mühendi..