Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '17

 
Kategori
İnançlar
 

Neden İmtihan Oluyoruz? İmtihan Olmanın Hikmeti Nedir?

Neden İmtihan Oluyoruz? İmtihan Olmanın Hikmeti Nedir?
 

Hep denir ya: Dünya bir imtihan meydanıdır. Peki bunun hikmeti ve manası nedir acaba? Aslında çok kısa ve son derece basittir mesele:

Konuyu akla yakınlaştırmak için şöyle düşünelim: Bir öğretmen var ki sınıfında her öğrencinin başarı durumunu çok iyi biliyor. Çalışkan mı, tembel mi, iyi niyetli ve dürüst mü, haylaz ve yalancı mı her öğrencisini çok iyi tanıyor. Böyle bir öğretmen sene sonu geldiğinde hiç sınav yapmadan herkese buna göre notlarını verse: “Ahmed, Ali, Fatma size 10 üzerinde 10, sınıfı geçtiniz, tebrikler. Kenan, Sanem, Alev size 10 üzerinden 2, sınıfta kaldınız.” dese nasıl olur?

Tabii ki Kenan, Sanem ve Alev itiraz ederler ve derler: “Öğretmenim bizi sınav etmediniz, etmeden sınıfta bıraktınız, bu adil değil. Sınav yapsaydınız biz de geçerdik…

Diğer yandan ise çalışkan ve iyi niyetli olan Ahmed, Ali ve Fatma ise derler ki: “Öğretmenim biz çok çalıştık ve çok güzel bilgiler öğrendik. Keşke sınav yapsaydınız da size bunları gösterip ispatlayabilseydik...

İşte bu misaldeki gibi de, Allah (c.c.) her insanın kalbinde taşıdığını da gizlediğini de bilir. Yarattığı insanların hangisinin Cennet’e layık olacağını, hangisinin kendisini cehennem’e sürükleyeceğini de bilir. Ancak sınamak ve imtihan etmek kulun itirazını engellemek ve kendinin de “Bunu hakettim” demesi içindir. Ölüm gelip amelleri kişiye getirildiğinde zalim ve inkârcı kişi itiraz edemeyecek sadece şöyle diyebilecektir:

“Şüphesiz biz sizi, kişinin önceden elleriyle yaptıklarına bakacağı ve inkârcının, “Keşke toprak olsaydım!” diyeceği günde gerçekleşecek olan yakın bir azaba karşı uyardık.” (NEBE SURESİ; 40. Ayet)

Allah bizleri, neslimizi ve tüm Mü’minleri ve hepimizi böyle bir sondan muhafaza eylesin. Amin…

İnsanların sürüklendiği fitne çukurundan çıkmak için:

http://blog.milliyet.com.tr/cagin-hastaligi-fitne-fitne-nedir--fitneden-nasil-kurtuluruz-/Blog/?BlogNo=569805

 
Toplam blog
: 37
: 1204
Kayıt tarihi
: 31.03.17
 
 

Hakikati salt aklına ve ilmine güvenerek aramak, karanlık bir gecede, ıssız bir çölde kafa feneri..