Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Neden olmasın?

1991’de ki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden ülkelerden biri de Azerbaycan idi. Aynı zamanda Azerbaycan gibi diğer Türk Devletleri (Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan)’de sırayla bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. İşte bu ortam içerisinde Türk dünyası tarihinin en büyük fırsatlarından birini yakalamış görünüyordu. Türkiye’nin 1980 sonrası yaşadığı iktisadi gelişim, askeri gücü ve Türk Devletleri’nin bulunduğu coğrafyada ki ekonomik potansiyel bu yakalanan fırsatın önemini daha çok arttırıyor, ekonomik, siyasi ve savunma alanında işbirliğini teşvik ediyordu. Fakat 1992’de ki Ermenistan’ın dağlık Karabağ’ı işgal etmesi bu hayallere vurulan bir darbe niteliğindeydi. İşgalden günümüze kadar geçen zamana baktığımızda aradan on altı sene geçti. Bu on altı sene zarfını incelediğimizde Azerbaycan’ın askeri, siyasi ve iktisadi açıdan geliştiğini görüyoruz. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi’nin hayata geçmesinin de Azerbaycan Ekonomisine yaptığı katkının tartışma götürmez bir gerçek olduğunu bir tarafa not edelim. Bu gelişmelerle birlikte düşündüğümüzde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Dağlık Karabağ sorunu hakkında son zamanlarda yaptığı sert çıkışlar Ermenistan’a Azerbaycan’ın gelişen gücü konusunda verdiği bir mesajdır.

Halen günümüzde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ sorunu hakkında dünyadan tam anlamıyla destek aldığını söylemek imkânsız. Bu anlamda Türk Dünyası’nın Azerbaycan’a verdiği desteğini daha da arttırması, Türk Dış İşlerinin de dünya kamuoyunu yanına çekmek için gerekli girişimleri başlatmaları şayet varsa hızlandırmaları gerekmektedir. Bir başka yolda Türk Dış İşleri cesur bir adım atarak Ermenistan ile iyi ilişkiler kurma yolunda bir başlangıç yapabilir. Türkiye’nin şu an iyi giden İran ve Suriye ilişkilerinden istifade edilerek Ermenistan’la iyi ilişkiler kurma yolunda bir adım atılabilir.

Bu girişimin olumlu bir şekilde neticelenmesi durumunda;

1) Ermenistan ve lobisi dünya çapında Türkiye’nin başını ağrıtan soykırım iddialarından vazgeçebilir,

2) Böylece bu iddiaları fırsat bilip Türkiye’yi dünya arenasında zor durumda bırakan ülkelerin bu kozları ellerinden alınabilir,

3) İran ve Suriye ile ilişkilerde başlayan yumuşama ve iyileşme süreci hızlanabilir,

4) İran ve Suriye ile iyi ilişkileri olan Türkiye bu iki ülkenin ilişkilerinin iyi olduğu Rusya ile de normal seyirde devam eden ilişkilerin gelişmesinde bir mesafe kat edilebilir,

5) Son olarak dünyada tekrar etkisini göstermeye başlayan Rusya ile kurulan iyi ilişkiler ve de Amerika Birleşik Devletleri ile var olan ilişkiler göz önüne alınırsa Türkiye’nin bu iki ülke arasında bir denge unsuru olarak ortaya çıkması, elinin daha da kuvvetlenmesi ihtimalini doğurabilir. Neden olmasın?

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..