Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Neden yanlış yaparız ?

En başta bilgisizlik, cehalet insanı yanlışa sürükler. Hani çocuk yanlış bir iş yaptığında, “o çocuk amcası, bilmediğinden yaptı” deriz ya, cahil insanlar da çocuk bilincindedirler. Bilmediklerinden yanlış yaparlar. Onun için tüm dinler, tüm bilgeler bilgiyi baş tacı etmişler, toplumlarına bilgi peşinde koşmalarını öğütlemişlerdir. İnsanların kendilerini geliştirmelerinin, daha iyi yaşam standardına ulaşmalarının ve nihayette mutlu olmalarının başka yolu yok... 

Ama gelin görün ki okumuş bilgili insanlar da yanlış yapabilmektedir. Gazetelerin ikinci sayfa haberlerinden hatırlayınız bu tarz insanların yanlışlarını… Peki, bu tür insanlar niye yanlış yaparlar? Hiç düşündünüz mü? Hatta kendinizi yoklayınız. Yanlış olduğunu bile bile yaptıklarınızı hatırlayınız… 

Örneğin çocuğuna dürüst olmaktan bahseden bir baba, vadesi gelen bir borcunu durumu müsait olduğu halde sallarsa… Öğrencilerine verdikleri sözü tutmalarını, üstlendikleri işe saygı göstermelerini öğütleyen bir hoca derslerine geç başlamayı alışkanlık haline getirmişse… Bir insan zulüm yapmanın günah olduğunu bilir ama evinde eşine, ya da işinde astlarına zulmederse… İnsanları sevmekten bahseder ama kimseyle geçinemezse… Bütün bunlar ve benzeri durumlar hep birer yanlışlıktır. Üstelik yanlış olduğunu bilenler tarafından yapılan yanlışlıklardan… 

Nedendir dersiniz? İnsan bile bile neden bu tür yanlışlıklar yapar dersiniz? 

Bilmek iyidir kuşkusuz. Ama bir bilgi özümsenmemişse, içselleşmemişse ne yazık ki davranışlara yansıyamaz. Yani kişiyi olgunlaştıramaz. İçselleşmemiş bilgileri taşıyan insanlar taşıdıkları bilgileri de hayatlarında kullanamazlar. O tür bilgiler kulaktan dolma ve yüzeysel olarak kalır. 

Onun için sorgulayıcılık önemlidir. Sorgulayan insan elde ettiği bilgilerin nedenlerini araştırır, diğer bilgileriyle ilgi kurar ve çelişki barındırmaz. Bilgileri beyniyle kavrar, bu sağlıklı kavrayış insanın elde ettiği bilgileri içselleştirmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla neyi niçin yaptığını bilerek yaşar. Bildiklerine aykırı davranmaz. O tür insanlarda bilgi kolayca davranışlara yansır. Çünkü elde edilen her bilgi kişinin düşünce sisteminde yerli yerine konur. 

Bu yüzden gelişmiş ülkelerdeki eğitim sistemi hep sorgulayıcı insan yetiştirmeye yöneliktir. Ezbercilikten uzak, tamamen kavramaya yöneliktir. Biz de hem kendimiz için, hem de eğer çocuk yetiştiriyorsak onun için sorgulayıcı olmaya önem vermeliyiz. 

Ancak o zaman, bir kimsenin bildiğiyle çelişen davranışlar sergilemesi ortadan kalkabilir. 

 
Toplam blog
: 82
: 1046
Kayıt tarihi
: 24.05.11
 
 

TED Ankara Koleji ve ODTÜ Kamu Yönetimi mezunuyum. Asıl mesleğim bankacılık. Çeşitli kuruluşlarda..