- Kategori
- Kişisel Gelişim
Nefes ile Enfes Dönüşüm - 3

Nefes alıyoruz. Peki ama nasıl? Sığ, hızlı, kesik kesik vb. alış şekliniz aslında sizi ve hayatı yorumlama şeklinizi anlatıyor. O zaman doğru nefes alıp vererek hayatımızı şekillendirip dengeleyelim. Alıp vererek dedim çünkü; nefes alışımız kadar nefesi doğru vermek de çok önemli. Nefes aldığımızda dışarıdan aldığımız toksinlerin %30’ u kadarını detoks, toksin giderici vs. girişimlerlerle atabiliyoruz,
kalan %70’ i ise sadece ve sadece nefes yoluyla atabiliyoruz. O da nefesi doğru şekilde vererek %70, aksi halde nefes yoluyla tam olarak dışarı atamadığınız toksinler ile vücudunuzda çöp birikintileri oluşturuyoruz. Çöpler birikiyor birikiyor, kokmaya başlıyor, oluşan sağlıksız ortamda hastalık oluşmaya başlayıp yayılıyor. O zaman temizliğe “buraya çöp atmak yasaktır” diye başlayalım..
· Burnumuzdan nefes alıp burnumuzdan nefes veriyoruz.
· Burnumuzdan nefes alıp bekliyoruz-tutuyoruz nefesi, burnumuzdan nefes vererek aynı döngüye geçmeden önce tekrar tutup bekliyoruz. Yani bu süreç şöyle olmuş oluyor; al-tut-ver-tut
Al –tut-ver-tut bu döngü 1 nefesi oluşturuyor. Bunu yaparken dakikada 8-12 arasında nefes alınarak solunup yapılmış oluyor ki bu da sağlıklı bir insanda, dakikada yapılan ideal solunum sayısını vermektedir. Tutuyoruz nefesi çünkü; aldığımız nefes ile oksijenin tüm hücrelere gönderilmesini sağlıyoruz. Yavaş ve derin aldığımız nefes ile hücrelere gönderilen oksijen miktarı artıyor. Tüm bedeninizin sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli ortamı yaratmış oluyoruz. Nefesi verirken de derin ve sessiz şekilde son zerresine kadar dışarı veriyoruz. Verdik ve gene bekledik, işte bu bekleme kısmı nirvana, sükun, dinginlik kısmı.
· Nefes alıp verirken bunu diyafram kasını kullanarak diyafram nefesi şeklinde yapıyoruz. Çiçek koklar gibi burnumuzdan nefesi alıyoruz, bu sırada akciğerleri değil de diyaframı şişiriyoruz, nefesi verirken de diyaframı havası kaçmış balon gibi söndürüyoruz.
O zaman toparlayacak olursak doğru nefes şu şekilde yapılır diyebiliriz;
1-Burundan nefes alınıp burundan nefes verilerek
2-Al-tut-ver-tut döngüsü şeklinde
3-Yavaş ve sessiz
4-Diyafram nefesi ile bütünleşmiş nefes.
Tabi ki, tüm bunları yaparken ya da yapmazken, hayatta bir duruşumuz olmalı di mi. Öncelikle duruşumuzu olması gerektiği gibi sergiliyoruz. Terim olarak postür diye geçen kelimenin anlamı duruşdur. Duruşumuz düzeltip nefes kontrolüne başlıyabiliriz..