- Kategori
- Kitap
Ninatta'nın Bileziği

Dün, İstiklal caddesindeki büyük bir kitapçının içine girer girmez son çıkanlar reyonunda gördüğüm bir kitap ilk bakışta ilgimi çekti. Çünkü kitabın kapağında Kargamış’ın Ana Tanrıçası Kubaba’nın resmi vardı ve üstüne üstlük yazarı da benim en sevdiğim Türk yazarlarından bir olan Ahmet Ümit idi. Ahmet Ümit’in hemen hemen tüm kitaplarını okumuş sadık bir okuyucusu olarak üstelik üzerinde bir Geç Hitit Tanrıçasının resmini de görmüşken bırakır mıyım ben hiç o kitabı? Tabi ki bırakmadım ve kaptığım gibi alıp eve geldim.
"Ninatta’nın Bileziği" adını taşıyan ve Doğan Yayıncılık tarafından basılan kitabın arka kapağında "Bir Hitit destanı" yazıyordu. Aklını Hititlere takmış bir arkeolog olarak bu tanımlama benim daha da çok heyecanlanmama neden oldu ve 'Ninatta’nın Bileziği'ni kelimenin tam anlamıyla bir solukta okudum. Üstelik hüzünlenerek, duygulanarak ve bu kadar güzel bir Hitit destanı, bu kadar etkileyici bir aşk destanı yazdığı için Ahmet Ümit’e imrenerek okudum.
"Ninatta’nın Bileziği", Hitit döneminde yaşanmış büyük bir aşkı anlatıyor. Ninatta tüm kalbiyle sevdiği ama bir türlü kavuşamadığı Nuvanza’ya olan aşkını tabletlere yazdırıyor. Çünkü Hatti’nin Güneş Tanrısı, Nuvanza’nın onları bu dünyada ayıracak olan Kadeş savaşına gitmesinden önce Nuvanza’ya rüyasında görünüyor ve "yıllar ötesinden gelen bir yabancı ikinizi birleştirecek, umudunuzu kaybetmeden bekleyin kavuşacaksınız" diyor. İkisi de tüm kalpleriyle inanıyorlar Güneş Tanrısının bu sözlerine. İşte Ninatta onu sevdiği erkekle birleştirecek ve üzerlerindeki laneti kaldıracak olan "yılların ötesinden gelecek yabancının" okuması için yazdırıyor bu tabletleri. Tabletlerde sadece o sonsuz aşk yok, aşkın geçtiği ülkenin o günkü durumu ve genel atmosferi de çok ustalıklı bir biçimde ve tarihi gerçeklere uygun olarak işlenmiş yazar tarafından. Destan formunda, manzum olarak yazılan roman o kadar akıcı ki elinize alıp okumaya başladığınız andan itibaren bitirmeden bırakamıyorsunuz.
Ninatta’nın tabletlerini okurken, uzak gelecekten 3300 yıl öncesinin Hattuşa sına gidecek yabancı olmak ve Ninatta ile Nuvanza’yı birbirlerine kavuşturmak istedim. Ninatta’nın Bileziğini okuyun, eminim ki sizde aynı şeyleri hissedeceksiniz.
Resim: http://www.haberx.com/n/287570/ninattanin-bilezigi.htm