Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

26 Aralık '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Noel Baba Kimdir?

Noel Baba Kimdir?
 

Noel Baba Milliyet


İyi Noeller Noel Baba

Kimdir Bu Noel Baba?

Kim olabilir ki beyaz sakallı güler yüzlü şirin mi şirin NOEL BABA denilen bu ton ton adam?

Ben yeğenlerime işin doğrusunu anlatabilmek için, yine cahilliğimle araştırıp öğrenmeye doğru yola koyuldum sizler de buyurmaz mısınız?

Dünya zamanı M.S. 300'e doğru ilerlerken Türkiye'mizin Akdeniz kıyılarında Lykia kenti olan Patara hali vakti yerinde insanların yaşadığı bir şehirmiş..

Bolluk içinde yaşayan bu şehirde çok zengin bir adam olan buğday tüccarının bir oğlu dünyaya gelir ve doğan çocuğa Nicholaos adını verirler..

Anne ve babasının dualarının kabulü ve ettikleri adak ve iyiliklerin bir hediyesi meyvesi ve fakirler için bir kurtarıcı olarak dünyaya geldiğine inanırlar aile ve yakınları..

Nicholaos'ın daha genç yaşlarındayken bile mucizeler yarattığı söylenir olmuş o devirlerde.. O zamanın inancına göre inşaat halinde olan bir kilise yıkılmış ve enkazın altında kalmış Nicholaos, o esnada oğlunun o durumuna ağlayıp üzülen inleyen annesinin ve etrafın gözleri önünde yığılı taşların altından kendiliğinden çıkıvermiş anlatılanlara göre..

Bir zaman sonra Nicholaos'ın babası ölür ve büyük bir servetin sahibi olur.. Olan servetini yoksullara ve yardıma muhtaç insanlara kullanacağına dair karar vermiş..

Yine aynı devirlerde Patara'da yaşayan çok zengin olan bir adam işleri iyi gitmez ve fakirleşmiş kızlarının çeyizini dahi yapacak durumda değilmiş..

O kadar çaresizmiş ki kızlarını satmayı bile düşünmüş zavallı baba.. Bunu öğrenen Nicholaos onlara yardım etmeye karar vermiş..

Ama bu yardımı yaparken de kendisinin yardım ettiğinin bilinmesini istemiyormuş bunu istemesinin bir sebebi de karşı tarafın gururunu incitmemek içinmiş.. Bu düşünceyle o ailenin evinin penceresinden geceleyin onların harcamalarına yetecek kadar kese altını içeri atmış.. Sabahleyin uyanan aile ve kızları kese içinde altınları görünce çok sevinmişler bu altınlarla ihtiyaçlarını karşılayacakları ve bu mucize için tanrıya teşekkür etmişler..

Yine böyle yardıma muhtaç aileye yardım etmek için geceleyin pencere açık olmadığı için bu sefer altınları bacadan atar içeriye..

Meğer bizim Noel Babanın yılbaşı hediyelerini pencere ve bacadan bırakma şekli böyle doğmuş...

Aziz Nicholaos diye anılan Noel babanın öyküsü şöyle devam ediyor..

Noel baba hacı olmak üzere Kudüs'e gitmiş...

Geri dönerken fırtınaya tutulan bir gemiyi ettiği dualarıyla batmaktan kurtardığı, bu esnada denize düşüp boğulan bir kişiyi de dirilttiği söyleniyormuş..

O olaylardan sonra Aziz Nicholaos bütün denizcilerin koruyucu azizi olmuş..

Myra'da Başpiskoposluk yaptığı söylenen Noel Babanın o sırada üç generali ölümden kurtardığı da biliniyormuş..

O sıralarda yaşanan savaşlar vs. derken Myra'da kıtlık olur.. O esnada İskenderiye'den başka bir limana mısır götüren bütün gemilerden gemi başına yardım ister..

Gemiler hareket ettiklerinde görürler ki istemeden verdikleri bütün mısırlar ambarlarındadır..

O zamanlarda Hıristiyanların kendi aralarında olan savaşlarında salamura yapılarak öldürülen üç çocuğu dirilttiği de o tarihte yaşayan bir kilise adamı tarafından doğrulanmış..

Bu olaydan sonra da öğrenciler tarafından da koruyucu aziz seçilmiş...

Aziz Nicholaos'un yani Noel Babanın 6 Aralık 343'te 65 yaşında öldüğü sanılıyormuş...

Myra’lılar o öldüğünde çok üzülmüşler ve adına bir kilise yaptırmışlar o kilisenin içindeki lahitte Noel Babayı sonsuz uykusuna uğurlamışlar..

İyi Noeller Sireli Beljuk Mami,
İyi Noeller Sireli Arman,
İyi Noeller Sireli Onnoş,
İyi Noeller Sireli Anjel,
İyi Noeller Sireli Nateli,
İyi Noeller Sireli Deni,
İyi Noeller Sireli Lidya,
İyi Noeller Sireli Surp Zadig,
İyi Noeller Sireli Ohannis,
İyi Noeller Sevgili Elizabeth,
İyi Noeller Dostlarım ''Melekler yüreğinizden baciklesin'' :)

(Sabiha Rana)

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..