Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '12

 
Kategori
Spor
 

Novi Pazar'dan Fenerbahçe'ye uzanan dostluk köprüsü

3 Mart 2012 tarihinde gazetelerimize ve sosyal paylaşım ağlarına bir haber düştü. Bir grup Fenerbahçe taraftarı FK Novi Pazar’ın Partizan ile oynayacağı karşılaşmayı izlemek ve destek olmak amacıyla Sırbistan içinde kalmış Novi Pazar’a gitmişti.

Fenerbahçe taraftarının Novi Pazar ilgisi 1 Ekim 2011’de Şükrü Saraçoğlu’nda açılan bir pankartla başlıyor.

Boşnakların yoğun olarak yaşadığı bir kent olan Novi Pazar, Sırbistan Ligi’nde mücadele ediyor.

Yugoslavya olarak bildiğimiz bu topraklarda 1991 yılından bu yana büyük ayrılıklar ve trajediler yaşandı. Sosyalizmin harcını kardığı ve içinde yedi sekiz etnik yapıyı bir arada tutan bu yapı sistemin çökmesiyle hızlı bir ayrışmaya girmiş, sonu iç savaşla biten büyük bir çatışma ortamını da hazırlamıştı.

Bu toprakları Osmanlı’nın vilayetleri olması bakımından Türkiye’nin mücavir alanı şeklinde tarif etmemiz emperyal bir yaklaşım anlaşılmamalıdır.

Türkiye geçen sene Libya’da yaşanan olaylar dahil olmak üzere Osmanlı’nın yayıldığı tüm bölgelere karşı üzerinde hala bir sorumluluğu var. Türkiye bu durumdan istese de kaçamıyor.

Osmanlı’nın yayıldığı bütün bu coğrafyada bugün dahi yaşanan kargaşa zamanında nasıl bir rol üstlenilmiş olduğunun da önemli bir ifadesidir.

Osmanlı’nın güçlü olduğu dönemlerde bu vilayetleri birer takım asker ve vali ile yönetmesinin arkasında nasıl bir idari pratik zeka olduğunu bize anlatabilmelidir.  

Kuşkusuz resmi düzeyde Türkiye’nin duyduğu sorumlulukların yanı sıra tabanda gerçekleşen dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin ortaya çıkması Türkiye’de yaşayan insanların da bu duygu ve sorumluluğu içlerinde taşıdıklarının somut göstergesi oluyor.

Fenerbahçe taraftarının Sırbistan’da mücadele eden Novi Pazar’a gönderdiği mesajın karşılığının orada çok daha büyük bir coşkuyla karşılanmış olması da önemlidir.

2 ve 3 Mart tarihlerinde Novi Pazarlıların Fenerbahçelilere gösterdiği yoğun ilgi ve büyük sevgi o insanların yaşadığı yalnızlığı bize anlatıyor.

Bu çok önemli bir tepkidir; sosyal bilimcilerin ve ülkemizdeki diğer sivil toplum kuruluşlarının verilen mesajı doğru okumaları gerekir.

Novi Pazarlılar bir ay önce Fenerbahçelilerin gerçekleştirdiği ziyarete karşılık olarak Fenerbahçe’nin Antalyaspor ile yapacağı son lig maçını izlemek ve destek olmak için Cumartesi günü Türkiye’ye geliyor.

Sporun insanları birbirlerine kaynaştırması bakımından çok güzel bir örnek olarak çıkıyor Fenerbahçe – Novi Pazar dostluğu.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..