- Kategori
- Alternatif Enerji
Nükleer enerjiye neden karşıyız?
Bakın ne güzel bağırıyor 'TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE'
Bu yazıyı okumaya başlamadan önce, zor da olsa önyargılarınızdan bir müddet ayrılmanızı istiyorum. Vedalaşın ve az sonra tekrar döneceğinizi söyleyin onlara. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, bu yazım da nükleer santralin zararlarına artık yeterince hakim olan halkımıza iyi yanlarını, getirilerini ve diğer alternatif enerji kaynaklarıyla kıyaslamalarını anlatacağım. Böylece herkesin biraz da olsa terazinin diğer kefesine bir şeyler koyma şansı olabilir diye düşünüyorum. Şimdi arkanıza yaslanın ve duyduklarınızın tamamen bilimsel verilere dayalı ve gerçek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kimsenin kafasını bulandırmamak için elektrik terimlerin uzak durmaya çalışacağım, sonuçta hiç kimse bu terimleri bilmek zorunda değil.
Öncelikle bahsetmek istediğim konu gelişmiş ülkelerin- hani şu muasır medeniyetlerin- nükleerle arası nasıl. Sonuçta iyi yanlarını almak lazım değil mi? Dünyadaki genel istatiksel kanıya göre dünyanın en gelişmiş 10 ülkesine (meşhur G-8 e iki ülkede ben ekledim) ve bunların hangi nükleer seviyelerde olduğuna bakalım
G-8 ülkeleri Nükleer santrallerinin
kurulu gücü en yüksek ülkeler
1 Amerika 1 Amerika
2 Rusya 2 Fransa
3 Britanya 3 Japonya
4 Japonya 4 Rusya
5 Almanya 5 Güney Kore
6 Kanada 6 Kanada
7 Italya 7 Ukrayna (çernobilin ülkesi)
8 Fransa 8 Almanya
9 Güney Kore 9 Çin
10 Çin 10 Britanya
(Bunlarda hem fikiriz sanırım)
Birinci soru: Sizce de listede bir gariplik yok mu?
İkinci soru: Bu ülkeler neden nükleerden korkmuyorlar?
İlkiyle başlayalım. Nükleer enerji gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olarak hareket eder. Çünkü; yasanılan teknoloji çağının en büyük gerekliligi enerjidir. Enerji olmadan ne fabrikaların çalışabilir, ne kamu kuruluşların, ne de sen çalışabilirsin. Peki diyeceksiniz ' bu enerji neden şu, cennet vatanımızın dört köşesinde bulunan, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiyor'. Kısaca kafa karıştırmadan bir örnek vereyim. Üç tarafı denizlerle çevrili, rüzgarın haddi hesabı olmayan, güneş desen güney sahillerimizin vazgeçilmezi, jeotermal devi ege bölgesi, hidroliğe zaten laf yok- ki ona bile karşı olanlar var-. Cennet vatanımızın her yeri maaşallah yenilenebilir enerji kaynağı dolu. Ama gelgelim ki artan enerji talebine karşı başlattığı kavgayı kazanabilecek mi? Şu anda Türkiye'nin kurulu gücü 70.500 MW civarlarındadır ve yıllık elektrik tüketimimiz 230 milyar kWh tir. Son verilere ve iyi ihtimallere göre 2023 yılında Türkiye'nin 500 milyar kWh lik bir enerji ihtiyacı doğacaktır. Bütün yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanıp üstelik bunları %100 verimlilikle(ki bu imkansızdır) kullansak dahi ancak ve ancak talebin sadece %52 sini karsilayabiliyoruz. Ee ne oldu şimdi, güzel ülkemizin kaynakları bizim enerji aç gözlülüğümüzün yarattığı talep patlamasını karşılayamadı. Peki ne yapacagız, fabrikaları yarı zamanlı mı çalıştıracağız yoksa sosyal medyaya sadece gündüzleri mi gireceğiz. Ki güzel ülkemin insanları hidroliğe de karşı biliyorsunuz ve aksi gibi bunu hidroelektrik santraller sayesinde sarj edebildigi telefonlarından paylaşıyorlar. Maksat konu komşu duyarlılıkta görsün. Evet şimdi soruyorum sizlere, enerjiden vazgeçebilir misiniz. Eğer cevabınız hayırsa 2023 e kadar bekleyemeyiz, öyle ha deyince devreye alınmıyor santraller. Hemen kurulumuna başlanmalı hatta geç bile kalındı.
Şimdi ikinci soruya geçelim. Bunca kara propagandaya rağmen neden korkmuyor bu ülkeler nükleerden. Bakın değerli okurlar şimdi bir karşılaştırma vereceğim sizlere, 4 kişilik bir ailenin ömürleri boyunca kullandığı elektriği nükleer enerjiyle karşılamış olsak sadece baş parmağımız büyüklüğünde bir atık ortaya çıkarken, aynı enerjiyi termik santrallerden karşılamış olsak -sıkı durun- 134 ton atık orataya çıkıyor. Yaklaşık olarak 67 bin katına denk geliyor. Ayrıca nükleer santrallerde olusan atığın %97 si geri kullanılabiliyor. Ortaya çıkan atık miktarı çok az olduğundan saklanması da aynı şekilde kolay ve guvenli oluyor. Kömürle çalışan bir termik santralden doğaya ne kadar radyoaktif madde salındığını yazmaya gercekten elim varmıyor ama bu gerçeği herkesin öğrenmesi lazım. Tam olarak 5.2 ton uranyum, 12.8 ton toryum,0.33 ton radyoaktif potasyum doğaya atılıyor. Peki aynı güçteki bir nükleer santralden ne kadar radyoaktif madde salınıyor dersiniz. Buna gerçekten inanamayacaksınız ama 0 (sıfır) yani bildiğiniz sıfır -yok- anlamında olan, hatta abiyane tabirle.... neyse yokmuş öyle bir tabir. Yani işin açıkçası doğa hiç olmadığı kadar korunacak ve tertemiz kalacak hiç şüpheniz olmasın.
Hepsinden de önemlisi ilk kavramamız gereken konu, nükleerin bir seçim değil zorunluluk olduğudur.
Milyonlarca insan ve akıllarda tek bir soru: peki ya deprem olursa ne olacak?
Diğer yazımda devam edeceğim bu ve bunun gibi soruları yanıtlamya.