Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmetullah Yetkin Gazeteci Yazar

http://blog.milliyet.com.tr/hikmetullahyetkin

20 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Obama’dan flaş Mısır noktası

Obama’dan flaş Mısır noktası
 

Gel de çıldırma şimdi…

ABD yönetiminin, Mısır'a yaptığı askeri yardımların tamamı yerine bir kısmını durduracağı belirtildi. Washington yönetiminin 4 adet F-16 savaş uçağının teslimatını ve gelecek ay yapılması planlanan askeri tatbikatları da iptal edeceği ileri sürüldü.

ABD'nin Mısır'a her yıl yaptığı ekonomik yardımlardan 250 milyon dolarlık bölümünü de askıya almayı düşündüğünü söyledi.


Anlamlar ne? Acaba…

Yönetimin yardımlarla ilgili attığı bu adımın, Mısır konusunda manevra kabiliyetini artıracağı şeklinde yorumlanıyor. ABD yasalarına göre, Mısır'daki durum bir "darbe" olarak tanımlanırsa yönetim Mısır'da demokratik bir hükümet kurulana kadar yardım yapamayacak. Ancak Obama yönetimi, yardım fonlarını "yeniden programlarsa", çıkarları devam ettiği sürece yardımları sürdürebilir.

CNN haberinde, Mısır ordusunun şiddeti durdurması halinde, yönetimin yardımları tekrar başlatabileceği ifade ediliyor.

Yönetimin kongreye konuyla ilgili yapacağı bildirimin gelecek hafta ulaştırılacağı ifade edilirken, kongre üyelerinin yardımların kesilmesi konusunda bölündükleri belirtiliyor. Demokratlar Başkan Barack Obama'nın tutumunu desteklerken, Cumhuriyetçi kongre üyeleri askeri yardımların kesinti dışında bırakılmasını istiyor.

Bu isteği dile getiren üyeler arasında ilk Müslüman kongre üyesi Cumhuriyetçi Keith Ellison da bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göreyse Amerikan halkının yüzde 51'i Mısır'a baskı yapmak yerine askeri yardımı kesmenin daha iyi olacağını düşünüyor.

Hem laçkayı çıkarsın! Hem de vay ben yeni duydum desin. Vurun öldürün, sonrada kusura bakmayın geri çekiliyoruz diyin. Bugün Mısır’dan bahsediyor Obama… Yarında Türkiye’den bahsetmeyecek mi? Efendi biz sinema filmi çekmiyoruz. Biz katliam izliyoruz. Yeter bence de… Belli ki Amerika’nın halkı gayet keyif almış ki sinemanın sonuna kadar izlemek istiyorlar. Ama Obama destekçimiz. Filmi yarıda bıraktı ki millet merak etsin! Değil mi? Sonrada bültene çıkıyor. Vay efendim böyle oldu. Vay tavuğuma kış dediler. Çocuk muyuz? Yoksa… Çocuk yerine mi konuluyoruz? Her neyse bize de Obama’ya ALLAH razı olsun demek düşer.

Hikmetullah Yetkin

 
Toplam blog
: 115
: 984
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Susmak en iyi cevap olsa gerek. Basitin yorumu, ağırın taşını sayar sadece...  Hikmetullah Yetkin..