Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '11

 
Kategori
Siyaset
 

Obama Mübarek'e gitti derken

Obama Mübarek'e gitti derken
 

Evet, yazımın başlığında da belirttiğim gibi Mübarek Sonrası gelişmelerde en çok merak edilen ve yanıtı şimdiden kafaları kurcalayan konudur, bu. Özellikle de İsrail açısından. Aynı şekilde Ortadoğu’nun bundan sonra ki gelişmelerine ışık tutuyor olması da mevzua ehemmiyeti bakımından hayati bir nitelik kazandırıyor. 

Hüsnü Mübarek’in vazifeyi devraldığı günden beri yapılan“seçimlerde” “zaferle” çıkması Mısır Halkı’nın “tercihi” açısından bizlere ışık tutmaktaydı. Zaten halkının “yıpranmaması” ve “şahsını düşündükleri “için Tahrir Meydanı’nı mahşer yerine döndürmeleri de liderlerine olan “itimatlarını” göstermekte. 

Amerika Birleşik Devletleri ise, tüm bu gelişmelerden sonra sürecin başından beri iyi münasebetler içerisinde olduğu ve bu itibarla müttefiki İsrail için emniyet sübabı olarak gördüğü Mübarek’in kulağına kibarca “git” tavsiyesinde bulunuyor. 

Fakat aynı zamanda Mısır’da ki geçiş döneminin bir an önce gerçekleştirilmesi temennisinde bulunmayı da ihmal etmeden. 

Asıl burada üzerinde düşünülmesi gereken konu İsrail’in Mübarek’e destek mesajı verirken neden Amerika Birleşik Devletleri’nin kendisine çekil! baskısı yaptığıdır. 

Yanıtı oldukça basit. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri Mısır’da bundan sonra Mübarek’in kalma şansı olmadığını kendisi de biliyor. Bundan dolayı da Mısır’da Mübarek Sonrası oluşturulacak yeni yönetimde bir an önce kendi tuğlalarını örme gayretlerine girmiş durumda. Mübarek’in şu anda devlet başkanlığı koltuğunda oturmasının da Amerika’nın malum projesine bu bakımdan engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz. 

Yani özetle Amerika Birleşik Devletleri’nin bu süreçte Mısır Halkı’nın “yanında” olduğunu ifade etmek mümkün. 

Mısır’da bundan sonra bütün bölgesel aktörler(Türkiye, İran, A.B.D-özellikle A.B.D ve İran) Mübarek Sonrası Mısır’ın istikbalini inşa etmede kendi rollerini kuvvetlendirme gayretleri içerisinde olacaklardır. 

Peki, Mübarek sonrası Mısır’da kaybeden ve kazanan kim olacak? 

Kazananı bilemem fakat şimdiden kaybedenin İsrail olacağını söyleye birim. Sebebi ise Mübarek’ten sonra gelecek yönetimin kendileri açısından Mübarek’ten daha iyi olmayacağı hatta sert tutum alabileceği ihtimali. Buna aynı zamanda Müslüman Kardeşlerin aktif siyasete girmesinde var olan güçlü sinyalleri de ekleyebiliriz. Son olarak Sina Yarımadası’na İsrail’in askeri yığınak yapması ve bu işlemi yoğunlaştırması da Mübarek Sonrası Mısır-İsrail münasebetleri bakımından bizlere yeterince ipucu veriyor. 

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..