Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Öcalan’ın konuşması ve Nevruz 2013, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Öcalan’ın konuşması ve Nevruz 2013, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

Nevruz kimin?

Nevruz’un sahibi çok; ama sahiplenmede bir taraf ağır basıyor. Nevruz’un Türkiye’deki sahibinin dün belli olduğunu söylemek abartılı olmaz, sanıyorum.

Diyarbakır’daki Nevruz kutlaması, Öcalan’ın mektubunun/ konuşmasının okunması bakımından önem taşıyordu. Öcalan, verdiği mesajlarla Nevruz 2013’e damgasını bastı.

Nevruz 2013, alkış da aldı, tepki de... Bunlardan bir ikisine bakalım:

Murat Karayılan dedi ki:

"Eğer egemen devletler hazır ise, biz de barışçıl yollarla Kürdistan'ı özgürleştirmeye hazırız. Herkes bilmeli ki, PKK savaşa da barışa da hazırdır.”

Kamer Genç dedi ki: "

"Güneydoğu'nun bir çok ili, başta Diyarbakır olmak üzere Erbil'e katılmıştır."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland dedi ki:

“ABD, bu meseleyi nihayet çözüme kavuşturma ve daha parlak bir geleceğe doğru yol almaya yönelik çabalarında Türkiye halkını desteklemeye devam edeceğiz."

Diyarbakır’daki Nevruz’da Türk bayrağının olmamasını Hükümet ve MHP kınadı.

*****

Öcalan’ın mektubu/ konuşması ve Nevruz 2013, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Tarihe “not düşmek” için, sorunun yanıtını verelim:

Haber Türk (Barış zamanı) ile Taraf (İşte Türkiye baharı), “dün”ü, üst başlıktan verdiler. Zaman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini (Sınırlarımız içinde silahlı faaliyet istemiyoruz) başlığa taşıyor.

“Dün”ü başlıktan veren gazetelerin başlıkları ve başlık açıklamaları şöyle:

Devletin hizmetinde (Akşam)

(14 yıl önce yakalandığı Kenya’dan getirilirken ‘Ülkemi severim, fırsat verirseniz Türkiye’ye çok hizmet  edeceğim’ diyen Abdullah Öcalan’dan tarihi çağrı...İmralı, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında 5 sayfalık mesajla ‘bahar’ı ilan etti: Zaman çatışma değil, helalleşme zamanı. Silahlı unsurlar sınır ötesine çekilsin)

Kürt ataşe sürülüyor ayyıldız kuşatılıyor (Aydınlık)

(Başbakan’ın ‘Diyabakır’ı BOP’un merkezi yapma’ rüyası Nevruz’da prova edildi. Öcalan’ın mesajından 'Kürtleri savaşa sürme’ çıktı. Ankara’da ise polis Türk bayraklı
yurtseverleri kuşattı)


Öcalan’dan tarihi çağrı: Çekilin! (Birgün)

(Alanda Öcalan’ın mektubunu dinleyen bir milyonu aşkın kişi, sloganlarla alanı inletti. Mektubun okunması sırasında coşku giderek artarken, mektup bittiğinde kürsü ataşe ve konfeti yağmuruna tutuldu. O anda alanda daha önce görülmeyen şu pankart kitlenin nabzının özeti gibiydi: Başkanım, savaşa da hazırız, barışa da!”)

Öcalan’dan çekilin çağrısı (Bugün)

(Diyarbakır tarihi Nevruz’a tanıklık etti. Öcalan, Kürtçe ve Türkçe okunan mesajında PKK’ya “Çekilin” çağrısı yaptı. “Helalleşme zamanı” dedi)

‘Yeni döneme’ geçiş (Cumhuriyet)

(Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında PKK lideri Öcalan “Yeni Türkiye, yeni Ortadoğu” sürecinin başladığını belirterek mesajında Türk ve Kürt birliğini “İslamiyet şemsiyesi” ile ifade etti. PKK’ye “silahların sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun” dedi. “Mücadelenin henüz bitmediğini” ifade eden Öcalan’ın “Misakımilli” anlayışı içinde  birlikteliğe vurgu yapması dikkati çekti.)

Silahlar susacak siyaset konuşacak (Evrensel)

(Abdullah Öcalan’ın mesajı Diyarbakır’da 1.5 milyonu aşkın kişinin katıldığı Newroz’da açıklandı. Silahlı direnişten demokratik siyasete kapı açan yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Öcalan, “Herkesin eşit, özgür ve kardeşçe yaşadığı demokratik Türkiye” çağrısı yaptı)

Apo helallik istedi (Güneş)

(Kürdistan hayali ile oluk gibi kan akıtan PKK’nın başı, şimdi “HELALLEŞME ZAMANI” diyor)

Silah devri bitti (Hürriyet)

Öcalan’ın çağrısı Diyarbakır’da okundu: “Artık silahlar sussun. Artık silahlı unsurlarımız sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir.”)

Silahlara veda (Milliyet)

(Diyarbakır’da yüz binlerce kişi meydanda, Türkiye ise ekran başında Öcalan’ın mektubuna kilitlendi. Türkçe ve Kürtçe okunan metinde Öcalan “Silahlar sussun, siyaset konuşsun” dedi)

Pazarlık molası (Milli Gazete)

(Günlerdir tüm Türkiye’nin dikkati dünkü Nevruz kutlamalarına çekilmişti. Kutlamalarda okunan Öcalan’ın mesajında “PKK’ya sınır dışına çıkın” talimatıyla “pazarlık molası” vurgusu yapılırken en önemli mesaj ise “Bu bir son değil yeni bir sürecin başlangıcıdır” ifadelerinde gizlendi. İktidar kanadının sıkça dile getirdiği “Asla pazarlık yapmayız” sözleri ise Öcalan’ın açıklamalarından sonra bir kez daha yalanmış oldu)

Arap baharından AKP-PKK baharına (Ortadoğu)

(Türk bayrağı yerine PKK paçavralarını astılar. Devleti yerle bir edip bebek katiline sarıldılar. Ayrı bir millet olduklarını ilan edip, “Savaşa hazırız” diye meydan okuyup vatanı bölme provası yaptılar)

Silahlara veda (Posta)

(Diyarbakır’da dün 1 milyon kişinin  Nevruz Bayramı’nda 14 yıldır İmralı’da hapis yatan PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın  “Barış Süreci” kapsamındaki mesajı okundu. Öcalan, “Artık silahlar sussun, fikirler ve siyaset konuşsun. Silahlı unsurlarımızın sınır dışına çekilme zamanı gelmiştir. Türkler ve Kürtler “İslam bayrağı” altında 1000 yıldır kardeşçe yaşamıştır” diyordu...)

Biji Türkiye (Radikal)

(Öcalan hiçbir şart belirtmeden PKK’lılara ‘Çekilin’ dedi. Mektupta Türkiye Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşı vurguları yapıldı)

PKK çekiliyor (Sabah)

(Bugün yeni bir dönem başlıyor. Silahlı direniş sürecinde, demokratik siyasi sürece kapı açılıyor. Silahlar sussun, fikirler konuşsun noktasına geldik. Silah değil, siyaset öne çıkıyor)

Öcalan “çekilin” dedi (Sol)

(Dün Diyarbakır’da yapılan Newroz kutlamasına milyonun üzerinde kişi katıldı. Bütün Türkiye, Abdullah Öcalan’ın mitinginde okunan mesajına odaklandı. Mesajı BDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, Türkçe ve Kürtçe okudu.)

İktidar iftiharla sunar APO ve PKK sov! (Sözcü)

(Açılımla yüz bulan terör örgütü, Diyarbakır’da Nevruz kutlamasını gövde gösterisine  çevirdi. Binlerce PKK paçavrası ve Apo posteri açıldı. Bir tane bile Türk Bayrağı yoktu... “Barış süreci” dedikleri bu mu? Tayyip “gelişmeler olumlu” diyor. Ona da soruyoruz. “Tek devlet, tek millet, tek bayrak” bu mu?)


Hayırlı perşembe (Star)

(Türkiye br Nevruz’da terör sorununu bitirmek ve kalıcı barış için tarihi bir adım attı. Diyarbakır’da toplanan yüzbinler İmralı’dan gelen ‘Artık silahlar sussun, siyaset konuşsun’ ve “Silahlı unsurlar sınır dışına çekilsin’ çağrısına coşkuyla destek verdi)

Yolun sonu (Takvim)

(Teröristbaşı Öcalan, mektup yazdı. ‘‘Silahlar sussun, siyaset konuşsun’ dedi. Misak-ı Milli’yi örnek gösterip ‘Türk-Kürt kardeş, Kurtuluş Savaşı’nın türevini yaşıyoruz’ vurgusu yaptı)

Silahlar sussun sınır dışına çıksın (Türkiye)

(Öcalan, “‘Silahlar sussun, siyaset konuşsun. Akan kan dursun” diyerek örgüte sınır dışında çekilme talimatı verdi)

35 bin candan sonra silahlara veda (Vatan)

(Diyarbakır’daki Nevruz’da Öcalan ‘Artık silahlar sussun, fikirler ve siyaset konuşsun! çağrısı yaptı, satır aralarında şu mesajları verdi: 3 bin 500 PKK’lıya ‘Çıkın’ dedi. İslam bayrağı vurgusu. Ortak kaderi helalleşme. Misak-ı Milli toprakları. Tabana mesaj: Son değil)

Zaferle bitirdiler (Yeni Çağ)

(Türkiye’nin ‘ulus devlet’ yapısını hedef alan iktidarın işbirliği yaptığı terör örgütü yandaşları başkent olarak ilan ettikleri Diyarbakır’da zafer bayramı kutladı. Bebek katili olan liderleri APO’nun mesajıyla coştu.)

Silah sustu barış zamanı (Yeni Şafak)

(Terörü bitirmek için başlatılan çözüm süreci kritik aşamaya geçti. Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında Öcalan’ın mektubuyla PKK’ya ateşkes çağrısı yapıldı. Artık siyaset dönemi. Silahlar sussun, sınır dışına çıkın.)

AKP-PKK uzlaşması tamam gibi (Yurt)

(Öcalan’ın merakla beklenen Nevruz mesajı Diyarbakır’da okundu. Öcalan, PKK’ya “Sınır ötesine geçin” çağrısı yaptı)

 

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..