Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ofis hayatı & sağlıklı beslenme

Ofis hayatı & sağlıklı beslenme
 

Ofis Hayatı & Sağlıklı Beslenme


Çalışma hayatını ofiste geçiren kişilerde beslenme düzeninde birçok düzensizlikler ve fiziksel aktivitede düşüş yaşanmaktadır. Sürekli masa başı işler nedeniyle bütün gününü masa başında, bilgisayar karşısında geçirmek zorunda kalan bireylerde zamanla çeşitli rahatsızlıklar oluşmaktadır. Bu nedenle git gide kilo alma, bel ve boyun ağrıları, hareketsizlikten kaynaklanan yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar baş gösterebilmektedir. Hatta kimi zaman bu sorunlar kişisel yaşamı etkilediği kadar iş yaşamını da etkilemekte ve çalışma verimini düşürmektedir. Bu çalışma düzeninin değiştirilmesinin mümkün olmadığı şartlarda yapılacak birtakım değişikliklerle daha sağlıklı ve düzenli bir hayat yaşamak, böylece hem beden sağlığının iyileştirilmesi, hem de çalışma veriminin yükseltilmesi mümkün olmaktadır.
 
Öncelikle diyetisyen önerisiyle yapılması gerekenlerden bir tanesi fast food adı verilen sağlıksız kızartmaları ve hazır yiyecekleri içeren öğünlerden kaçınmaktır. Bu çeşit bir beslenmede yüksek miktarda yağ alınırken, gerekli protein ve vitaminler açısından oldukça eksik bir öğün tercih edilmiş olunmaktadır. Fast foodlar gereksiz enerji barındırdığından vücutta yağlanmaya sebep olmakta, bu da zaten hareketsiz olarak çalışılan ortamda vücudun yağlanmasını hızlandırmaktadır. Ayrıca fast foodlarla birlikte içilen gazlı içecekler ve bol şekerli hazır meyve suları da sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Bu tarz içecekler yüksek şeker, asit ve fazla miktarda kalori barındırdığından kilo alımının hızlanmasına sebebiyet vermektedir. Bunlar yerine, organik ve taze meyvelerle hazırlanmış taze sıkılmış meyve suları veya ayran gibi daha faydalı içecekler tercih edilebilir. Sıvı tüketimi hususunda en önemli olan ise tabi ki su tüketimidir. Masanızda her daim hazırda bekleyen bir su şişenizin olması sizin daha fazla su içmenize olanak sağlayabilir. Bu da vücut metabolizmasının hızlanmasını ve vücutta yağ yakımını artırmaktadır. Bunlara ek olarak, her daim tavsiye edildiği üzere öğünlerin aksatılmaması gerekmektedir. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemekleri besin gruplarının her birisinde bulunan ögelerle zenginleştirilmeli, arada küçük ara öğünler tercih edilerek mide uyarılmalıdır. İş yoğunluğundan dolayı zaman zaman unutulabilen ana öğünler daha sağlıklı bir yaşam için kaçırılmamalıdır.
 
Çalışma hayatının vazgeçilmezlerinden olan çay ve kahve ise, yüksek miktarda kafein içerdiklerinden, fazla tüketilmesi zararlı olmaktadır. Ayrıca eğer şekerli içiliyorsa, her bardakta alınan şeker oldukça yüksek kalorinin vücuda girmesine neden olmaktadır. Öncelikle şekersiz içmeye alışmak ardından içilen bardak sayısını azaltmak gerekmektedir. Ayrıca liyofilize haldeki toz kahveler, hazır süt tozları da hazır gıdalar arasında değerlendirildiğinden, vücut sağlığı açısından zararlıdır. Hazır gıdalardan uzak durmak için evde akşamdan hazırlanan yemeklerin sonraki gün öğün olarak ofise götürülmesi de yararlı bir seçenek olmaktadır. Ofislerin ve işyerlerinin en mühim sorunlarından bir tanesi de hazır gıda otomatlarıdır. Küçük atıştırmalıklar için tercih edilen otomat ürünleri işlenmiş hazır gıdalardan ve yüksek şeker içerikli paket gıdaları içerdiğinden metabolizma için zararlı olmaktadır. Bunun yerine evde hazırlanan küçük kanepeler, yoğurt, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir. Beslenmenin haricinde ofis çalışanlarının en büyük problemi uzun süreli hareketsizlik ve fiziksel aktivite yetersizliğidir. Buna çözüm olarak, ofis içerisinde uygulanabilecek hareketler yapılabilir. Ofis egzersizleri araştırılarak, çalışma esnasında ya da dinlenme aralarında yapılabilir. Böylece mutlak hareketsizliğin önüne geçilmiş olur.
 
İlgili Kelimeler: iş yerinde sağlıklı beslenme, sağlıklı beslenme
 
Kaynak : Dyt. Işın Sayın
 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..