Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Regl döneminde iyi gelen yiyecekler

Regl döneminde iyi gelen yiyecekler
 

Regl Döneminde İyi Gelen Yiyecekler


Regl dönemindeki kadınların vücudunda bazı değişimler meydana geldiği için sancılar ortaya çıkabilir. Bu sancılar özellikle vücuttan atılan kanla beraber bazı minerallerin azalmasına yol açar. Özellikle kanaması fazla olan kadınlarda demir eksikliği meydana gelir. Magnezyum eksikliği de sık görülen bir durum olup, tatlı yemeye karşı istek artar. Minerallerin eksikliği sadece bedensel rahatsızlığa yol açmaz ve ruhsal birtakım sorunların ortaya çıkmasında da etkilidir. Sinirsel gerginliğin yanı sıra stres yaşamaya da yol açabilir. Bu dönemde dengeli beslenme büyük rol oynar. Regl öncesi beslenmeye dikkat edilirse, bu dönem daha rahat geçirilebilir. Regl öncesi B6 içeren ve lifli besinler, daha az tuz ve kafeinli içecekler tüketilmelidir. Bal, reçel, pekmez, çikolata, dondurma ve tatlıdan kaçınılmalı ve bunların yerine ekmek, pilav, makarna, patates, baklagiller gibi besinleri tüketmelisiniz.

Regl Dönemi yaşanıyorsa, mutlaka stresli ortamlardan kaçınılmalı, alkol, sigara ve aşırı kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeye gösterilen özen sancıların azalmasına yol açar. Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler ise, demir ve magnezyum içeren besinler dışında sinir sistemi için gerekli olan B vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Regl sancılarının artmaması için aşırı tatlı ve karbonhidrattan kaçınılmalıdır. Regl döneminde vücudun metabolik hızında artış meydana geleceğinden bir hafta öncesinde günlük beslenmeye ek olarak, 200 kcal enerji verecek besin takviyesi yapılmalıdır. Regl döneminde tüketilmesi gereken besinleri inceleyelim;
Su: Özellikle regl sancılarını azaltmak için bol su içilmelidir. Şişkinlik ve kramplar için de su tüketimini ihmal etmeyin. Şiddetli kramplar ve tatlı krizi için suya ağaç tarçın koyup, bekletirseniz daha etkili olur.
Bitki Çayları: Tarçınlı portakal çayı, yeşil çay, papatya çayı, nane limon çayı ve kırmızı meyve çayları regl döneminde kasları gevşeterek regl sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Gaz, bulantı ve kusma, şişkinlik için nane limon çayı çok etkilidir. Şekerli meyvelerin çayları ise tatlı krizini bastırmak için tavsiye edilir.
Bitter Çikolata: Tatlı krizinin önüne geçilemiyorsa, birkaç parça bitter çikolata sizi yatıştıracaktır.
Balık: Özellikle somon balığı içerdiği Omega 3 yağ asitleri ve D vitamini sayesinde kramp ve sancıların önüne geçer. Somon balığının anti enflamatuar etkisi sayesinde, şişkinliği de almaktadır.
Meyveler: Portakal, limon, muz ve ananas ödem atmaya yardımcı olur. Kramp ve şişkinlikte çok etkilidir.
Sebzeler: Lahana, ıspanak, soğan ve maydanoz, ağrı ve krampları azaltır. Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar.

İlgili Kelimeler: adet ağrısı nasıl geçer, adet sancısına iyi gelen yiyecekler, regl ve beslenme

Kaynak :
Diyetisyen Işın Sayın
http://sislidiyetisyen.com.tr/regl-doneminde-iyi-gelen-yiyecekler/

 

 

 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..