Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
İzmir
 

Öğretici bir pazar günü

Öğretici bir pazar günü
 

13 Nisan 2014 tarihinde Ege Otizm Gençlik ve Spor Kulübü tarafından düzenlenen etkinliğe davetliydik. Güzelbahçe’ye bağlı Çamlı Köyünde dağ yamacında, yeşillikler arasında bir konuma sahip olan kulüp, 2 Nisan’ın Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında ‘ Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmesi ve buna bağlı olarak Nisan ayının ‘ Otizm Farkındalık Ayı’ olması çerçevesinde  düzenlemiş olduğu bu küçük etkinlikte hepimizin gönlünü fethetti.

Öncelikle dürüstlükle itiraf etmeliyim ki, yüzeysel bazı bilgilere sahip olmakla birlikte ilk kez , eğitim gören çocuklar, gençler, aileleri ve akrabalarıyla bir arada olduk. Tahminimizin aksine herkesin yüzü ışıldıyordu. Gözlerinde umut vardı. Çocuklarının, torunlarının aldığı eğitim sayesinde kat ettiği aşamaları görmek, jimnastik aktivitelerini , karate gösterilerini izlemek, hele ki müzik yaptıkları sırada onlara eşlik etmek onları mutlu ediyordu. Sergiledikleri becerilerinin yanı sıra masa tenisi, yüzme, bisiklet aktivitelerini gerçekleştiren, yarışmalara katılan  gençlerin umarım bir daha ki sefere bu aktivitelerini de izleyebiliriz.  Bire bir eğitmenleri ile çalışarak içe dönüklüğü aşmaya çalışan, becerilerini geliştirmeye çalışan bu bireylerin sosyal yaşama mümkün olan en yüksek düzeyde katılımı herkesin en büyük amacı.. 

**

Yapılan istatistiklerin genetik temelli olduğunu gösterdiği, ortalama 120 çocuktan birini etkileyen bu nörolojik bozukluk kesinlikle çok özenli bir bireysel  eğitim gerektiriyor. Eğitmenlerin yanı sıra anne babaların da birincil amacı gençlerin ilgi alanlarını, yeteneklerini  ortaya çıkarmak, geliştirmek, sosyal yaşama mümkün olduğunca  katılmalarını sağlamak. Yapılan konuşmalardan bunun ne kadar zor ve özveri isteyen süreç olduğunu, maddi olanakların çok önemli olduğunu, otizm tedavisi gören bireylerin yanı sıra ailelerin yaşamlarının da ne kadar sınırlandığını ve yeni planlar yapmak gerektiğini öğrendik.

 

Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Nisan ayının Farkındalık ayı ilan edilmiş olmasına karşın görünen o ki ülkemizde bu konuda verilen hizmetler çok yetersiz. Erken teşhisin çok önemli olduğu, ilk belirtilerin 3 yaştan önce alındığı Otizmin tedavisi için gelişmiş ülkelerde  özel eğitim programları bulunmasına, bazı ülkelerde bu eğitimin uzmanlar denetiminde ücretsiz verilmesine karşın ülkemizde bu eğitimi veren kurumlar hem sınırlı sayıda hem de maliyetler bir çok kişinin karşılayamayacağı düzeyde. Aylık binlerce liralık maliyeti bulunan özel eğitimden yararlanabilen çocuk sayısı da düşük oranda. Tahminlere göre ülkemizde 500 bin dolayında otistik birey var. Son yıllarda ilaç, terapi yöntemleri, eğitim uygulamaları konusunda ilerlemeler sağlanmış olmasına karşın, bir yaşam boyu sürecek bu tedavinin en kısa sürede tüm otistik bireylerin ve ailelerinin yararlanabileceği bir düzeye ulaşabilmesi şu an hastalıkla mücadele edenler için büyük özlem.

**

Otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiği Nisan ayında, biz de konuk olarak, bu hastalıkla savaşanların, yeni dünyalar kurmaya çalışanların, geleceğe umutla bakmak isteyenlerin yanında olduk. Bizim bu olaya ilk kez katılmamızı, farkında olmamızı sağlayan yöneticilere ve velilere teşekkür duygularımızla ayrılırken dudaklarımızda hala gruplar halinde müzik yaparken gösterdikleri performans boyunca yer alan tebessümler duruyordu.

 

 
Toplam blog
: 56
: 651
Kayıt tarihi
: 06.12.10
 
 

Bornova Anadolu Lisesi ve Sbf mezunuyum. Üniversite yıllarımda başlayan çalışma yaşamım kısa bir sür..