Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '21

 
Kategori
Eğitim
 

Okullar Açılmalıdır

Eylül de Okullar Tam Zamanlı Açılmalıdır

Haziran ayında yavaş yavaş başlayan esnetilme, temmuz ayında yasakların tamamen kalkmasıyla birlikte vaka artışları geçen yıl olduğu gibi yine tırmanışa geçti.  Hatta geçen yılın temmuz-ağustos ortalamasıyla bu seneyi kıyaslarsak vakaların geçen yıla oranla çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Hal böyle olunca son günlerin en çok tartışılan konusu yine eğitim olurken; okullar açılır mı açılmaz mı? hibrit modelle mi devam ederiz soruları hepimizi meşgul etmeye başladı.

Covid-19 salgını en çok yarayı eğitim alanında açtı. Mart 2020 de kapanan ve geçen yıl da aç- kapa ile oyuncağa çevrilen okullar tüm kademelerde çok büyük bir boşluğa neden oldu. Üniversiteler hiç açılmadı, yükseköğretime ve ortaöğretime geçmesine rağmen okuluyla hiç tanışmadan sınıf atlayan binlerce öğrenci oldu. Anasınıfı eğitimi almadan ilkokula başlayacak, ilkokulu özümsemeden 3. sınıf olan veya mezun olan binlerce öğrenci var.

 Geçen yıl bu dönemlerde okulların açılıp açılmayacağı söylentileri üzerine yoğunlaşılırken, okullar mutlaka açık kalmalı fikrinde ısrar edenler çok azdı. Bir kısım azınlık hariç toplumun geneli “sağlık her şeyden önemli, okullar salgın şartlarına uygun değil, her şeyin telafisi olur sağlığın olmaz” söylemlerini desteklemesi ve bilim kurulunun bilimsel olmayan önerileriyle koskoca bir yıl boşa geçti.

Dijital çağ, online eğitim, hibrit model gibi kavramların fazlaca reklamı yapılıp göze sokulurken pek çok öğrenci online eğitimden bile mahrum kalarak bir yılı tamamladı.  “Eğitim okulda olmalıdır” fikrinde ısrar edenleri çağın gerisinde görenlerde dahil herkes uzaktan eğitimin bir öğretim yöntemi bile olamayacağının farkına varmıştır umarım. Hadi geçen yılı doğrusuyla yanlışıyla ve belirsizlik nedeniyle elden gelen buydu gibi savunmayla geçiştirsek de bu sene covid-19 un türevlerini bahane göstererek okulların açılMAmasını dillendirmek, böyle bir şeyi düşünmek ve talep etmek artık kabul edilebilir bir şey değildir.

Bir tane vakada okullar kapatıldı, her artış gündeminde ilk akla gelen okulların kapanması oldu. Ve yine ısıtılan gündem aynı…

Bir yıldır özellikle hafta sonu evlerinde kapalı kalan, sıkılan, bunalan, bütün sosyal aktivitelerden yoksun kalan insanımız az biraz geziyor, tatil yapıyor eğleniyor diye yok delta, yok delta plus vs ile tekrar gündem başı yapılan salgından çok sıkıldık, hele kapanma gündeminden fenalık geldi.   

Neredeyse 2 yıldır başta eğitim olmak üzere her şey aksayarak geçti. Tüm sektörler hasar gördü, toplumumuzun psikolojik sağlamlığı, direnci, insan ilişkileri olumsuz etkilendi. Ama okulların kapalı olması bunların hepsinin tetikleyicisi oldu. Okullar sadece akademik becerilerin kazandırıldığı yerler değildir, çocuklar için başlı başına bir yaşam alanıdır, çocuğun kendi potansiyelini keşfettiği, sosyal ilişkilerini geliştirdiği ve ev dışında karşılaştığı sorunlarla başetme becerisi kazandığı, özgürleştiği, bağımsızlaştığı en güvenli alandır. Çocuk için hayatın kendisidir; aileler için güvencedir. Diğer taraftan bir çok sektör için lokomotiftir.

Okullar bu sene de kapatılamaz. Bir yıl daha böyle asla geçemez.

Okullar açılırsa vakalar daha çok artar, okulların açık olması salgını daha çok yayar” gibi hiçbir bilimsel veriye dayanmayan anlayıştan kesinlikle uzaklaşmamız gerekir.

Herhangi bir koşula ve dayatmaya bağlı olmadan 6 Eylül de tam zamanlı olarak #okullaraçılsın ve bu sesin yükselmesi için de eğitimle ilgili-ilgisiz herkesin ortak tepkide buluşması gerekiyor.

Pandemide dahil okulların açık kalması ve açık tutulması hepimizin ortak talebi olmalıdır.

Okulların kapalı olduğu dönemde çocuklar ev hapsinde değildi, pek çoğu sınırlı zamanlarda da olsa dışarıda vakit geçirip toplu alanlarda bulundular. Yani okulların kapalı olmasını istemek onlar için bir iyilik değil fazlasıyla kötücül bir düşüncedir.

Sağlık önemlidir ama insan sağlığı sadece bedensel sağlıktan ibaret değildir.

Tüm eğitimcilerin, anne babaların, çocukların, gençlerin okulların açılması ve açık kalması konusunda ısrar etmesi bu süreçte çok çok önemli…

Eylülde okullarımızda bulunmak ve çocuklarımızla bulaşmak temennisiyle…

 

Nermin ELMAS

 

 

 
Toplam blog
: 55
: 866
Kayıt tarihi
: 19.10.17
 
 

Eskişehir doğumlu.. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu.. M.E.B de Rehber Öğretmen.. Md...