Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Okuma çabası

Toplumda okuma konusunda önemli eksiklikler olduğu üzerinde hemen her gün bir çok düşüncelerle karşılaşılıyor. Toplum olarak yeterince okumadığımız, okuma alışkanlığına sahip olunmadığı gibi tartışma kültürünün de yeterince gelişmediği gibi bir çok fikirler, konuşmalar, tartışmalar yapılıyor.

Okumaya dair yazılan metinlerde çok okuyan bir kişinin yılda en az 25 civarında kitap okuması gerektiğine dair verilerle karşılaşmışsınızdır. Bu bir bakıma okuma davranışı içinde insanın okuyabileceği kitap sayısına ilişkin de bir fikir verebilir. Yılda 25 ve üzeri kitap okuyan kişi çok okuyanlar kategorisine giriyorsa acaba insan bir ömür boyu kaç tane kitap okuyabilir sorusu insanın zihnine takılıyor.

Ortalama bir hesap yapılırsa yılda yaklaşık 25 kitap okuyan birisi okuma alışkanlığına yirmili yaşlarda başlarsa 60-65 yaşlarına kadar okuyabileceği azami kitap yine yaklaşık olarak hesap edilebilir. Yaklaşık 40 yıl boyunca her yıl ortalama 25 kitap okuyan birisi 40*25=1000 kitap okuyabilir gibi bir hesaba ulaşılabilir. Bu sayıya ilave veya çıkarmalar yapıldığı durumlarda her halde ortalama bir insan 750 ile 1500 arası kitap okuyabilir denebilir.

Oysa dünyada okunacak kitap sayısı üzerinde hesap yapılmak istense her halde bir ömür boyu okunacak kitap sayısının milyonlar hatta milyarlarca kat üzerinde bir sayı ile karşılaşılabilir.

Buna göre dünyadaki bütün kitapları okuyabilmek mümkün olmasa gerek. Öyle ise dünya üzerinde herhangi bir konuda var olan bilgi birikiminin tamamına bir insanın ulaşabilmesi imkansızdır dense yanlış bir yargıya varılmış olmaz. Ömür boyu okunsa bile sadece bir konudaki tüm bilgiye ulaşmak imkansız ise insanlar hangi konuda ne biliyor olabilirler ki? İnsan herhangi bir konuda kendisinden önce söylenenlerin tümüne ulaşmadan bir yargıya varabilmesi doğru olmayacağına göre ve tüm bilgilere de ulaşamayacağına göre herhangi bir konuda ahkam kesme çabasının hiçbir anlamı olmasa gerek.

Okuma çabası üzerinde bu hesabı yaptıktan sonra okuma alışkanlığı olan veya olmayan kişilerin değerlendirilmesi üzerinde ayrıca durulması gerekir. İnsan olarak ne kadar okursanız okuyun belli bir konuda tüm bilgilere ulaşamayacağınıza göre okumaya devam etmenin ne anlamı var diye düşünülebilir. Ancak ne kadar ulaşılmaz olursa olsun yine de okuma çabasının terk edilmemesi gerekiyor. Zira hiç okumadan varılacak yargılar yerine en azından ulaşabildiğiniz kaynaklardaki değerlendirmeleri dikkate alarak ulaşılacak yargılar çok daha tutarlı olacaktır. Burada özellikle birkaç kitap okuduktan sonra daha fazla çaba göstermeyi gereksiz görenler üzerinde durulması gerekiyor.

Hangi konu olursa olsun tüm kaynaklara ulaşmak imkansız iken okunan birkaç kitapla yetinip son yargıya vardığını zannedenlerin okumadıkları, duymadıkları, bilmedikleri değerlendirmelerin, görüşlerin ne kadar çok olduğunun bilincinde olarak kesin yargılardan kaçınmalarını bir hayat düsturu haline getirmelerini tavsiye etmek gerekiyor.

Okuma çabası ne kadar uzun bir yol olursa olsun asla terk edilmemesi gereken bir çabadır. Ne mutlu bu çabayı sonuna kadar sürdürebilenlere…

 

 

                                                           Ahmet Hikmet

                                                            eagensea@gmail.com

 
Toplam blog
: 26
: 934
Kayıt tarihi
: 03.05.10
 
 

Eğitim insandaki cehaleti alır. Ancak eğitimin gideremeyeceği bir çok özellikler vardır. Bu neden..