Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Ölüler altın takmaz

Ölüler altın takmaz
 

ÖLÜLER ALTIN TAKMAZ


UŞAK İNAY KÖYLÜLERİ GELECKLERİNE SAHİP ÇIKIYOR.

İnay Köylüleri siyanürle altın aranmasına karşı eylemliklerine devam ediyor. Siyanürle altın aramanın ; suyu, havayı, toprağı ve canlı yaşamı tüketeceği bilinciyle direniyor.Kışladağ'da çokuluslu eldoradogold'un ve hukuka karşı hile yapanların peşini bırakmayacaklarını yüksek sesle haykıryorlar. Dostlarına destek vermeye ve dostlarından destek bekliyorlar.

Dün Bergama, İda dağı, Ovacık köyü bugün Kışladağ. Sessiz kaldıkca değerlerimiz birer birer talan edilecek. Önce doğa katledilecek sonra insanlarımız. Ülkemizin, insanlarımızın (insanlığın) geleceğine sahip çıkalım. Atalarımızdan aldığımız emanete ihanet etmeyelim.

<ı>“ Kötülerin kazanması için, iyilerin seyirci kalması yeterlidir.” Biz seyirci kalmıyoruz! Havanın, suyun, toprağın ve canlı yaşamın vicdanı olarak mücadele ediyorlar.

Kışladağ altın madeninde şunları herkes görmek zorundadır.

A) 600 hektar alan ağacıyla, yaban hayatıyla, ekosistemiyle, canlı toprağıyla talan edilmiştir. B) Ovacık köylü tüm tarihi ve kültürüyle acımasızca ortadan kaldırılmıştır.

C) 70.000 TON siyanür kullanılacaktır, şu ana kadar ne kadar kullanıldığı belli değildir.

Ç) 280 ton altının yalnızca 98 tonu elde edilecek ve gerisi zehir yığınlarının içinde bir daha elde edilemeyecek ve telef olacaktır. Bize 240 milyon ton atık alacaktır.

D) Siyanür yağmurlama alanında ne türden önlem alırlarsa alsınlar, siyanürün yüzde 30-35 i gaz olarak atmosfere gitmektedir. Özellikle yağışlı ve rüzgarlı havalarda yaşanan zehirlenmelerin nedeni budur.

E) İnay’da yüzlerce kuzu telefatının nedeni kuvvetle muhtemel 30.7.2007 tarihindeki (dikkat bu tarihte maden açıktı, Bamtelinde “kapalı maden nasıl zehirleme yapar” diyorlar) zehirlenmedir. Bu tarih koyunların döllendiği dönemdir ve kuzular 5-5, 5 ayda doğar.

F) Kışladağ’da rüşvetin adı sosyal sorumluluk olmuştur. Devletin yapacağı işler sadakacı bir anlayışla adeta Tüprag’a havale edilmiştir. Çürüme hat safhadadır. İnsanlar bölünmüştür ve Tüprag çekip gittikten sonra insanların birbirine “düşmanlığı” sürecektir.

G) Kışladağda yeraltı su seviyesi 250 metredir, ama içi zehir dolu olarak bize “armağan” edecekleri çukur 450 metre derinliğinde ve 1000 metre çapındadır. Yani yeraltı suları yüzyıllarca zehir ve ağır metal akacaktır. Ayrıca 110 milyon ton ağır metallerle dolu pasa dağları ve 130 milyon ton siyanürle işlem görmüş “kimyasal bir bomba armağan” edecekler.

H) Bölgemiz yeraltı suyu bakımından fakirdir ve madenin kullanacağı su 30 milyon tondur.

Her yerde siyanürle altın arandığı ve hiçbir yasaklama getirilmediği de gerçek dışıdır:

A) ABD de Wisconsin ve Montana eyaletlerinin hepsinde, Kolarado’nun 5 ayrı bölgesinde siyanürle altın işletmeciliği yasaklandı.

B) Yunanistan da 2002 de siyanürle altın işletmek isteyen firmanın ruhsatı iptal edildi ve yasaklandı.

C) Çek cumhuriyeti 2001’de siyanürle altın işletilmesini yasakladı.

Ç) Alman parlamentosu, 2001 yılında Avrupa birliği düzenlemelerini gerekçe göstererek siyanür kullanılmasına hiçbir hükümet biriminin izin vermeyeceğine karar verdi.

D) Romanya’da 2000 yılında yaşanan siyanür sızıntısı sonrası Tuna nehri kıyılarında binlerce balık ölmüştü. Şimdi mahkeme altın şirketinin çed raporunu iptal etti.

E) Yine bir Kanada şirketi, IAMGOLD'un Fransız Guyanası'nda izin beklediği Camp Caiman altın yatağındaki işletme tasarısı, Sarkozy tarafından geri çevirildi. Başkan'ın Güyan'ın zengin biyoçeşitlililiği ile uyumlu madencilik istediği belirtildi. Güney Amerika'nın kuzey kıyılarındaki Fransız Güyanı'nda altın çıkarmayı uman Iamgold'un borsadaki hisse senetleri başaşağı gitti. Bir günde %9 değer yitirdi. Yani Fransa, sömürgesinde bile altın madenciliğine izin vermemektedir.

“Yaşam savunucuları olarak suyumuzu, toprağımızı, havamızı, doğamızı ve zenginliklerimizi talan eden ve bu talanı birçok yalanla gizlemeye çalışan çokuluslu şirketleri ve onların bilinçli veya “objektif olarak” sözcülüğünü yapanların peşlerini bırakmayacağız, elbette onlarla “aynı karede” görünmeyeceğiz” diyerek geleceklerine sahip çıkmaktadırlar.

Kaynak; Muammer SAKARYALI
İnay Vicdani Hareket Sözcüsü

 
Toplam blog
: 221
: 1905
Kayıt tarihi
: 27.09.06
 
 

Evli bir kız çocuğu babasıyım. Yüksekokul mezunuyum. Bir kamu kurumunda çalışıyorum.16.03.2017 ta..