Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '18

 
Kategori
Anılar
 

Ölümünün 14.Yılında Halil Soyuer'i Anıyoruz

Ölümünün  14.Yılında  Halil Soyuer'i  Anıyoruz
 

Şair, yazar Halil Soyuer (1921- 17 Ocak 2004)


Hançeri aşkınla ey yâr sinem üzre vurma hiç
Öyle bir derde giriftarım ki halimi sorma hiç
Ağladıkça gözlerimden kan gelir yaş yerine
Öyle bir derde giriftarım ki halimi sorma hiç


Bu özlü dizelerin sahibi şair Halil Soyuer’dir. Halil Soyuer aramızdan ayrılalı 14 yıl gibi bir zaman oldu. “ Zaman Akıp Gidiyor” dediği bir şiirler kitabında o’ da akıp gitti aramızdan. Mekânı gül- gülistan olsun. Vefalı bir dostumdu. Onu unutmak mümkün mü? O’nu unutsak vefasızlık olur.  Çünkü 1970’lerde yayımlanan ilk şiir kitabım / Dicle Köprüsü – Şiirler, onun Ankara’da çıkardığı Çaba Dergisi yayınları arasında ve önsözü ile çıktı. Onunla birlikte Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya, Simav, Domaniç, Tünçbilek, Balıkesir, Bursa, Aydın, Nazilli, Muğla /Bodrum gibi yerlerde yapılan şiir etkinliklerinde hep beraber olduk. Cana yakın sevecen, insana tepeden bakmayan bir insandı. Yazdığı iyi  nitelikli sıcak şiir  iklimi coğrafyasında yazdığı  gibi yaşıyordu.

Halil Soyuer / şair-yazar, (04 Ocak 1921- 17 Ocak 2004) Balıkesir Havranlı idi. Fakat Ankara’da yaşıyordu. Sanat ve kültür çalışmalarının yanında Ankara’da Ulus ve zafer gazetesinde fıkra ve çeşitli sanat ve kültürle ilgili yazılar yazıyordu. Ayrıca 1966-1969 yılları arasında Çaba aylık sanat ve kültür dergisini de bir süre çıkardı. Yazdığı şiirlerin çoğu aşağı yukarı 219 şiiri tanınmış Türk bestekârları tarafından bestelendi. Yazdığı şiirleri konusunda çağımızın 2. Karacaoğlan’ı diye anılıyordu. Şiirlerini besteleyenlerin bir kısmını yazıyorum.

Prof. Dr.  Selahattin İçli, İsmail Akpınar, Celal Abacı, Sadun Aksüt, Selahattin Altınbaş,  Avni Anıl,  Mehmet Arıboğa, Serap Arısan, Ali Kocatepe, Pınar Köksal, Mehmet Özbek, Ferit  Sıdal, İsmail Demirkıran, Çinuçin Tanrıkulu  Macide Tantürkü,  Erol Sayan, Ali Şenozan, Yılmaz Yüksel,Metin Everes, Pınar Köksal,  Yılmaz  Altınbaş  gibi  sanatçılar tarafından şiirleri Türk sanat müziği tarzında bestelenmiştir . 

Şair Halil Soyuer’in eserlerinden bazıları:

ŞİİR: Liman (1950), Kin ( 1952), Aylak İnsanlar Kenti(1965),  Kör Kuyu  (1970), Akşam Üstü (1975),  Gönül Dağları (1990), Sonbahar Çiçekleri( 1991),  Sorma Hiç (1993),  Zaman  Akıp Giriyor (1994), Sevgi Çiçekleri(1996),  Sevgi Burcu(1997),  Kader Faslı (1997), Yürektir Sevginin Vatanı (1998),   Sevgi Bende hiç İzine Çıkmadı (1999),  Sevgi Seli (2000), Sevgi Bağları (2001),  Bakış Mektubu (2004). Anı ve seçki olarak: Anılarla Şairler Albümü (1982), Şair Dostlarım (2004). Araştırma: Ankara Kabadayıları ( 1995)   gibi  kitapları  yayınlanmıştır.

Ayrıca  Mustafa  Ceylan ve Yılmaz Karakoyunlu  ve kızı  Nursel Gündüz  Halil   SOYUER  hakkında birer kitap hazırlamışlardır.  Hayatı sanatı hakkında üniversitelerimizde tez ve yüksek lisans tezi olarak da hazırlanmıştır.

Sözün özü, şair ve yazar Halil Soyuer tüm yaşamı boyunca Türk edebiyatına, Türk kültürüne birçok eserler kazandırır. Vatanımızı, bayrağımızı seven bir yazın eridir. Unutulmayan  bir şairdir. Yazı ve şiirlerinde  hep birleştirici ve yapıcı olmuştur.  Vefatının 14.Yılında rahmetle ve saygıyla anıyor  sözümü bir şiiriyle bağlamak istiyorum:     

        ARDINDAN
Gideceğin yere beni de götür
Sorana derdimin dermanı dersin.
Götür de istersen sokakta yatır
Elimde gönlünün fermanı dersin

Adını iğneyle işle derime
Kölemdir desen de gitmez arıma
"Bunlar ne?" derlerse mektuplarıma
Mahvolmuş bir ömrün romanı dersin

Duysalar da coşup çağladığımı
Bilmezler sana bel bağladığımı
Görenler olursa ağladığımı
Fırat'ın en coşkun zamanı desin.


                        Halil SOYUER



NOT: Geniş Bilgi için: Kazdağı Eteklerinde
 Şair Halil Soyuer, Saküder Yayınları,
Nursel Gündüz Soyuer- Ankara.- 2007



Abdülkadir Güler
29  Ocak 2018-  SÖKE


        

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..