Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
Psikoloji
 

Ön yargı

Birçok insan bazı konulara önyargıyla yaklaşır. Ön yargı nedir? Ön yargı insanların, düşüncelerini anlamaya çalışmadan baştan verilen peşin bir hükümdür. Einstein ön yargı için ’’Bir insanda ön yargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan zordur’’ diyor. Ön yargı gerçekten bir insanın başka bir insanı yargısız infaz etmesidir.

Ön yargı bir tutumdur. Hiç de adil olmayan bir görüştür. Bireylere, düşüncelere, belirli bir insan topluluğuna ya da nesnelere ilişkin olabilir. Genellikle olumsuz, yani "bir şeye karşı olmak" biçimi ağır basar.
Önyargı çoğunlukla çocukluk çağında oluşur. Alınan eğitim, yetişme koşulları, arkadaşlıkları çok önemli etkenlerdir. Önyargı kişinin toplumsal ilişkilerine zaman içerisinde ciddi zararlar verebilir. En büyük zarar ise toplumdan dışlanmadır.
Genelde rastlanan başlıca önyargılar ırk, din, cinsiyet ayırımları olarak sayılabilir.

Belirli bir ön yargının birçok insan tarafından paylaşılıyor olması toplumun üzerinde baskıya yol açabilir.
Hemen hemen hepimiz başımıza gelen olaylara ön yargıyla bakma hatasına düşeriz. Karşımızdaki kişiyi dinlemeden, onun kendisini, olayı anlatmasına müsaade etmeden cezalandırırız. Peki bunu yapmaya ne kadar hakkımız var? Elbette ki yapılan karşımızdaki kişi için çok kırıcı ve üzücü olabilir. Biz ise bunun sonuçlarına bakmadan kendi bildiğimiz doğrudan şaşmıyoruz. Israrla çoğu kez aynı hayatı tekrarlıyoruz.

Öncelikle karşımızdaki kişiyi dinlemesini öğrenmeliyiz. Ona saygı duymalıyız ki biz de saygı görelim. Hayatımızda yaşayarak, tanıyarak ve bakarak kararlar vermeliyiz. Ön yargılarımızda daha ılımlı olmalıyız. Böylece beraberinde daha sağlıklı sonuçlar gelecektir.

Gülcan…
 
Toplam blog
: 44
: 1598
Kayıt tarihi
: 31.03.10
 
 

İthalat operasyon da çalışmaktayım. İktisat Fakültesinde okudum. Romanımı yazmaya devam ediyorum...