Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '09

 
Kategori
Tarih
 

Öncü kültürler ve öncü ülkeler korelasyonu: 2010

İkinci Sanayileşme’nin 8 öncü kültürü var: Siberuzaycılık, ölümsüzlükçülük, uzaycılık, robotçuluk, genetik manipülasyonculuk, bilgisayarcılık, siborgculuk ve yapay zekacılık. Bunlara, onlarda öncü olan ülkeler açısından bakalım:

Siberuzay:

Siberuzayın somut örneği olan internet kullanımında Dünya’da bir numaralı ülke ABD. Ancak, ‘siberuzay’ kavramını yaratan kişi olan Gibson, bir ABD’li değil, bir Kanadalı. Yani burada zedelenmiş bir öncülük sözkonusu. Yine de, ABD’yi bir numara kabul edip, onun diğer öncü kültürlerdeki durumuna bakalım:

Ölümsüzlük: Dünya’da klonlama yapan çok ülke var. anca Dünya’da kafa nakli yapabilmiş tek doktor ABD’li ve ve çalışmalarını insanlarda denemesi 20 yıl engellendi. O artık çalışamayacak kadar yaşlandı ama öğrenci yetirtirdiği kesin. ABD vatandaşı olsalar da, bu öğrencilerin ABD dışında kafa nakli gerçekleştireceği de kesin. Hatta gerçekleştirdiklerine ama başaramadıklarına ilişkin ipuçaları var.

Uzaycılık: 1986 mekik kazasına dek, ABD uzaycılıkta bir numaraydı. 2003’teki ikinci mekik kazasında, iki numaranın da gerisine düşmüştü.

Robotçuluk: ABD bu konuda 2 numara.

Siborgculuk: organik ve inorganik takma organlar alanında çok büyük bir yarış var. Bu konuda birincilik burun farkıyla sürekli değişmekte.

GDO: Bu konuda da ölümüne bir rekabet var. Patentlerle becerilenler arasında epeyi bir fark var ya da başka bir deyişle patenti verilmeyecek olup denenmiş çok GDO var. ABD de bu yarışın içinde.

Bilgisayarcılık: Bilgisayarcılık beklenmedik bir kasise girdi. Cep telefonları ile bilgisayarlar sentezlenmekte. Ancak burada gözden kaçırılan çok önemli bir durum var: Bu altyapı bu akışı kaldıramıyor.

Bilgisayarlar fiziksel sınırlada dayandı. Kuantum, optik veya organik bilgisayarların hangisinin öne geçeceği henüz belirsiz. Dolayısıyla, bu konuda kestirim yapmak için erken.

Ölümsüzlük:

Yazılım ölümsüzlükte en ileri durumdakiler İngiltere’de. Zihni yazılımlaştırma kosunudaki vadeyi giderek kısaltıyorlar.

Donanım ölümsüzlükte en son haber, 2000’de 9 insanın klonlandığına ilişkin 2009 haberi oldu. Molly’nin klonlayıcısın insan klonlamasına yalnızca yasak olduğu için karşı çıkması bir ironi.

Robotçuluk:

Japonya, robotçulukta 1980’lerden beridir açık ara başta gidiyor. Diğer hiçbir öncü kültür alanda, bir numara tüm Dünya’nın % 50’sini temsil etmkiyor ama Japonya robotçulukta bunu birkaç onyıldır becermiş durumda.

Japonya’da bazı işkollarındaki robot oranı, işgücü sayısı oranının % 10’unun yakalamış durumda. Birinci Sanayileşme ölçütleriyle bakarsak, bu kesin bir kanıt demektir.

Burada vurgulanması gereken önemli bir ayrıntı var: emperyalizme ve sanayileşmeye en geç giren AB hegemonlarından ve G-8 ülkelerinden biri olan Almanya (diğeri İtalya), sanayi robotçuluğunda 1970’lerin başında önemli bir atak yaparak, bu konuda başa geçmişti. Ancak, tuhaf bir biçimde hegemonyasını arttırmak isterken başvurduğu yolan AB’cilik Almanya’yı, diğer tüm AB ülkelerine yaptığı gibi statikleştirdi. Açık ara farkı Japonya, 10 yıldan kısa sürede kapattı ve Almanya’yı geçti gitti.

Ölümsüzlük: Dünya’da yaşlılara en çok önem veren ve saygı gösteren kültür Japonya’nınki. Zaten Dünya’da 100 yaşını geçmiş nüfus oranı da en yüksek olarak Japonya’da. Tüm bunlara karşın Japonya’nın ölümsüzlük konusunda gelişmeler gösterdiğine ilişkin hiçbir veri yok.

Japonya, Ay’a sürekli yerleşmeyi kesin planlayan ilk lüke. Ancak, 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bazı sınırlamalar hala geçerli. Dolayısıyla Japonya, uzaycılık konusunda dilediği gibi ama gizli olarak çalışıyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..