Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

07 Haziran '09

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Organik gıdalar moda mı yoksa gerçekten sağlıklı mı?

Organik gıdalar moda mı yoksa gerçekten sağlıklı mı?
 

Organik ürünler moda mı? gerçekten sağlıklı mı?

Son yıllarda insanlar daha çok sağlığına önem vermeye başladı. Hatta sağlıklı yaşam trendleri oluşmaya başladı. Gıdadan spora, içecekten soludukları havanım nemine kadar her türlü ayrıntıya dikkat eder hale gelen bireyler organik gıda tüketmeye daha çok önem vermeye başladı. Bunun sonucunda da doğal, organik, ekolojik gibi adlar altında satılan ürünlerin de yelpazesi giderek genişledi.

Bu haftaki köşemin konusunu belirlerken, sizlerden gelen sorular bana çok yardımcı oldu. “Kafamız karışıyor, hangisi sağlıklı, çok pahalı ama gerekliyse alırım” diyen birçok kişinin sorusuna burada yanıt vermek istiyorum. Önce bazı kavramları anımsamakla başlayalım.

Organik tarım nedir?

Organik tarım; toprağın ve tarımsal ürünlerin, zararlı haşere ve hastalıklarla doğal yöntemlerle mücadele etmesi yolu ile ekolojik sisteme uyumlu olma esasına dayanan; toprağı, insanoğlunu kısaca dünyamızı korumak için seçilen tarım yöntemidir. Bu yöntem vitaminlerini kaybetmemiş ve kimyasallardan arındırılmış gıdaların üretilmesini ve tüketilmesini mümkün kılar.

Tarım bakanlığı tarafından yapılan organik tarım tanımı ise şöyledir:
“Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.”

Organik Ürünler Gerçekten Organik midir? Güvenebilir miyiz?

Bütün organik ürünler tarım bakanlığı tarafından onaylanmış bağımsız sertifika kuruluşları tarafından denetlenmektedir. Organik üretim yapan kişiler de ürünleri için belge almak zorundadır.

Organik tarımla uğraşan çiftçilerin sertifika almayı istedikleri ve başvuru yaptıkları anda, denetlenmeyi de kabul ettikleri bilinmelidir. Ürünlerini üretirken hiçbir kimyasal gübre, zirai ilaç, antibiyotik, renklendirici, hormon kullanmamayı ve ürünlerini paketlerken hiçbir parlatıcı, koruyucu ve benzer madde kullanmayacağını da kabul ve taahhüt ettikleri de unutulmamalıdır.

Organik Gıda Tüketmenin Avantajları Nelerdir?

    Kimyasal birçok madde vücuda alınmamış olur. Doğal renk, koku ve iriliğe sahip ürünler elde edilir ve daha lezzetlidir. Özellikle gebe, emzikli bayanlarda, bebek ve çocuklarda gıda kaynaklı hastalık riskleri en aza iner. Bazı kanser türlerinin nedeni olarak, tarımda bilinçsizce kullanılan gıda kimyasalları ve ilaç kalıntılarının çokluğu gösterilmektedir. Bu nedenle gıdayı kanser oluşumunda bir faktör olmaktan çıkarır. Çevreyi koruyan, zarar vermeyen bir sistemle üretilmiş gıdalardır. Bu gıdaların tüketimi ile çevreye zarar verilmemiş olur. Vitamin ve mineral yönünden zengin ürünlerdir. Bu nedenle de sağlıklı ve dengeli beslenmeye önemli katkı yapar.

Organik Gıda Tüketmenin Dezavantajları Nelerdir?

    Maliyeti yüksek bir sistem olduğundan organik ürünler daha pahalıdır. Koruyucu, raf ömrünü uzatıcı kimyasallar kullanılmadığı için daha çabuk çürüyebilirler. Buzdolabında saklanmaları ve kısa süre içinde tüketilmeleri gereklidir. Çeşitli yemekler yapabilmek için çok çeşitli malzemelere ihtiyaç var ve her ürünün organiğini bulmak da oldukça zordur. Bu nedenle %100 organik gıdalarla beslenmek mümkün değildir.

Yediğimiz gıdaların içerisindeki ilaç kalıntılarından, hormonlara, gübrenin yapısına kadar fazlası zararlı olabilecek maddeler vücuda ne kadar az girerse yaşam kalitesi ve süresi de bu oranda artacaktır. Organik gıdalar, kimyasal birikintiler içermediği gibi gereken besinleri almamızı sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncimizi arttırmada ve hatta hastalıklarla savaşmamızda bize yardımcı olabilir.

Organik Gıdalar Çocuklar ve Bebekler İçin Daha Önemli

Organik gıda tüketimi özellikle çocuklar için önem kazanmaktadır; çünkü bebek ve çocukların enfeksiyona ve diğer dış etkenlere maruz kaldıklarında zarar görme riskleri daha fazladır. Savunma sistemleri daha hassastır, yetişkinler kadar güçlü bir savunmaları yoktur. İleri yaşlarda sağlıklı olmaları için bebeklik ve çocukluk döneminde yeterli, dengeli ve sağlıklı gıdalarla beslenmeleri önemlidir. Amerika’da 0-2 yaş çocuklarda organik gıdaların tüketilmesinin zorunluluğu tartışılmaktadır.

Organik Ürünleri Tüketmek Şart mı?

Elbette şart değil, ancak vücuduna kim zararlı birçok madde girsin ister? İmkânlar doğrultusunda tüketimi tercih edilebilir. Daha az miktar tüketerek daha çok vitamin mineral içeren ürünlerin tüketilmesi beslenme açısından büyük avantajlar sağlayabilir.

 

Her gıda maddesi organik tarım yöntemiyle üretilmiyor elbet, organik ürünleri tüketebilmek uğruna çeşitliliği azaltmaya da gerek yok.

Mümkün olduğunca daha az kimyasal almak ve çevreyle dost olan bu ürünlerin üretimi desteklenerek maliyetleri azaltılmalı ve tüketimi arttırılmalıdır.


Sağlıklı günler

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara