Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '15

 
Kategori
Sinema
 

Organik Resimler / Sıradışı Ressam / Seraphine Louıs

Organik Resimler / Sıradışı Ressam / Seraphine Louıs
 

Resim alıntıdır


"Bir ağaç gördüğü pencerenin

Çiçeğe durdu duracak

Koltuğunki eller saçlar gözler

Eller saçlar gözler bir başına 

Kadın bir gökyüzüne bakıyor

Kadın hiç kımıldamıyor hiç konuşmuyor bakıyor

Bakıyor bakmakla bitecek gibi değil gökyüzü diyor

...."  İlhan Berk

Tam şiirdeki gibi bir kadın, Seraphine Louis; az konuşan, çok çalışan, sürekli gökyüzüne bakıp Tanrı'ya yakaran, doğada ne bulursa toplayıp resim yapmak için kullanan. Onun tabloları için %100 organik denilse hiçkimse itiraz etmez, çünkü hayvan kanı, çamur, çiçekler, renkli taşlar, yosun, bitki kökleri onun için birer boya malzemesi oluyor..

Gerçek sanatçıların sıradışı insanlar olduğuna kimsenin itirazı yoktur. Onlar sıradan insanların gözünde birer deli, aslında hepsi dahi; aptal görünüp aslında oldukça zeki; uçuk yaşamalarına rağmen gerçekte içine kapanık, kendi kendine yeten insanlardır.

"Dışları fakir, içleri zengin insanlar" da diyebiliriz onlar için. 

2009 yılında hem "Cesar Ödülü'"nü hem de başrolde oynayan Yolande Moreau'nun en iyi kadın ödülünü aldığı filmi tesadüfen izlemesem, böyle bir sanatçıdan kesinlikle haberim olmayacaktı. Çoğu insan gibi.

Meksikalı, yaşamı ve ilginç tabloları ile ünlü sıradışı kadın  Frida Kahlo kadar tanınmış olmasa da Senlisli Seraphine ve tabloları da ilginizi çekecektir, eminim. Frida Kahlo gibi  tutkulu bir aşk yaşasaydı, o da dünyaca tanınmış biri olabilirdi belki, kim bilir!

YAŞAM ÖYKÜSÜ:

Seraphine Louis Arsy, 3 Eylül 1864 yılında Paris yakınlarında Senlis'te doğmuş. Babası işçi, annesi çiftçi olan küçük kız, ilk doğum gününde annesini kaybediyor, 7 yaşında ise babasını. Annesinin ölümünden sonra babası yeniden evleniyor. İlk çocukluk yıllarında çobanlık yaparak, genç kız olunca da zenginlerin evlerinde hizmetçi olarak çalışıyor Seraphine.

Gündüzleri ev işlerinden oldukça yorgun gelmesine rağmen geceleri uykusundan feragat edip resimler yapıyor. Kullandığı malzemeler tamamen doğal, ne bulursa kullanabileceği eve taşıyor. Çamur, taş, yosun, hayvan kanı, sakatat, çiçekler, bitki kökleri. Kazandığı tüm parayı kasabanın bakkalından mum, vernik ve benzeri gibi resim malzemeleri almak için harcıyor. Fırça da kullanmıyor, genellikle avuç içleriyle ve parmaklarıyla dağıtıyor boyayı.

Günün birinde bir kiracı geliyor çalıştığı eve. Yıl 1912, Wilhelm Uhde isimli bir Alman koleksiyoner. Onun kenara atılmış bir tablosunu buluyor evde ve merak edip soruyor.

" Seraphine yaptı, senin hizmetçi" diyor ev sahibesi.

Bu cevap belki de Seraphine'nin trajik yaşamının "kırılma noktası" oluyor. Wilhelm Uhde onun yeteneğini fark ediyor ve peşini bırakmıyor.

Fakir-mutlu yaşarken, birden ünlü olma yolunda ilerliyor, Küçük ebatlarda tamamen doğal boyalarla çiçek ve meyva resimleri boyayan ressam, 2 metrelik dev tuvallere geçiş yapıyor, boya ve diğer malzemeleri çoğalıyor. Paris'te sergi açıyor, çok para kazanıyor, refaha ulaşıyor ama mutlu değil, çünkü sefil hayatındaki "ilham perileri"  maalesef onu terkediyor, gelmiyorlar artık. 

1.Dünya Savaşı'nın ardından gelen ekonomik krizle birlikte resimleri dış dünyada fazla ilgi görmüyor. Bunun sonucu malum psikolojik sorunlar. 1932 yılında  Kronik psikoz teşhisi ile Clermont'ta bir akıl hastanesine yatırılıyor. 1942 yılında yaşama veda ediyor. Ancak o öldükten sonra değeri anlaşılıyor ve resimleri ünlü oluyor, aynen birçok sanatçıda olduğu gibi..

******  https://www.youtube.com/watch?v=8wnTwBZ0e74

Senlisli Seraphine olarak bilinen ressamın trajik yaşam öyküsü, 2008'de sinemaya uyarlanmış ve 17 tane ödül kazanmış.

Güzel, duygulu bir film, izlemenizi öneririm. 

Séraphine

2008 Fransa, Belçika / Türkçe Altyazılı

Tür: Biyografi

Yönetmen: Martin Provost

Senaryo: Marc Abdelnour

Oyuncular: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent  

http://www.vizyonfilmizle.net/23278-seraphine-2008-biyografi-filmi-izle.html 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..