Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Örtülü ödenek, türbanlı ödenek olur mu?

Ortulu odenek ile Tansu Ciller`in basbakanlik yaptigi donemde, dolandirici Selcuk Parsadan sayesinde tanistik. Basbakana oy pazarlayan Parsadan, ortulu odenekten pay alan ilk milli dolandirici olarak tarihe gecti. Parsadan durust davranarak yaptigi isi Emin Colasan`a anlatarak konuyu kamuoyuna duyurdu. Boylece basbakanlarin vicdanina, kanina birakilan odenegin nerelere harcandigini ogrenmis olduk. Gelin ortulu odenek ile ilgili yasaya bir goz atalim.

10.12.2003 tarih ve 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunun 24. maddesiyle
"örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere başbakanlık bütçesine konulan ödenektir. kanunlarla verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine de örtülü ödenek konulabilir. örtülü ödenek, bu amaçlar dışında ve başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz. ilgili yılda bu amaçla tahsis edilen ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemez.
başbakanlık ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı başbakan tarafından belirlenir.
örtülü ödeneklere ilişkin giderler başbakan, maliye bakanı ve ilgili bakan tarafından imzalanan kararname esaslarına göre gerçekleştirilir ve ödenir." şeklinde düzenlenmiş bir kavramdır.

Yasa boyle diyor ama, yasayi uygalayan varmi derseniz. Siz hic son 30 yilda ortulu odenekten yargilanan basbakana rastladiniz mi? Ben de rastlamadim. O zaman bu konunun ustunu ortelim. Adi ustunde ortulu odenek, demek ki basbakanlar secim yatirimi olarak ortulu odenegi kullanmakta sakinca gormuyorlar. Sakin bu dagitilan erzaklar, komurler ortulu odenekten usulune uygun sekilde dagitiliyor olmasin. Sadece fikir cimnastigi yaparken olabilir mi diye dusundum. Aslinda bu odenege turbanin anayasaya sokulmasi ile turbanli odenekte diyebiliriz. Ne de olsa yasama, yurutme ve cumhurbaskanligi ile ortusuyor.


 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...