Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '13

 
Kategori
İnançlar
 

Oruç'un insana öğretmeye çalıştığı; ölçü

Oruç'un insana öğretmeye çalıştığı; ölçü
 

Önemli olan Ramazandaki sofranın güzelliği değil onu kaç FAKİR ile paylaştığımızdır...


Ramazan'ın başlamasıyla ölçüsüz iftar sofraları dengesiz yeme içme ve alınan kilolar. Ramazan bunun için mi Oruç bunun için mi? Elbette değil. Ölçülü yemek içmek neden önemli? Ölçü ve denge arasında ne ilişki var?

Kuran bize domuz etinin ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş etleri vb haram olduğunu ama mücbir durumlarda çok az bir miktar yenebileceğini söylemekte. Yine el kesme cezasının antik arabistanda ölçüsüz uygulanmasını zorlaştırarak birden fazla şahir getirme mecburiyeti ile bu ağır cezanın ölçüsüzlüğüne ölçü getirmiştir. Kocasının hiçte hoşlanmayacağı şekilde eve erkek alan hafif meşrep karısını eşek sudan gelinceye kadar döven hatta öldüren Araplara bir ölçü getirmek için hafifçe darp edin kıstası bu bağlamdadır, Medine'de zina edenleri taşla öldüren Yahudiler ve Arapların bu feci cezayı uygulamasını dayakla hafifletip ve uygulamasınıda birden fazla insanın gözüyle zinaya şahit olması gibi son derece imkansız bir tarza getirmesi mevcut uygulanan cezaları hafifletmesi ve şahitlikle adil bir ölçü getirirken cezanın korkutma yönüne dokunmaması düşündürücüdür.

Ramazan ayı anlam olarak Elmalılı Hamdi Yazır Ramaz kelimesinden güneşin şiddtinden kızması demek olduğunu kızgın yerede Ramda denildiğini Ramda'nın yanmak anlamına geldiğini söyler. Ben ramazan orucunu Kabe'nin Batı köşesinde hayatın ateş elementini simgelediğini insanın öfke ve şehvetine ölçü getirmek, Kabe'nin Batısında Afrikada kızgın çöllerde yaşayan Afrikalı aç insanları bu şekilde hatırlattığını Seda Sayan'ın Programında söylemiştim. Bu tezlerim Elmalılı Handi Yazı'rın açıklamasıyla birebir örtüşmektedir. http://www.youtube.com/watch?v=oY2_f98SB_U bunu ayrıca Cine 5 Te Gülşah Buzlu hanımın programında da açıklamıştım http://www.youtube.com/watch?v=86_BKmIGB7Q.

Ayrıca Ramazan'ın Astrolojik Zodyak Haritasında 5. evin ibadeti olduğunu bu evin ateş evi olduğunu, Ramazan'ın yemekten içmekten kesilen insanın Allaha duyduğu aşk ateşini arttırdığı görüşündeydim.

Ölçü dengenin en önemli koşulu, dengede olmak ve dengeyi sağlamak için ölçü olan ağırlıkları tutmak önemli. Ölçüsüz davranmak, yemek, içmek, uyumak, ibadet yapmak, cinsellik yaşamak, okumak uyumak vb tamamen haramdır. Ölçüsüz ibadet bile ölçüyü taşırmak ve sonunda haramlara yasaklara koşma kapısını açar. Çünkü allah sınırları belirlemiştir. Hz Muhammed en önemli ölçüdür. Kimsenin Hz. Muhammed'den daha fazla ibadet yapmaya hakkı yoktur, bu ibadette gösteriş budalalığı kısmına girer.

İnsan'nın ölçüyü taşırmada en önemli yeri boğazıdır. Boğazının ölçüsünü tutmayan, ölçüsüz yer içer ve konuşur. 

Çok yiyip içmek sağlığı gereksiz ve boş konuşup başkalarını dinlememe ölçüsüzlüğü ise yalnızlaşmayı getirir.

Ramazan önce aç susuz bırakır insanın konuşacak takatini bile yok etmeden ölçüye çeker. Nefesi idareli harcattırır.

Dengede adil akıllı insanın ölçüsü Tevhittir. (Hava'nın temizliği)

Dengede adil malın ölçüsü %2,5 dan fazla verilen Zekattır. (Toprağın temizliği)

Dengede adil bir nefsin ölçüsü sağlıklı bedenin tuttuğu Oruçtur. (Ateşin temizliği)

Dengede adil bir asabiyetin ölçüsü ise evrensel bakış vizyon kazandıran HAC'dır. (Suyun temizliği)

Dengede adil ve sağlam bir ruh halinin ölçüsü Allah'la söyleşi olan Namaz'dır. (5. element Ruhun temizliği için)

Bütün bu denge ve temizlik harekatı bir silahla değil bir ibrikle yada sıradan bir muslukla başlar. İslam terör değil barış inancıdır HAÇLI Batılıların yüzüne (medyasına ) çarpsın bu yazı.

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 

Not. Ölçüsüz Ramazan sofraları diye kakalayan TV programlarını izlemeyin lütfen. Fakirleri sofraya alan TV programı varsa izleyelim. 

En güzel ramazan sofrası en bol yiyecekli olan değil en çok paylaşılan sofralardır. Unutmayalım lütfen..

 

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..