Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Eylül '06

 
Kategori
Ramazan
 

Orucun felsefesi olur mu?

Orucun felsefesi olur mu?
 

Allah kabul etsin...


Çocukluğumda, Ramazan ayı yaz aylarına denk gelir ve bu aylarda oruç tutulurdu. Sabah ezanında oruç başlar ve güneşin altında oruç tutulur, akşam da saat sekizden sonra iftar yapılırdı…

Sabahın ilk ışıkları ile herkes yatağından kalkmış ve yola düşmüş olurdu. Çapa, tırpan, tırmık ne varsa alınır omuza ve tarlaya varılırdı. Ardından başlanırdı çalışmaya. İnsan güneşin altında bedenen çalışırken su gibi terlerdi. Aşırı derecede sıvı kaybedilmesine rağmen, su içilmeden çalışmaya devam edilirdi. Akşama doğru yorgun vücutlar toplanır ve köye dönülürdü. Hemen elbiseler değiştirilir, temiz elbiseler giyilir ve kahvelere gidilirdi. Ekonomik gücü bir nebze iyi olan aileler tarafından, adetten olduğu üzere taş fırınlarda yapılan “külçe” denilen Ramazan pidelerinden dağıtılırdı. Köyün tüm erkekleri kahvede sohbet ederek iftarı beklerken, bir yandan da bir iki genç tarafından omuzlara asılmış çarşaflar içinde pideler dağıtılırdı. İftara dakikalar kala da herkes evine yollanırdı. Külçelerin yapılmasında kadınların yardımlaşması da yorgun olmalarına rağmen iftardan önce kahveye çıkarak sohbet etmeyi ve kültürünü yaşamayı ihmal etmeyen erkeklerin tavrı da doyulmaz güzelliklerdi…

Ne yazık ki tüm güzellikler gibi bunlarda tükendi, yitirildi.

24 Eylül Pazar günü, orucun ilk günü. Bir ay boyunca ağızlar yemeyecek ve içmeyecek. Müslüman olanların inancı gereği farz olan oruç tutulacak.

Peki, nedir oruç ve bir felsefesi var mıdır?

Elbette vardır. Yeryüzünde hiçbir dinde olmayan bir ibadet olan orucun elbette bir felsefesi vardır. Oruç, yalnızca sabah ezanından akşam ezanına kadar geçen zamanda yemeden içmeden yaşamak değildir. Oruç; hem manevi, hem maddi öğeleri ile tüm bedenin birlikte yapması gereken bir ibadettir.

Ben, biraz da latife ile orucu şu şekilde değerlendiriyorum:

* Bir yıldızlı oruç: Sabah ezanı ile akşam ezanı arasında yemeden- içmeden beklemektir. Bu şekilde ibadet tamamlanmış olur.

** İki yıldızlı oruç: Sabah ezanı ile akşam ezanı arası yemeden- içmeden beklemek, yasak olana bakmamak, kötü olanı konuşmamak, yanlış yola gitmemek, kötü olanı dinlememektir. İbadete eşlik eden güzel davranışların mükâfatının da güzel olacağına kuşku yoktur.

*** Üç yıldızlı oruç: Sabah ezanı ile akşam ezanı arasında yemeden- içmeden beklemek, yasak olana bakmamak, kötü olanı konuşmamak, yanlış yola gitmemek, kötü olanı dinlememek ve düşünceleri de kontrol edebilmektir. Kötü olanı düşünmemek, yasak olanı hayal etmemektir. İnsanın gerçek varlığı olan ruhunun da oruç tutmasıdır. Güzel olanı da budur!

Ramazan ayının; vatanımıza ve milletimize hayırlı ve uğurlu olması dileğimle.

 
Toplam blog
: 66
: 5959
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Anadolu benim, ben de Anadolu'nun canıyım!   ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara