Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '10

 
Kategori
Bilim
 

Örümcek ağı ve örümcek mucizesi

Örümcek ağı ve örümcek mucizesi
 

Bilim adamları örümcek ağları ile ilgili hayrete düşürecek açıklama yapıyorlar.

Yüzyıllardır örümceklerin yaptığı ağın kimyasındaki esrarı çözmeye çalışan bilim adamları tarafından, çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçük olan örümcek ağının kendi uzunluğunun dört katı esneyebildiği belirlenmiştir.

Ağı oluşturan iplikçikler çok sağlam oldukları gibi aynı zamanda da esnektirler. Fakat ağın esneklik payı, farklı bölgelerde, farklı oranlardadır.

Örümceğin ağları, ağırlığı taşıyan iskelet iplikleriyle, bu ipliklerin üzerine yerleştirilmiş spiral şekilli yapışkan özellikteki yakalama ipliklerinden ve ağın iplerini birbirine birleştiren bağlantı iplerinden oluşur.

Eğer iplikçiklerin esneklik payı gerektiğinden fazla olsaydı, böcek ağı çok fazla esnetir, yapışkan iplikler birbirine yapışır ve ağ deforme olurdu.

İplikçiğin esneklik payı hesaplanırken rüzgar etkisi de göz önüne alınmıştır. Böylece esen rüzgarın gerdiği ağ tekrar eski haline dönebilir.

Örümcekler nasıl ağ örerler?


Ağ yapacak olan bir örümcek, önce yüksekçe bir yere tırmanır.. Daha sonra, ağın ucunu bulunduğu kısma yapıştırarak ipek iplik yardımıyla aşağı süzülür.

Gözüne kestirdiği bir dala ulaşarak bağlantı kurar. Sonra o iplik üzerinde gidip gelerek ağı kalınlaştırır. Böylece vücudundan çıkmakta olan ipliğin bir ucunu ilk ipliğe tutturarak kendisini boşluğa bırakır. Ağa bağlı halde bir yere varınca, o ucu vardığı yere yapıştırır. Böylelikle ağın kaba iskeleti meydana gelir. Bundan sonra iskeletin merkezi çevresinde dairevi halkalar yaparak ağı tamamlar.

Her örümceğin kendine özgü örme sitili vardır. Fakat mucize olan, tüm ağlarda geometrik inceliklerin olmasıdır.


Özetle;

Örücekler, ağlarını amaçlarına göre farklı şekillerde örerler. Ayrıca ağdaki ipliklerin cinsleri de farklıdır. Kendi çapındaki çelik telden iki kat daha yüksek olan örümcek ağı ne kadar çekilirse çelisin takrar eski haline döner.

Örümcekler de doğada örnek alınan canlılardan biridir.

En önemli özellikleri; sağlam ve esnek olmasının yanında bugüne kadar taklidinin yapılamamış olmasıdır.

Örümceklerin böylesine bilinçli davranmasını sağlayan ve örümcek ağların birçok özelliğinin en ince ayrıntısına kadar hesaplanması bizleri bir kez daha hiçbir şeyin tesadüf eseri olmadığına şahit ederken ; kainattaki herşey gibi örümcek mucizesinin de Yüce Rabbimizin eşsiz gücünü ve kusursuz sanatı olduğunu gözler önüne seriyor..

Sevgi ve ışıkla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..