Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS'de 3. kez yerleşme fırsatı doğdu

ÖSS'de 3. kez yerleşme fırsatı doğdu
 

ÖSYM resmi sitesinde bu yıl ilk defa 2. ek yerleştirme yada diğer bir ifadeyle 3. yerleştirme yapacağını duyurdu. Bu konuyla ilgili daha önce yazdığım makalelerde 2006-ÖSS yerleştirmelerinde son zamanların en büyük açık kontenjanının oluştuğunu ve 3. yerleştirme yapılma ihtimalinin olabileceğinden bahsetmiştim. Her ne kadar ben pek beklemesem de, bu ihtimal vardı ve ÖSYM beni yanıltarak tarihinde bir ilki gerçekleştirdi…

Evet, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, YÖK kararı uyarınca, 2006-ÖSS sonucunda merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlar ile ek yerleştirme sonucunda boş kalan ve kayıt yaptırmayan adayların yerine 2006-2007 öğretim yılı için "2. Ek Yerleştirme" yapılacak.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu yıl 2. ek yerleştirme sonucunda da boş kontenjanlar dolmamış ve 33 bin 660 açık kalmıştı. İşin ilginç tarafı bu rakamın 23 bin 742"nin lisans programları olması… Zira lisans programlarındaki boş kontenjan ilk defa bu kadar yükselmekteydi…

Tabii önceki yazılarımızı kaleme aldığımızda ek yerleştirme sonrası yerleşen adaylardan, ne kadarının yerleşmesine rağmen kayıt yaptırmadıkları belli değildi. Üniversitelerin ek kayıt süreleri dolduğunda, yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adayların oluşturduğu boşluklar da eklenince 2006-ÖSS 3. yerleştirme (2. ek yerleştirme) rakamları yine artışa geçti. 3. yerleştirmede 24 bin 375"i lisans, 18 bin 880"i de ön lisans programı olmak üzere toplam 43 bin 255 açık kontenjan oluştu.

Adayların 2. Ek Yerleştirmede tercih yapabilmesi için 2006-ÖSYS merkezi ve ek yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programları hariç) olmaları gerekiyor.

2006 yılında özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına kesin kayıt yaptırmış olan adaylar 2. Ek Yerleştirmeye başvurabilecekler.

Bu çerçevede, merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tarafından tercih edilebilecek. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan kılavuzdaki Tablo 4'te yer alan lisans ve Tablo 3B'de yer alan ön lisans programlarını yalnızca, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecekler. Tablo 3A'daki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak.

2. Ek Yerleştirme için adaylar 16-18 Ekim 2006 tarihleri arasında başvurabilecekler. 2. Ek Yerleştirmeye ilişkin kılavuz bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanacak. Adaylar kılavuzu aynı zamanda belli yerlerden satın alabilecekler. Satış noktaları daha sonra ÖSYM'nin internet sitesinden ilan edilecek.

Tercih işlemleri liselerdeki başvuru merkezlerinden 2 YTL karşılığında yapılacak. Adaylar, tercih formlarını internet üzerinden de gönderebilecekler. Başvuru süresi ise kesinlikle uzatılmayacak.
2006-ÖSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirmenin ardından yapılan ilk ek yerleştirme sonucunda üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında toplam 43 bin 255 boş kontenjan bulunuyor. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 8 bin 141, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 268, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında da 6 bin 966 olmak üzere toplam 24 bin 375 lisans programı boş kontenjanı oluştu.

Ön lisans programlarında ise, 14 bin 598 devlet üniversiteleri, 3 bin 90 vakıf üniversiteleri, bin 192 de KKTC üniversiteleri olmak üzere toplam 18 bin 880 boş kontenjan bulunuyor.

Adaylarımızın ilk defa karşılaştıkları bu 3. yerleştirme fırsatını koşulları açısından en anlamlı şekilde değerlendirmelerini diliyorum…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..