Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

ÖSS sınav değişikliğine HAYIR!

ÖSS sınav değişikliğine HAYIR!
 

Bugün okuduğum bir habere göre ÖSS sınav sistemi 2010’da değişiyor , iki aşamalı sisteme geçiliyor, ayrıca soruların bir bölümü test değil klasik, yani yazılı cevap şeklinde oluyor.

Haber şöyle;

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın YÖK’e önerdiği sistemde, üniversiteye giriş sınavının 2010 yılından itibaren iki aşamalı hale gelmesi ve daha sonraki yıllarda adayların tüm test alanlarından, ’yazılı’ cevaplamaları gereken ‘açık uçlu’ sorular da yöneltilmesi öngörülüyor.

Temel nitelikteki ilk aşamanın başarılması halinde ikinci aşamaya geçileceğini ve ikinci aşamanın cumartesi-pazar günleri olmak üzere iki haftada toplam dört oturumda tamamlanacağını anlatan Yarımağan, adayların bu oturumlarda Matematik, Edebiyat, Fen ve Sosyal test alanlarından soruları yanıtlayacaklarını ifade etti. Yarımağan, “Bu oturumlarda yapılacak sınavlar, bizim bugün yaptığımız ÖSS’nin ikinci kısmındaki testlerin, örneğin Matematik-2 testinin daha geniş bir biçimi olacak. Yani 30 soru sorduğumuz Matematik-2 testi, bir oturumda yapılacak ve tabii ki hem verilecek süre artacak hem de soru sayısı. Örneğin, 100 veya 120 ya da 150 soru yöneltelim diye düşünüyoruz” dedi.

Yarımağan, konuya ilişkin “Daha ileriki aşamada, soruların bir kısmı açık uçlu olacak. Açık uçlu sorular bölümünde, adaylara küçük küçük sorular yöneltiyorsunuz ve aday, cevabını yazıyor. Makineyle değil, insan eliyle değerlendiriyorsunuz” diye konuştu.

2010’da benim oğlum da ÖSS sınavına giriyor, o yüzden bu konu beni çok yakından ilgilendiriyor.

Bu yapılacak değişikliğin, akla mantığa uygun bir açıklamasını yapabilecek olan var mı acaba?

Sorular:

    2 haftada 4 oturumda tamamlanacak sınav, acaba TUS sınavı ya da SPK lisans sınavı, ya da meslek sınavlarıyla mı karıştırıldı? Klasik sınavda 150 soru ile çocuklar nasıl başa çıkacaklar? Klasik soruları iki hoca okuyacak, peki bu okuyacak hocalar nereden nasıl seçilecek ve bunlara nereden para ödenecek?

Kaba bir hesapla sınava 1.500.000 öğrenci girdiğini düşünürsek ve bir kağıdı iki kişinin 100 er YTL’den değerlendireceğini hesaplarsak bu işin toplam bütçesi;

300.000.000 YTL eder. Bu para nereden çıkacak ?

    Bütün bu sınav değişiklikleri için kimlerden nasıl görüş alındı? Eğitimcilerle, pedagoglarla, psikologlarla görüşüldü mü? Bu konudaki taraflarla bir konsensüs oluşturuldu mu? 3 yıl sonra bu sistemin de değişmeyeceğini kim garanti edecek?

Tüm velileri, sınav değişikliklerine karşı çıkmak üzere imzaya davet ediyorum.


Bağlantılı bloğum:http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=157326

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..