Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS tercihleri nasıl yapılmalı?

ÖSS tercihleri nasıl yapılmalı?
 

ÖSYS 2011 Tercihlerinizi nasıl yapılacağını öğrenmek ve tercih motoruna ulaşmak için tıklayınız. http://blog.milliyet.com.tr/oSS_tercihleri_nasil_yapilmali_/Blog/?BlogNo=191450

2009 ÖSS sonuçları çoğu aday için tam bir hayal kırıklığı oldu. (ÖSS Puanınızı öğrenmek için tıklayınız http://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=877 )

Aynı hayal kırıklığını tercih sürecinde yaşamayın…

“Garantili bir tercih listesi nasıl oluşturulur”un yanıtını aşağıda bulacaksınız. Ancak önce tercihin bu denli öne çıkmasını yol açan faktörleri kısaca değerlendirmekte fayda var.

Başarısızlık…

Evet ÖSS 2009’un diğer adı “başarısızlık”…

Kontenjanlar boş kalmasın diye taban puanlar düşürüldüğü halde barajı aşanlar geçen yılın gerisinde kaldı. Bu başarı mı dır?

30 bin adayın puanı 0 ve sıfırın altında olduğundan hesaplanamadı. Liseyi bitirmiş diploma almış veya almaya hak kazanmış 30 bin kişi… Birinciler gibi girdiği yüzlerce matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, edebiyat ve diğer derslerin sınavlarını başararak ÖSS’ye girmiş 30 bin genç…

30 bin öğrenciye geçersin, ortasın, iyisin veya pekiyisin deyip mezun etmişiz. Onları ölçmüşüz. Ve Lise mezunun da olması gereken özelliklere haizdir demişiz. Demişiz de objektif ölçme yapmamışız. Otuz bini boş mezun etmişiz. Notları iyice şişirerek ...

Şapkamızı önümüze alıp düşünmemizin vaktidir.

Başarısızlığın başka bir göstergesi sorulara verilen ortalama doğru cevaplar. Örneğin; 30 Türkçe sorusunun doğru cevap ortalaması 14, 1, Sosyal Bilimler 1 testinin 30 sorusunun 11, 4, Matematik 1 testinin sadece 9, Fen Bilimleri 1’in inanılır gibi değil ama sadece 4, (bu 1.294.074 adayın her biri 30 sorudan sadece 4’ünü cevaplandırmış), Ed. Sos. Bil. Ortalaması 11, 1, Sosyal Bilimler-2’nin ortalaması sadece 9, Mat.2 sadece 8.7, Fen2 sadece 8.9…

Bu eğitimin sistemimizin toptan sınıfta kaldığının resmidir. Hiçbir derste 30 sorudan geçer ölçü alabileceğimiz 15 rakamını bulamıyoruz. Fen Bilimleri 1 testinden tüm öğrencilerimiz 100 üzerinden sadece 14 alabilecek bilgiye sahipler.

Bir de Sosyal Bilimlerin durumuna bakar mısınız? “Kolay, çalışmaya gerek yok, nasıl olsa başarırsın” diye öğrencileri iyice soğuttuğumuz Sosyal Bilimlere…
Bu düşüncenin yerleşmesine önayak olan eğitim tüccarları başardınız… Sevinin… Bu sizin eseriniz…

Sevinin çok sayıda birinci çıktığı halde, birincilerle birlikte çok sayıda aday diğer testlerin tamamını doğru çözebildiği halde Sosyal Bilimler 2 testinin tamamını çözen öğrenci yok. Bu alanda en çok çözen 28 soru çözebilmiş…

Bu eğitimin vahim durumda olduğunun açık göstergesidir.

Gelelim puanımız bizim gerçeğimiz olduğuna göre “yerleşme şansım nedir” in cevabına;

Açık yazmak, doğru söylemek gerekiyor. Eğip- bükmeden…

SAY-2 puanıyla tercih yapacaklar, SAY-2 puanınıza göre ilk 127.505 kişi arasındaysanız sevinin… EA-2 puanıyla tercih yapmak isteyenler ilk 93.696 arasındaysanız, SÖZ-2 puanıyla terleşmek isteyenler ilk 37.479 arsındaysanız yerleşme şansınız büyük… Dikkat ettiyseniz bunlar bu puan türlerinin toplam kontenjanları… Bu rakamlara devlet üniversiteleri yanında vakıf ve özel üniversiteler de dahil...

Diğer yandan SAY-1 puanınıza göre tercih yapacaksanız ilk 20.043 arasındaysanız (Bu programa 128.278 aday sınavsız geçişle alınacak), EA-1 puanınızla tercihte bulunacaksanız ve ilk 14.144 arasındaysanız (138.326 sınavsız geçiş kontenjanı var), SÖZ-1 puanınızla tercih yapmak istiyorsanız ve ilk 10.132 arasına girmeyi başarmışsanız (32.083 sınavsız geçiş) şansınız yüksek demektir. Bu puan türlerine sınavsız geçiş kontenjanlarının dolmaması durumunda ÖSS 1 puanıyla öğrenci alınacak ki belirlenmiş bu sınav sonucu kontenjanları değişebilecek.

Bu arada merkezi yerleştirmeyle (Açıköğretim hariç) lisans programlarına 319.586, ön lisans programlarına 302.163 aday olmak üzere toplam 621.749 adayın yerleştirileceğini hatırlatalım. Bu rakama özel yetenek sınavıyla (Beden Eğitimi, Resim, Müzik gibi) öğrenci alan programların 21.779 kişilik kontenjanını eklersek ÖSS 2009 sonuçlarına göre 643.528 adayın yerleşebileceğini tespit edebiliriz.

Tabi bunun devlet, özel, vakıf tüm kontenjanlar olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Bir adayın farklı puan türleriyle öğrenci alan fakülteleri tercih edebileceğini de göz önünde bulundurursak, yukarıdaki başarı sırasının gerilerine düşmüş onbinlerce öğrencinin şansı da büyük olasılığını doğurmaktadır. Bu açıklamalara bakarak “benim başarı sıram çok gerilerde, yerleşemem” diye üzülmeyin.

İfade ettiğim gibi bunlar genel bilgiler…

Tercih listemizi nasıl oluşturmalıyız?

Her şeyden önce 2009 ÖSS puanımızla girmek istediğimiz programın 2008 puanını karşılaştırarak yapmamalıyız. Ya nasıl yapmalıyız? Son yerleşen adayın başarı sırasına bakmalıyız. Asıl doğru yönlendirici etken başarı sırasıdır.

Diyelim ki siz SAY-2 puanınıza göre 14.550. olmuşsunuz. En çok girmek istediğiniz program 2008 sonuçlarına göre en son 11.750.’yi almış… Bu programa giremem demeyin… Onu ilk sıraya yazın… Diğer programları yine en son kabul edilen aday sırasına göre küçükten büyüğe doğru sıralayın. Mümkün olduğunca geniş bir aralıkta tercih yapın. Bu yıl kontenjanların büyük ölçüde arttırılmış olması en son kabul edilen aday sırasının aşağılara çekecektir.

Geçen yıl 350.000 üzerinde bir puanla bir öğrencinin yerleşemediğini hiç unutmam… Mümkün değil gibi gözüküyor. Eğer öğrenciyi çevresi yanlış yönlendirirse mümkün… Nasıl olsa hedeflediğin fakülteye bu puanla girersin deyip tek tercih yaptırılırsa mümkün…

16 Temmuz Perşembe gününden itibaren tercih kılavuzu http://www.osym.gov.tr/ de yayımlanacak… Tercih kitapçığını dağıtımı sürüyor. ÖSYM Başkanı dağıtımın 22 Temmuz tarihin de tüm merkezlerde olacağını duyurdu. Ondan da yararlanabilirsiniz. Artık listenizi yavaş yavaş oluşturmaya çalışırsınız.

Yine http://rehberlik.osym.gov.tr/ adresinden ulaşabileceğiniz tercih motorunu mutlaka kullanın. Milliyet İnternetin http://tercih.milliyet.com.tr/tercih_robotu.aspx adresinden ulaşabileceğiniz tercih motoru diğer alternatif…

İnternet bilginiz sınırlıysa okullarınızın rehberlik servislerinde yardım alın. Unutmayın ki okul rehberlik servislerinin asli görevidir bu yardım. Etkinlikleri konusunda kendimi bir türlü ikna edemediğim rehberlik servisleri götüreceğiniz iş sayesinde tembellikten bir miktar kurtulur belki…

Gönlünüzdeki okula yerleşmeniz dileğiyle…

Musa Özcan
Uzman Coğrafya Öğretmeni

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..