Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSYM'yi dize getirmek...

ÖSYM'yi dize getirmek...
 

Tüm soruları yanlış yapmaya çalışan Sefa Boyar ve ÖSYM’yi mahkemeye veren bir lise son sınıf öğrencisi... İki farklı tavır, iki farklı sonuç. Muhalif olmakla, reklam yapmak arasındaki fark. Doğru tavır ÖSYM'yi dize getirdi.

ÖSS ile ilgili bir çok yorum yapıldı, yapılıyor. ÖSS ile ilgili birçok şey söylenebilir. Ben ÖSS’ye karşı takınılan muhalif tavırlara takıldım. Son sınavda ÖSS’ye karşı iki farklı tavır izledik. Sefa Boyar adlı ODTÜ öğrencisi bir genç bir mizah dergisiyle birlikte hareket etti. Amaç, tüm sorulara yanlış yanıt vererek ÖSS’yi protesto etmekti. Bu tavır medyamızın da çok hoşuna gitti. Gazetelerde sık sık yer aldı. Sefa Boyar ve onu destekleyen mizah dergisi yöneticileri Okan Bayülgen’in hazırladığı Haber Makinası’na da konuk oldular. Programda bütün sorulara yanlış yanıt vermenin, bütün sorulara doğru yanıt vermek kadar zor olduğunu ima ettiler. İşte o an bu protestonun başarılı olamayacağını, bu arkadaşın bütün sorulara yanlış yanıt veremeyeceğini düşündüm. Çünkü Sefa Boyar’ın yürüttüğü mantık doğru değildi. Bütün sorulara doğru yanıt vermekle, bütün sorulara yanlış yanıt vermek arasında zorluk bakımından dağlar kadar fark var. Her sorunun yanıt seçenekleri arasında, bir doğru dört yanlış var. Bir soruda tek doğru yanıtı bulmakla, dört yanlış yanıttan birini bulmak nasıl aynı olabilir?

ÖSS’den sonra çeşitli dershaneler, bazı soruların yanlış olduğu yönünde açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar üzerine ÖSYM tüm soruların doğru olduğunu açıkladı. Herkes sustu. Daha sonra Okan Bayülgen, ÖSS’ye karşı muhalif tavır takınan bir lise son öğrencisini de bizimle tanıştırdı. Televizyon Makinası programına katılan lise son sınıf öğrencisi bir kız, ÖSYM’yi mahkemeye verdiğini açıkladı. Bir kimya sorusunun iptalini ve bundan sonra soruların sadece doğru seçeneklerinin değil, çözümlerinin de ÖSYM tarafından açıklanmasını istiyordu. Bu öğrencinin tavrı medyada pek yer bulmadı. Çok kısa bir süre sonra öğrencinin, iptali için mahkemeye başvurduğu sorunun iptal edildiği ÖSYM tarafından açıklandı. İnanıyorum ki gelecek yıl sınav sorularının yanıtlarını seçenek olarak değil, çözüm olarak yayınlayacak.

İki farklı tavır, iki farklı sonuç. Muhalif olmakla, reklam yapmak arasındaki fark. Doğru tavır ÖSYM'yi dize getirdi.

Programın formatına uygun olmasa da, doğru tavrı görmezlikten gelmeyen Okan Bayülgen’e teşekkürler.

 
Toplam blog
: 22
: 865
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Lise mezunuyum. Zaman zaman her şeyi kafaya takan zaman zaman hiç bir şeyi kafaya takmayan bir yurtt..