Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '14

 
Kategori
Tıp
 

Otacılık rezaleti

Otacılık rezaleti
 

otontario.ca


Sözlüklere bakacak olursanız. “Otacılık”ın karşılığı  olarak “Hekimlik” olarak veriliyor. Bu hesaba göre de “Otacı” da herhalde “Doktor”… Ama halkımız “Otacı” dendiği zaman, doktoru anlamıyor, o anlamı ancak bulmacalarda kullanılıyor.

Otacı nedir? Dağlarda, kırlarda dolaşarak bazı otları toplayan, onları, atadan dededen kalma bilgilerle insanlara uygulayan, kişi.

Aslında bu iş modern tıp işe koşulmadan önce, toplumda Lokman Hekim olarak geçinen bazı Otacılar  tarafından yıllarca insanları tedavi için kullanılmıştır.

Bazı insanlar kendilerini “Otacı” ve namı diğer doktor kabul edip, sanki “Farmakolog” gibi otların dilinden anlayıp onları insanlara tavsiye edip gelmişlerdir. Bu durum, modern tıbbın olmadığı devirlerde anlaşılabilirdi… Ama şimdi dağlardan otları toplayarak bunları insanlara tavsiye etmek, vahşetten başka bir şey değildir.

Çünkü günümüz tıbbında, ilaçların bulunması, denenmesi, yararlarının gerçekten ortaya konulması işiyle ciddi ciddi uğraşan bir bilim dalı vardır. Tıp dünyası buna “Farmakoloji” diyor ve “Farmakolog” lar yıllardan beri, gerçek deneylik koşullarında, durmadan çalışarak, emek harcayarak; bilimi işe koşarak; istatistiki bilgilerini kullanarak neyin yararlı neyin insan için zararlı olduğunu görmek için bütün zamanlarını, belki hayatlarını harcıyorlar.

Gerçek ilaçların bulunma süreci hiç de kolay değildir. Bunu gerçek tıp insanları, bilim adamları çok iyi bilir.  Her bir (gerçek) ilacın ortaya çıkması için yıllarca çeşitli maddeler üzerinde araştırma yaparlar. Bunlar organik veya inorganim maddeler olabilir.

Deneylik araştırmaları belki 4-5 yıl hayvanlar üzerinde; belki o kadar da insanlar üzerinde denendikten sonra olumlu (çoğu kez de olumsuz) bir karara varılır. Bir ilacın ilaç olması, ne tesadüflere bağlıdır, ne de atadan dededen kalma bilgilere.. her ilacın kendine özgü bir deneylik süreci vardır. Ondan sonra ancak “İLAÇ” özelliği kazanabilirler.

Şimdi durum bu merkezdeyken; bir takım insanların, sağdan, soldan derledikleri bilgilerle : “Bu ot başağrısına iyidir…”, “Şu ot kansere iyi gelir..” diye karından kondurulan bilgilerle ilaç yapma ve satma çabaları ancak yurdumuz için utanılacak bir durumdur. Bu gibi insanların ne gibi zararlara neden olduğu çoğu kez insanlarımızın çoğu tarafından bilinmez. Yapılan yanlış propagandalar da bunların bir şey olduğu izlenimini doğurabilir.

Diğer yandan, meslekten olan doktor titriyle ortalarda gezen bazı insanların, bu yola sapmış olmaları ancak kendi alanındaki delaletleriyle uyumludur. Kendi alanında başarısız bazı doktorlar, kendi alanında olmayan yerlerde, durumlarda ilaç icat etmekte ve bunları insanlara durmadan tavsiye etmektedirler. Bu “Modern Otacı”lar  deneme ortamından, uzakta, kafadan bilgilerle insanlara yaklaşmakta, ikna etmekte ve bu yüzden çok çabuk zengin ve milyoner olmaktadırlar. Çünkü insanlarımız çaresizdir. Öyle ki, çoğu kez “DR”um diye ortada gezen bu insanlara inanmaktadır.

Bir gerçek ilaç, kendi ilaç olma macerasını size anlatsaydı, gözleriniz yaşarırdı. Ama otacıların otları hemen dağlardan toplanmış şeylerdir; Bunun için onlara yüz, binlerce lira vermenize değmez.. Siz de bazı kitaplarda yazılan tavsiyelere göre bu otları toplayıp kullanabilirsiniz. Ama yine de yararlı veya zararlı olacaklarını bilemezsiniz. O kitaplarda yazılanların çoğu söylentilere dayanır; gerçek laboratuar bilgilerine değil.

Ama insanlar ümitsiz hale geldikleri zaman; Doktor geçinen bir adam, “Gel bende senin hastalığına, derdine çare olacak ilaç var..” dedikleri zaman onların peşinden gitmektedirler. Çünkü çaresizlik insana her şeyi yaptırır, denetir.

Tabii, bu durumda utanacak olan toplumun kendisidir; çünkü bu durumda olan bazı şarlatanların insanları kandırmasına izin verilmektedir. .

İnsanlarımız zavallı durumdadır. Böyle insanların sözlerine çok çabuk kanmaktadırlar. Ve ceplerindeki paranın çoğunu bu insafsız insanların ceplerine aktarmaktadırlar.

Devletin bu gibi insanlarla mücadelesi yeterli değildir. Daha ağır yasal yaptırımlar uygulanmalıdır. Yoksa yakında, toplum bu “Otacı”ları gerçek doktor sanıp, eczaneleri boş geçecektir..

Şimdi bu adamlar belli ki bana kızacaklar. Kimbilir nasıl küfredeceklerdir, bilemiyorum. Ama gerçekleri söylemek gerekir.

Ey millet “OT” başka, ilaç başkadır… İlacın ilaç olabilmesi için çok zor, çok uzun bir süreçten geçmesi gerekir. O bakımdan size sunulan her şeyi “İlaç” diye almayın, kabul etmeyin.

Başka ne diyelim. Herkes ot satmaya kalkacağına, kendi mesleğini yapsın. Niye mesleklerini yapmıyorlar. Ayıptır.

  

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..