Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '17

 
Kategori
Turizm
 

Otellerde zaman bankası kurulabilir mi?

Zaman Bankası, yurt dışında uygulandığı şekliyle "time banking" konusu, normalde kişilerin birileri için harcadığı zamana karşılık bir zaman kazanması ve bu kazanılan zamana karşılık örneğin başka birilerinden bir şey öğrenerek onu harcaması gibi çok kısaca özetlenebilir.

Türk turizminde ise daha farklı bir yorumlama ile, ürün çeşitlendirme olması ve diğer ülkelerin de dikkatini çekmek adına oteller için böyle bir uygulama düşünülebilir mi:

Müşteri otelden ayrılırken oda kartı bir makinede okutularak kaldığı sürenin saat karşılığını içeren bir başka kart kendisine verilir. Kişi bu kartı bir sefer aldıktan sonra kaldığı diğer otellerde kazandığı zamanların da bu karta eklenmesini sağlar.

Biriken zamanı örneğin kaldığı zamanın yüzde onu olarak hesaplanacak şekilde, bir başka otelde konaklama olarak kullanabilir. 

Paradan farkı şudur; otellerin fiyatı değişik olabilir ancak zaman bankası hesap kartı ile otelin fiyatı fark etmeksizin, kişi sahip olduğu süre için belirlenen oran kadar  istediği otelde ayıca bir konaklama ücreti ödemeden kalabilir.

Örneğin kartında 240 saat biriken birisi bunun yüzde 10'u olan 24 saati, otelin ücretine bakmaksızın, istediği otelde konaklama hizmeti almak için harcayabilir.

Arz ve talebin durumuna göre buradaki oranlar değiştirilebilir.

Böyle bir uygulama ileriki aşamalarda başta ulaştırma sektörü olmak üzere turizmle ilgili diğer alanlarda da uygulamaya konabilir.

Bu yaklaşımın genel kabul görmeye başlaması ile de örneğin her şey dahil yerine her şey zaman şeklinde uygulamalar da gündeme gelebilir. (Her şey zaman uygulaması; müşterinin otelde faydalanacağı spor salonu, yüzme havuzu, animasyon, masa tenisi, bilardo gibi hizmetler karşılığında daha fazla zaman kredisi kazanması şeklinde düşünülebilir).

H. Ertuğrul Şahin. Mersin.

sahinertugrul@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..