Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Otomobilde made in Turkey

Otomobilde made in Turkey
 

Yerli Malı Yurdum Malı Herkes Onu Kullanmalı... Bir zamanlar yerli malı haftamız vardı. 80 ve öncesi doğum tarihi olanlar çok iyi hatırlar. Şimdilerde okullarda sadece;" yarın yerli malı kabuksuz yemiş getirin.." diye talimatlarla geçiştiriliyor :(

Wikipedia da,"Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan özel haftadır. Resmi ismiyle “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır." şeklinde tanımlanmış durumda. Ancak yazımın konusu yerli malı haftası değil. Son gündem konularından "Yerli Otomobil" konusu.

Hükümet ve basının da desteği ile Otomotiv üreticilerinin ilgi odağı olan yerli otomotivi, hangi marka ile kimin üreteceği merak konusu olmuş durumda.  Haber Türk gazetesi "Adını Sen Koy" şeklinde yarışma bile başlattı. HaberTürk'ün haberine göre;"10 bine yakın isim önerisi geldi! 1966 yapımı marka öne çıktı. İşte önerilerden bazıları:

CİDDİLER:

Anadol (Anatolia, Anatoly), Devrim (Revolution), Angora, Turkcar, Cevher, Koç, İstanbul, Turkay, Osmanlı (Ottoman), Sultan, Fatih, Kanuni, Yavuz, Pars (Pardus), Bozkurt, Asena, Kangal, Bosfor, Dardanel, Ototurk, Truva (Troya), Turkuaz

DALGASINI GEÇENLER:

Feriha, Kebap, Tarkan, Maşallah, Camoka, Benzin, Yusuf Yusuf, Sağlam, Kıvanç, Hürrem, AVDV (Araban var mı derdin var kısaltması)

MUHALİFLER:

RTE (elektrikli versiyonu: RT-E), Hurda, Ergenekon, Oneminute, Biat, Gülen, Çakma, Hurda, Zam.

Tabi yerli otomotivle ilgili olumsuz görüşlerde mevcut. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, yüzde 100 Türk malı, yüzde 100 Alman malı, yüzde 100 Amerikan malı, yüzde 100 Fransız malı diye bir otomobilin dünyada olmadığını belirterek, ''Dünyada otomobil sektörüne ülkeler ve kıtalar olarak bakmak değil de belki de aya gidip bir dünyaya bakmak lazım. Aslında dünyada tek bir otomobil sektörü var'' şeklinde yorumda bulunmuş.

Buna karşın,Yerli otomobil yapmak için ciddi çalışmalar yürüten firmalarda mevcut. Fiat ile Koç Grubu yerli otomobil için görüşmelerini sürdürürken, 7 yerli şirketin çalışması da devam ediyor. Erteks, TT Motor (Tarhan Telli), Yiğit Akü, Murat Günak, Sanko, BD Otomotiv (Boyner-Doğan), Albayraklar (Tülomsaş), yerli otomobil üzerine çalışma yapan firmalar arasında.

Türkiye cumhuririyeti vatandaşı olarak benim görüşüm, Yerli otomobili kim hangi adla üretirse üretsin, üretimin, dünya pazarındaki itibarımıza da katkı sağlayacağıdır.Çünkü bu tarz yapılanmalar ekonomik gelişmenin önemli göstergesidir. Bu nedenle de bende herkes gibi büyük bir heyacanla yerli otomobilimizin yapılmasını bekliyorum.

Ve son olarak hafta sonuna yakışır bir fıkra ile yazımı bitirmek istiyorum.

Vergi Memurları

Ormana vergi memurlarının geldiği haberi yayılır. Bütün hayvanları bir telaş alır. Ayıya sorarlar: “Ayı efendi niye kaçmak istersin?”
-”Arkadaşlar bende kürk, eşimde kürk çocuğumda kürk. Vergi bize çok ağır gelir.”
Telaşlanan bir diğer hayvan ise leylektir.
Diğer hayvanlar sorarlar: “Leylek sana ne oluyor?”
-”Arkadaşlar, bende yazlık, hanımda ve çocukta yazlık, müthiş vergi gelir bize.”
Hayvanların arasında gayet rahat olan bir maymunmuş.”İsteyen istediği yere kaçsın.” demiş, “Benim kıçım çıplak, hanımın, çocukların çıplak, ben kalıyorum!… 

http://www.marka-marka.org/

 
Toplam blog
: 42
: 1562
Kayıt tarihi
: 13.01.12
 
 

Merhaba,  Hakkımda bilgi vereceğim bölümler  en zorlandığım bölümlerden birisidir her zaman. Oldu..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara