​ Ovit Tünelleri'nin temeli atıldı / Haber / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '12

 
Kategori
Haber
 

Ovit Tünelleri'nin temeli atıldı

Ovit Tünelleri'nin temeli atıldı
 

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Karadeniz'de bölgenin kaderini değiştirecek "Ovit Tünelleri"nin temelini attı. Bu projenin 132 yıllık bir rüya olduğu söyleniyor. Gerçekten doğrudur. Bir Zonguldaklı olarak buna inanırım. Çünkü Zonguldak da "Tüneller Diyarıdır" ve o zamanın teknolojisi ile yapılan uzun tünelleri ile ünlüdür. Hatta rahmetli annem anlatırdı, onun dedesi Osmanlı'nın son zamanlarında Fransızlar Zonguldak'da kömür işletirken tünel açmışlar, o tünel inşaatında yıllarca çalışmış. Gerçekten de Zonguldak istasyonundan 1 km sonra büyük bir tünele girersiniz ve tünel bitmek bilmez. Zamanında demek ki insanlar çok emek harcamışlar. Hep takdir etmişimdir o insanları. Daha sonra tabii Zonguldak-Ankara ve Zonguldak-İstanbul karayolu üzerinde de Cumhuriyet döneminde çeşitli tüneller yapılmış. En uzunu Devrek-Mengen arasındaki Dorukan Tünelidir. Uzunluğu 903 metredir. Eskiden tek bir tüneldi, daha sonra tünel büyütüldü. İkinci bir tünel daha yanına yapıldı.

Tünel demişken herhalde ülkemizin en dertli tüneli Bolu Dağı Tünelleri idi. Yıllar sürdü bitmesi ve sonunda da bitirilebildi. Uzunluğu ortalama 2.9 km. Yine İstanbul-izmit arasındaki tünellerin uzunluğu 400 metre ile 700 metre arasında değişiyor. Son Karadeniz Otoyolu projesi kapsamında Ordu'da yapılan "Nefise Akçelik Tüneli" ise en uzun tünel, uzunluğu 3.8 km. Şimdi son temeli atılan "Ovit Tünelleri" ise 14.7 km olacakmış. Yani tünel olarak Türkiye'nin en uzun tüneli inşa edilmiş olunacak. Bu tünel, dünya'da da en uzun 4. tünel olacakmış.

İşte böyle olmalı. Türkiye her bakımdan kendini aşabilmeli. Böyle büyük somut projelere imza atılabilmeli. İnşallah en kısa zamanda "Ovit Tüneller"i tamamlanır ve ülkemize güzel bir eser daha kazandırılır. Bu proje tamamlandığında ulaşım kolaylıkları zenginliği bölgelere daha kolay taşıyacaktır ve her şeyden önemlisi ülkemizde büyük düşünmenin yollarını daha da açacaktır. Her zaman ülkemizde böyle daha büyük projelerin hayata geçtiğini görebilmek dileğiyle. 
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..