Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '14

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Özçekim oldu, bitti !

Özçekim oldu, bitti !
 

Selfie çılgınlığı uzun zamandır devam ediyor. Bu kadar meşhur olması ve herkesin bu çılgınlığa dahil olması hepimizin bildiği gibi, Oscar Törenin’de ABD’li oyuncu ve komedyen DeGeneres‘in çekmiş olduğu selfie .

Bu fotoğraf çekme tarzı aslında sosyal medyada uzun zamandır devam ediyordu. DeGeneres’in ünlü yıldızlar ile yapmış olduğu selfie hızla yayılmaya devam etti. Öyle ki ünlü şirket sahipleri selfie yaparak dünyanın en pahalı selfie’sini oluşturdu. Hatta ve hatta bir Cuma çıkışında Başbakan’da bir genç ile selfie yaparak cesur bir adım attı.

Bu akım ve kelime yayılırken Türk Dil Kurumu bu duruma bir çare olarak yaklaşık 1 aylık çalışma sonucu selfie’ye Türkçe bir isim bularak “özçekim” dedi.

Ülkede onlarca yabancı kelime kol gezerken, açılan tüm yeni yerlerin ismi yabancı iken, Türk Dil Kurumunun yaptığı bu hamle sanki bir kurtarışmış havası ile duyuruldu. Yeni açılan bir mekanın iş yapabilmesi için bile artık İngilizce bir kelime kullanması şartı var neredeyse bu ülkede. İnsanlar bir yerden bahsederken eğer yabancı kelime var ise kalitelidir düşüncesi ile hareket ediyorlar. Bir kelimeyi Türkçe yaparak bu düşünceyi yıkarız fikri var ise koca koca profesörler gerçekten yanılıyorlar. Öncelikle kendi kelimelerimiz ne kadar değerli ve kullanışlı olduğunu öğretici ve teşvik edici hamleler yapılmasında fayda var. Bunlar hakkında kampanyalar düzenlenebilir ve bu kampanyalar ile küçük yaştan itibaren Türkçe'nin önemi herkese duyurulabilir.

Konumuzu iş yerlerinin isimlerinden açmışken; bir kampanya yapılsa ve isimleri Türkçe olan iş yerlerinden vergi indirimi,reklam vergisinde indirim gibi çalışmalar gerçekleştirilse,bizlerde alışveriş yaptığımız,yiyip içtiğimiz yerlerden bahsederken kendi isimlerimizi kullansak.Güzel olmaz mıydı?

Karamanoğlu Mehmet Bey’e selam olsun !
“Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dilde söz söylemesin” … Karamanoğlu Mehmet Bey … 13 Mayıs 1277


Herkese huzurlu, mutlu, sağlıklı günler...

 
Toplam blog
: 15
: 931
Kayıt tarihi
: 04.01.13
 
 

Burak Uğur; *1989 yılında Bandırma'da doğdu. *İlk ve Orta öğrenimini Bandırma Yamanegeli İ.Ö.O. t..