Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Felsefe
 

Özgürlüğe uçuş

Özgürlüğe uçuş
 

Özgürlük nedir? İsteğimiz şeyi söylemek, istediğimiz gibi davranmak, kimseye boyun eğmek zorunda kalmamak, istediğimiz yere gidebilmek… Bu listeyi olabildiğince uzatabiliriz. Peki, uzattık ve hadi varsayalım ki bunların hepsini de yapabiliyoruz? Özgür müyüz? İçimizde taa derinlerde bulunan özgürlüğü hissedebiliyor muyuz gerçekten? Peki, korkularımız, kaygılarımız, öfkelerimiz, hırslarımız… Bunlara ne oldu? Bunlar nedeniyle bazen olmadık yerde bir çıkışta bulunurken buluveriyorsak kendimizi, bir şeyi kaybetmenin korkusu zincirliyorsa bizi, bir yere ulaşmanın hazzı ile gevşiyor ulaşamadığımızda çığırımızdan çıkıyorsak… Hala özgür müyüz?

Özgürlük için “İnsanın kendisi olmasının muhteşem sanatı” diyor yazar. Sahip olduğu çift ayna ile hem dışarı hem de kendi içine bakabilmesi, bunun için de aynasını temizleyebilmesidir. Aynanın kirli olduğunu görebildikçe ve temizleme cesaretini gösterebildikçe…

Hayatta başarmak nedir? Bir iş sahibi olmak mı? Bir ev sahibi olmak mı? Güzel bir kız, yakışıklı bir erkek arkadaşa sahip olmak mı? Arabamızın modelini sürekli yükseltmek mi? Peki, bunlara ulaştığımızda gerçekten mutlu muyuz? Yoksa arkasında, bunlara ulaşmanın getirdiği bir boşluk, anlamsızlık hissi ya da bunları kaybetme korkusu mu var? Özgür olmak istedikçe daha çok mu zincirleniyoruz, yoksa sahip olduklarımız ya da olamadıklarımızla?

Başarısızlıklarımızın acısında kıvrılıp kalıyor muyuz? Ya da neler doğrultuyor bizi? Yeniden hırsla başka bir başarı peşinde koşmak mı?

Modalar mutlu ediyor mu bizi? Herkese benzemeye çalışmak? Ya da öte yandan, kimseye benzemeyerek sıra dışı olmak? Gerçek mutluluğun kökleri nerede peki? Mümkün mü ona ulaşmak?

Her gün ne kadar çok yorulduğumuzdan, zamanımızın olmamasından yakınırken buluyoruz belki kendimizi. Yürüyen ruhlar olarak gördüğümüz de oluyordur belki…  Bizi yoran şeylerin neler olduğunu gerçekten biliyor, ayırt edebiliyor muyuz? Ya da dinlendiğimizi düşündüğümüz anlarda “kafa boşaltmak” dediğimiz amaç için bulduğumuz yollar işe yarıyor mu? Ya da can sıkıntısının nerelere demir atmış olduğunu!

Delia Steinberg Guzman bu kitabında, kısa makaleler ile insanın zincirlerine doğru derin yolculuklar gerçekleştirme fırsatını sunuyor.

Kişiliğin değişimleri, insan motivasyonları, dinlemeyi bilmek, bağlanma ve özgürlük, emin olma ve fanatizm, mutluluk, ne için nereye gibi pek çok başlıkta özgürlüklerimizi sınırlandıran gerçek nedenlerle yüzleşirken, bu derinliklerden yüzeye çıkabilmek için sahip olduğumuz güç kaynaklarını keşfediyoruz.

Keyifli okumalar…

 
Toplam blog
: 4
: 733
Kayıt tarihi
: 26.01.17
 
 

Öğrenmeye ve öğretmeye genel olarak ilgili birisiyim. Bildiklerimi paylaşmak ve öğrenmek en büyük..