Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Özür dileme hatayı teşvik ediyor; ya hatalarımızı azaltalım ya da özür dilemeyi zorlaştıralım

Özür dileme hatayı teşvik ediyor; ya hatalarımızı azaltalım ya da özür dilemeyi zorlaştıralım
 

Bu yazı beni ilgilendirmiyor; çünkü hata yapmam, özür de dilemem diyen yoktur herhalde. Ama bu konu affedersin iyice yalama oldu. Hata yap özür dile sonra yine hata yap!

Özür dilemek çok kolay; bu yüzden hata yapma konusunda rahatız. Özrümüz kabul edilmesin, sorun çıksın da bak bu kadar kolay hata yapıyor muyuz? Ayağına bas “ya nasılsa bir özür dilerim olur biter” Bazen hastanelik oluyoruz adam özür dileyip gidiyor. Bu işin bedeli olmalı, böyle kuru bir özürle olmaz.

Az önce saygısızca ayağınızı kıran adam bir özürle beyefendi olup gidiyor; ayağı kırılan suçlu. Özür kolay olduğu için insanlar yanlış yapmada çok rahatlar. Sanki bu ikisi birbirine bağlı. Özürle kurtulduğumuz için daha fazla hata yapıyoruz gibi.

Kendisinden özür dilenmesi kişide bir itibar duygusu yaratıyor olabilir ama buna ihtiyacı olanlara üzülüyorum. Özür o kadar abartıldı ki kazayla vurup öldürse özür dileyecek.

Özrün mutlaka kabul edileceği gibi bir anlayış var. Yok öyle şey. Kişi özür dilemenizi kabul etmeyebilir. Özrün kabul edilmediği ya da yeterli olmadığı durumlarda zararın giderilmesi ya da bedelin ödenmesi gerekir.

Özür bazen krize de sebep oluyor. Bazısı kendini haklı görüp özür dilemiyor. Diğeri ısrar ediyor.  Ben özür dilemenin kolaylığı yüzünden daha fazla hata/yanlış yapıldığını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..