Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Anılar
 

Panayot

Panayot
 

Panayotun evi,Bulgaristan Burjuva aile cocugunun aci hikayesi. hem komunizm vurmus hem kaptalizm


Panayotun hazin hikayesi

Dedesi Bulgaristanin 1944 lu yillarda en buyuk belediye baskanlarindan soylu bir aile.

Osmanlidan kalan Turk kasabasinin temsilcisi olmus. 2nci dunya savasindan sonra.

Bulgaristana da Komunizm gelmis. Onlar aileden zengin aileden soylu. Evleri o bolgenin en zengin evi, sahsaali bir yasanti, herkesin kerpicten(tezek) evi varken ilk beton ev onlarda var. Anneannem onlara bulasikciliga gidermis. Dedem ise faytoncusuymus yani. Onu buyuk toplantilara Beygirle goturup getirirmis. O zamanlar araba yok.

Bu aile butun Turklerle dostmus, herkese yardim ederlermis. Yokluk donemi. Aclik donemi. Ekmek kuponla dagitilirmis. Kuponla dagitilan ekmek de misir ekmegi.

Panayot cok zengin ailenin cocugu, o kadar rahat bir yasantida ki zenginligin ne olacagini bilmiyor. Hicbir fikri olmayan cocuk. Halalari Dedeleri hepsi zengin. Burjuva kesimi ama gercek saygili sevgili insanlikli bir burjuva paylasmasini bilen. Bugunku sosyete gibi degil. Cocugunu normal okulda okutan bir aile. Annem ilk beyaz ekmegi bugday ekmegini onlar sayesinde yedik diyor. Aclik zamani.

Annemin Okul arkadasi. Komunizm Bulgaristan'a geldigi zaman ailenin malvarliklarina el konulmus Devletlestirilmis. Evleri disindaki arsalar topraklar alinmis ve sadece yasadiklari evler birakilmis aileye. Burjuva takimi olduklari icin Fasist demisler ve dedelerini (belediye baskanini ) Asarak Idam etmisler.

Zenginlik sadece mal ve para varligi ile devam etmis. Hepsinde buyuk meslekler var ama yaptirmamislar. Is vermek devlet tekelinde oldugu icin ve hicbir isletme sahibi olmadiklari icin. Sadece kendi zenginlik paralarini yemisler. Calismadan sonuna kadar asil yasamislar.

Fasist diye onlari hicbir isyeri kabul etmemis. Baba evladini dusundugu icin Panayotu Almanya'ya eczacilik fakultesi bitirtmis, o zamanda muhendis bulmak, eczaci bulmak zor.

Az insan yabanci dil bilirmis. Eczacilik belgesi olsa da kimse is vermemis. Isyerleri Fasist ve burjuva diye bildigi icin. Bunlar olurken Panayotun, 2 kizkardesi olmus ama. Gelinlik cagina gelmeden hemen gelin olup oradan kacmislar Sofya'ya yerlesmisler. Yani kiz cocuklari kendi burjuvaligindan kacmislar. Daha sonra da babalarindan para ve malvarligini istemisler davaya vermisler. Cunku hala az zenginlik varmis. Kendi ailesini davaya vermisler. Baba dayanamayip kendini asarak intihar etmis. Evde sadece Anne ve Ogul panayot tek basina kalmis.. 1970-80 li yillara kit kanaat gecinmeye baslamislar. Son kalan zenginligi idareli kullanmislar.

Bulgaristan komunizmi biraktiktan sonra Tek tuk isyerinde calismis, ama Bu sefer Kapitalizm dabe vurmus. Isyerleri kapatilmis Meslek var Is yok. Malzeme cok ama para yok Zengin insanlar Anne ve Ogul Utanarak devletten Fakir yardimi almaya baslamislar.

Fakir yardimi demek odun ve yiyecek yardimi, hic bir gecim kaynagi yoksa devlet bunu verir.

Sigorta dairesinden her ay imza karsiligi yardim almislar. Anne 2 yil once Vefat etmis.

Annesinin Mezarini her Pazar ziyaret eder. Ben bu adami Anneannemin mezarindan donerken gordum. Annem tanidi. Iste bu hikayenin geri kalanini da boyle tamamladim.

Biz 2 aydir gormedik panayotu, farketmedik. Evinde ölü olarak bulunmus.
Devlet Kimsesizler mezarligina koymus. Mezari bile belli degil simdi.

34 yil once evden kacan eve hic girmemis dava acan kizkardesler simdi son kalan evi satmak ve miras icin gelmisler. Neredeen nereye ....

-Zenginim diye bugunku adamlar beni tutuyor diye kimse hayiflanmasin. Bugunun bir de yarini var. Bazen uc insan olmaktansa orta bir insan olmak daha iyidir. Kimse sivrilmesin. Bizden onceki insanlar da bunlari yasadi.

Mezari olmayan Panayotun anisina.

senolmutlu@2008

 
Toplam blog
: 20
: 4653
Kayıt tarihi
: 31.08.08
 
 

1969 Bulgaristan dogumluyum, 1978 de Istanbula gocmen geldik. Ilkokul-Orta ve Lise ve acikogretim Un..