Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '09

 
Kategori
Kent Tarihi
 

PANORAMA 1453

PANORAMA 1453
 

Bugün okuldan 35 öğrenci ve 3 öğretmen arkadaş ile birlikte Panorama 1453'ü gezip görmeye gittik. Gerçekten görmeyi çok arzuladığım bir yerdi. Gidip gördüğüme de değdi doğrusu. İçine girdiğinizde hayranlıktan donup kalıyorsunuz. İster Osmanlı dönemini sevin ister sevmeyin, Fatih Sultan Mehmet'i önemseyin ya da önemsemeyin fark etmez. Oradaki o görsel şöleni kaçırmamanızı şiddetle öneririm. Muhteşem bir sanateseri.

İstanbul Büyükşehir belediyesi tarafından eski Anadolu otogarının, bugün ise Topkağı Şehir Parkı'nın yerine kurulan müze, dışarıdan bakıldığında ufacık, acaba ne var içinde dedirtiyor. O kadar önemli bir yermiş gibi durmuyor. Önce yerin üç kat altına iniliyor. Duvarlarda tarihi resim ve belgelerin bulunduğu tablolar izlenerek elbette. Sonra bir merdivenden tekrar yukarı çıkılıyor. Herkes nereye gidiyoruz yahu diyor birbirine. Ve sonra...

Sonra bir zaman geçitinden geçip başka bir dünyaya, başka bir zamana gelmiş gibi oluyorsunuz. 29 Mayıs 1453 sabahı. Aydınlık bir gökyüzü beliriveriyor tepenizde. Etrafta onbinlerce insan, şaha kalkmış atların nal sesleri, askerlerin tekbirleri, mehter marşı, kılıç şakırtıları, atılan okların kulağınızın dibinden geçen vızıltıları. İstanbul'un fethinin canlandırıldığı devasa panoramik bir resim bu. 3000 m2lik bir alan içerisinde çerçevesi yani sınırları olmayan 360 derecelik bir resim.Resmin 650 m2lik alanı gerçekten üç boyutlu ve bu alanda kuşatmada kullanılan topların, top arabalarının, barut fıçılarının imitasyonları var. Düzenleme o kadar ustaca yapılmış ki bu nesnelerin nerede bitip nerede başladığını anlayamıyorsunuz. Çalışma öylesine detaylı ki birebir insan büyüklüğünden başlayıp bütün detaylarıyla ince ince işlenerek ufka doğru küçülüyor. Sanki sizi fethe davet ediyor. Allah Allah diyerek ileri atılasınız geliyor. Sanki karşınızda kilometrelerce yol var ve siz de o kilometrelerce yolu yürüyecekmişsiniz hissine kapılıyorsunuz. Yani kısaca kendinizi fethin tam ortasında buluveriyorsunuz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına 2005 yılında başlanılan projede sekiz sanatçının yoğun emeği var. Fikrin sahibi ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim Vatandaş aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü de yürütüyor. Ramazan Erkut (background), Yaşar Zeynalov (figürlerden sorumlu ressam), Oksana Legka (ressam), Ahmet Kaya (storyboard), Hasan H. Dinçer (bilgisayar uygulama), Atilla Tunca (maket) ve Murat Efe (bilgisayar uygulama)'nin de görev aldığı bu müze Türk sanatçısının, imkân verildiğinde neler başarabileceğinin çok açık bir kanıtı olarak önümüzde durmaktadır. (www.panoramikmuze.com)


İstanbul'un fethine tanık olmak ve yaşamak isteyenler kaçırmasın derim. Gazanız mübarek olsun :)




 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..