- Kategori
- Sosyoloji
Papa 16. Benedictus'un mesajları

Dört gün süren Türkiye ziyareti ile Papa 16. Benedictus, aynı Tanrı’ya yönelmiş kitleler için barış adına çok önemli mesajlar (fotoğraflar) verdi.
Doğu ve Batı arasında hem barış hem de kültür köprüsü olarak ülkemizde Papa’nın verdiği anlamlı mesajlar, yaklaşık üç milyar izleyicinin zihinlerinde sinerjiye dönüştü.
Papa’nın Selçuk’ta Meryem Ana’yı ziyaret ederek ‘’hacı’’ olması umarım inanç turizmini daha bir talepkar bir düzeye getirir.
Papa’nın sizce hangi mesajı (fotoğrafı) barış için daha önemli idi?
Bana göre, Sultan Ahmed Camii’nde yaptığı dua.. Huzura duruş olarak nitelendi.
Papa’nın Almanya’da yaptığı İslamiyet hakkındaki negatif sözleri anımsanırsa Camideki tavrını daha iyi anlamak mümkün olur. Aynı Tanrı’ya yönelmek; ama bir Müslüman’ın ibadet kültürüne saygı göstermek. Yani kısacası; Müslümanlar da değerlidir mesajını vermiştir Papa.. Daha sonra; AB sürecinde azınlıklar ile ilgili kültürlerin korunması ile ilgili açıklamalarıyla bütünleşecektir.
Yabancı ajansların da dikkatini çeken, ayrıca Ermeni Patriği 11. Mesrob’un da ‘’duygulandım’’ dediği dua sahnesi üzerinde durmak gerekiyor. Dinler arasındaki iletişimin bu enstantane ile verilmek istenen mesajın sosyolojik tanımlaması üzerinde biraz da felsefe yapmak gerekiyor. Çünkü; kültürler ne kadar farklı olursa olsun; algılamalar da öyle, dua edilecek Tanrı Bir’dir; Ulu’dur v.s. Kavga edilecek alanlar, hedeflerde din aracı olmamalıdır. Olmayacaktır. Papa 16. Benedictus bu amaçla Türkiye’dedir. Türkiye bu amaçla barış ve kültür köprüsüdür. Mesajlar çok nettir.
Komşumuz Irak mezhep savaşının en acımasız girdabına sürüklenirken; Türkiye’nin tutumundan, tavrından ve yıllardır çok farklı kültürlerle uzun yıllar barış içinde yaşıyor olmalarından çıkarılacak dersler vardır. Bu dersler hem Batı’yadır; hem de yakın komşularımıza.
Ortaköy cami ve boğaz köprüsü önünde yakın bir tarihte mesaj veren Bush’a da..
Papa siyasi kimliği ile de yine barış mesajları vermek isterken; Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh sözlerini öne çıkarır. Aslında Papa yine barış için ulus devlet kimliğine önem ve değer vermek istediğini anlatmak ister.
Papa’nın barış yolcuğu umarım insanlığın birlikte, kavgasız, gürültüsüz yaşamasına katkı sağlar.